logo

KULTUR

Bokrecension: Alla de andra dagarna

2017-10-03

Alla de andra dagarna
Agneta Willans
Bokförlaget Mormor

Döden kan vara lätt som en fjäder eller tung som Taiberget, sa en kinesisk tänkare.
Ett cancerbesked skärper naturligt nog funderingarna kring liv och död.
Två kvinnor i min bekantskapskrets har med denna utgångspunkt skrivit ner sina betraktelser. Agneta Willans är den ena. Hon lever ännu. Den andra är den nu bortgångna Siv Öberg med boken Min död eller din – om en klasskamp.
Deras böcker är mycket olika.

Siv Öberg skrev en fiktiv roman om personliga relationer. Huvudpersonen Aina uppsöks av en man, tidigare partner i en gammal ungdomskärlek som slutade i brytning efter att hon blivit illa behandlad. Nu vill mannen, som är svårt sjuk, be om förlåtelse, vilket hon absolut inte kan tänka sig. Det resulterar i gräl och tvekamp mellan de samhällsklasser de representerar. 

Alla de andra dagarna är mer direkt personlig, ett slags fri dagbok om cancerbeskedet, dödsfruktan, behandlingen och sjukdomsförloppet, interfolierad med minnen och drömmar. Berättelsen genomsyras av Agnetas vilja att för sig själv summera och för de efterkommande – dottern och barnbarnen – berätta hur hon uppfattat livets vägskäl.

Det är en vacker bok, meditativ med en sorgsen grundton trots den, såvitt man som läsare kan bedöma, framgångsrika sjukdomsbehandlingen. Men den är full av antydningar och abstraktioner som gör att den ibland känns ytlig. Författaren tar inte på allvar itu med problemen, till exempel kring adoptionen av dottern som spädbarn och relationen till hennes biologiska mor. Inte heller gör hon klart vad hon vill med sitt liv och i vilken utsträckning hon uppnått sina mål. Frågorna ställs: Vad har jag gjort under mitt liv? Har jag åstadkommit något? Vad vill jag mer hinna göra innan det är för sent? Vad är det som skapat mening i mitt liv? Hur kommer jag att bli ihågkommen? Men de får aldrig något svar. Jag saknar de sociala sammanhangen – arbetet, kollektivet, idéerna, idealen, kampen – kort sagt, meningen med livet.


Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Christer Lundgren

KULTUR

Arundhati Roy: ”Det vore idiotiskt att inte vara rädd”

Sigge Andersson

2017-10-18

Hur känns det att vara en stjärna kvittrar DN-tanten från scenen som dominerar FiB/K:s flygel av bokmässan, där FiB mittemot slagit upp sin monter och som en påminnelse om att hegemonin utmanas med en vepa där av en mun igenstängd med blixtlås öppnas upp. 
- Är jag en stjärna, det vill jag inte vara. Om jag är en stjärna vill jag att folk ser upp - man ska inte lita på stjärnor, svarar Arundhati Roy.

DN-tanten pratar mod och känslor, pratar rädsla - frågar om Roy är rädd, rädd för hatare, rädd för att framträda.
- Det vore idiotiskt att inte vara rädd, säger Roy lågmält.

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på linoleumsnitt av Gun Kessle

Agnes Käll

2017-10-12

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond. Därmed kommer konstverken ut ur förråden och tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under oktober ligger ute till försäljning är är ett signerat linoleumsnitt med titeln ”De landsteg i gryningen” (med motiv från Indien) av Gun Kessle (1926-2007).

KULTUR

”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön …”

Bengt Berg

2017-10-04

Gustaf Fröding tillhör de i bästa mening klassiska svenska diktarna. Trots hans relativt korta levnad (1860–1911) och den mycket begränsade skaparperioden kunde han ändå åstadkomma så många både till form och innehåll vitt skilda dikter. Ibland folkligt humoristiska på rimmad värmländska, ibland sökande, filosofiska eller helt enkelt galna dikter, som tillkom under hans sjukdomsperiod. Bland Frödings dikter finns också dikter med stort socialt och politiskt patos, till exempel den skoningslösa Den gamla, goda tiden.

KULTUR

Bokrecension: Natos hemliga arméer

Sisela Björnsson

2017-09-29

Den 3 maj 1944 samlades en demonstration på Syntagmatorget i Aten, en protest mot brittisk inblandning i grekisk politik. Där stod en mindre trupp av beväpnade män uppställda på linje. Demonstranterna möttes av en skur av kulor. 25 dog, 148 sårades. Den 17 oktober 1961 demonstrerade 40 000 algerier i Paris. Order utgick att krossa demonstrationen och en massaker följde. Flera hundra dog.