logo

KULTUR

Bok: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg

2018-01-16

Christer Bergström: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg
Vaktel förlag

Att invadera Sovjetunionen var Hitlers huvudplan under andra världskriget, konkretiserad i ”Generalplan Ost” och ”Plan Oldenburg”. Samtliga östeuropeiska territorier fram till Uralbergen, samt Kaukasus, skulle koloniseras och 45 miljoner slaver och judar förintas eller fördrivas. Alla förråd och industrier skulle fraktas till Tyskland eller förstöras. Folket skulle svältas ut.

Operation Barbarossa var namnet på den inledande invasionen. Den påbörjades 22 juni 1941 och angreppet skedde längs hela den sovjetiska gränsen, från Ostpreussen i norr till Rumänien i söder. Invasionen forsatte genom västra Sovjet men hejdades framför Moskva, och här vände det. Kriget skulle fortsätta, Stalingrad väntade, men Operation Barbarossa var död vid nyår 1941.

Christer Bergström börjar med att beskriva bakgrunden, Hitlers planer för krig och Stalins politik, samt båda krigsmakterna. Sedan följer kapitel för kapitel krigets olika faser, med det tyska angreppet och det sovjetiska motståndet, de första förintande slagen, pansarslagen i norr, framträngandet genom Ukraina mot Kiev och besättningen av det strategiskt viktiga Krim. Angreppet på och belägringen av Leningrad liksom kampen om Moskva ägnas flera kapitel, liksom ett särskilt kapitel åt det finska deltagandet. Ett intressant kapitel handlar om hur nästan hela den sovjetiska industriparken i  Charkov-Donetskområdet, Sovjets Ruhr, evakuerades österut och sattes upp på nytt. 

Boken avslutas med en avdelning ”resultat och slutsatser” i två kapitel: ”Den militära aspekten” och ”Förintelsekriget”. Under den senare rubriken visas Hitlers förintelsepolitik i sin fulla utsträckning: civilbefolkningens lidanden, utsvältningen av dem, den dödliga behandlingen av krigsfångar, massvåldtäkterna. Judarna är mest utsatta men också den slaviska befolkningen står på förintelselistan. Bergström respekterar tyskarna skicklighet. Han är mycket kritisk mot Stalins ledarskap. Men en sak beundrar och framhåller han mer än allt annat: de ryska soldaterna ”frontniki” och den ryska civilbefolkningen; deras mod, uthållighet, beslutsamhet, deras risktagande – allt.

I sitt sätt att skriva är Bergström saklig och noggrann. Hans ambition är inte bara att redovisa utan också att kritiskt granska. Den här boken är en sådan bok som ger läsaren en chans. Läs den!


Teckna en prenumeration här

Sisela Björnsson

KULTUR

Illusion – sant eller falskt?

Eva Wernlid

Än lever det gamla järnbruket i Avesta, ett semestertips som står sig i alla väder. I år visar Avesta Art utställningen Illusion, en samlingsutställning med tretton konstnärer. Fotografen Eva Wernlid har besökt utställningen. Här återger hon den i ett kortare referat.

KULTUR

Bokrecension: Populistiska manifestet

Stefan Estby

"Populistiska manifestet behövs verkligen nu när det är valår och förhoppningsvis kommer de 151 teserna med ibland långa, ibland korta kommentarer bli lästa och reflekterade över. Bra att både höger- och vänsterpopulism granskas på detta genomgripande sätt." Det skriver recensenten Stefan Estby.

KULTUR

Pale Rider: Jan Aghed 1934-2018

Carl Henrik Svenstedt

"I mitt liv stegade Jan Aghed in som Gary Cooper i High Noon. Sheriffen som skulle skapa struktur i den svenska filmkritikens förvirring. Året var 1964 och han kom över dynerna vid Venedigs Lido, en stadig bit på lite krumma fotbollsben men med trampet långt fram på fotsulan som en boxare, redo för fight. Och fight skulle det bli." Det skriver filmkrönikören Carl Henrik Svenstedt.

KULTUR

Jag är vitter och Bellmansk

Jan-Erik Back

Nu är det så här! Jag är inte bitter! Men lite sur blir jag allt efter alla turer i en kunglig akademi där ”snille och smak” ska vara ledord och ändå lyckas ledamöterna köra hela tillställningen i botten. Snillet har således bara gett en bitter eftersmak där den talang som ”snille” ska beskriva uppenbarligen inte omfattar det salig Ribbing kallade ”vett och etikett”. Det skriver FiB/K:s Backstugusittaren.