logo

KULTUR

Bok: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg

2018-01-16

Christer Bergström: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg
Vaktel förlag

Att invadera Sovjetunionen var Hitlers huvudplan under andra världskriget, konkretiserad i ”Generalplan Ost” och ”Plan Oldenburg”. Samtliga östeuropeiska territorier fram till Uralbergen, samt Kaukasus, skulle koloniseras och 45 miljoner slaver och judar förintas eller fördrivas. Alla förråd och industrier skulle fraktas till Tyskland eller förstöras. Folket skulle svältas ut.

Operation Barbarossa var namnet på den inledande invasionen. Den påbörjades 22 juni 1941 och angreppet skedde längs hela den sovjetiska gränsen, från Ostpreussen i norr till Rumänien i söder. Invasionen forsatte genom västra Sovjet men hejdades framför Moskva, och här vände det. Kriget skulle fortsätta, Stalingrad väntade, men Operation Barbarossa var död vid nyår 1941.

Christer Bergström börjar med att beskriva bakgrunden, Hitlers planer för krig och Stalins politik, samt båda krigsmakterna. Sedan följer kapitel för kapitel krigets olika faser, med det tyska angreppet och det sovjetiska motståndet, de första förintande slagen, pansarslagen i norr, framträngandet genom Ukraina mot Kiev och besättningen av det strategiskt viktiga Krim. Angreppet på och belägringen av Leningrad liksom kampen om Moskva ägnas flera kapitel, liksom ett särskilt kapitel åt det finska deltagandet. Ett intressant kapitel handlar om hur nästan hela den sovjetiska industriparken i  Charkov-Donetskområdet, Sovjets Ruhr, evakuerades österut och sattes upp på nytt. 

Boken avslutas med en avdelning ”resultat och slutsatser” i två kapitel: ”Den militära aspekten” och ”Förintelsekriget”. Under den senare rubriken visas Hitlers förintelsepolitik i sin fulla utsträckning: civilbefolkningens lidanden, utsvältningen av dem, den dödliga behandlingen av krigsfångar, massvåldtäkterna. Judarna är mest utsatta men också den slaviska befolkningen står på förintelselistan. Bergström respekterar tyskarna skicklighet. Han är mycket kritisk mot Stalins ledarskap. Men en sak beundrar och framhåller han mer än allt annat: de ryska soldaterna ”frontniki” och den ryska civilbefolkningen; deras mod, uthållighet, beslutsamhet, deras risktagande – allt.

I sitt sätt att skriva är Bergström saklig och noggrann. Hans ambition är inte bara att redovisa utan också att kritiskt granska. Den här boken är en sådan bok som ger läsaren en chans. Läs den!


Teckna en prenumeration här

Sisela Björnsson

KULTUR

Tre böcker från 2017 på temat universitetet

Mattias Arreborn

2018-02-13

Trojkan är en till det yttre ganska klassisk utvecklingsroman (som i ”personlig utveckling”) med inslag av den i sammanhanget rätt obligatoriska desillusionstematik som hör genren till.

KULTUR

Klassikertipset: Thomas Mann - Doktor Faustus

Mattias Arreborn

2018-02-12

Doktor Faustus (1947) är den skönlitterära biografin om den likaledes uppdiktade tonsättaren Adrian Leverkühn. Boken kan betraktas som nobelpristagaren Thomas Manns (1871—1950) viktigaste jämte den än i dag populära släktkrönikan Buddenbrooks och den både infallsrika och torrt humoristiska (!) idéromanen Bergtagen.

KULTUR

En kvinnlig grovarbetare i humor

Bengt Berg

2018-02-08

En kvinnlig ”grovarbetare i humor” har hon kallats, Anna Fredrika Myrberg, som föddes i Norberg den 9 maj 1878 och som året därpå flyttade till Värmland med sin familj. Efter pappa veterinärens tidiga död följde för den ensamstående tvåbarnsmodern ekonomiskt bekymmersamma år. I början av 1900-talet kom Anna till Stockholm, där Västmannagatan 78 var hennes fasta adress fram till hennes död 1931.

KULTUR

Bokrecension: Solidärer

Jan Bergsten

2018-02-07

Anna Jörgensdotters nya roman Solidärer utspelas på två plan: i Gävle och i Spanien.  Det är 1930-tal. I Sverige är det ett dagligt gnetande för brödfödan för vissa och arbetslöshet för andra. I Spanien har inbördeskriget inletts. Kring huvudpersonerna Ingemar och Klara grupperar sig ett myller av personer, miljöer och händelser.