logo

KULTUR

Bokrecension: Blixt från oklar himmel

2018-01-16

Sara Granér: Blixt från oklar himmel
(Galago förlag)

Men vad står det egentligen? Det är en i bästa mening överraskande samhällskunskapsbok av Sara Granér. Rimmen håller samman tre olika saker, begrepp eller företeelser. Du tvingas själv fundera över samband – om det alls finns.

Ett grustag
Ett icke tydligt definierat jag
Sveriges rikes lag
En brottsplatsundersökning
En viktökning
Rumtidens krökning
En aztekstaty
Fräsch hy
Framställning av bly
En bussfärd
En arbetsmarknadsåtgärd
En inre värld

Varje rad är illustrerad. Ofta hennes människoliknande nallebjörnsfigurer som, på samma gång, är gulliga och lite sorgsna. Teckningarna liknar POGO Pedagogs skolundervisning med stillbilder på 1970-talet. Fast trevligare. En bilderbok där livet undersöks i rimform.

Det känns som en drömsk föreläsning. Tonläget ligger mellan förklarande och ifrågasättande; mellan det uppenbara och det teoretiska. Rimmen blir den vetenskapliga analysmetoden. Verkligheten sorterad efter rim! En princip så god som någon.

är författare förr letade rim så skulle dessa passa in i en kontext. Ofta användes nödrim som alla kunde gissa sig till långt i förväg, men här blir du istället överraskad av just rimmen; lite som hos Falstaff Fakir (Axel Wallengren).

En bra föreläsare kan berätta om vilket ämne som helst på ett fängslande sätt. Det är som att bläddra i ett gammalt uppslagsverk, där du slumpmässigt stöter på det ena uppslagsordet efter det andra med enda gemensamma nämnaren att de börjar på samma bokstav. Ändå kan du känna hur all kunskap hänger ihop någonstans där långt bak i bokryggen.

Det sägs att skrattet ofta är en försvarsreaktion på oväntade händelser. Får en vänstertecknare vara så här trevlig? Du blir misstänkt glad av att läsa henne. Men aldrig förnöjd, ska tilläggas. Satirens brist på ilska har inte ersatts av resignation – utan av eftertanke.

Kunskap har blivit lärdom som blivit konst. Men ingen konstig förkonstligad konst. Istället en konst som försöker leta sig tillbaka till sitt ursprung där bland oss alldeles vanliga små människor. Boken rekommenderas till livströtta som inte kan se att alla vardagligheter ingår i en större vetenskaplig plan – på rim.
 


Teckna en prenumeration här

Olof Rydström

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?

KULTUR

Så stöttade DN:s kulturredaktion Kulturprofilen!

Idag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten i Stockholm. Det är inte bara Svenska Akademien som stöttat honom. Även några av landets största kulturredaktioner har krattat manegen åt honom. Här skriver en person som har haft stor insyn i det outtalade samarbetet mellan Kulturprofilens Forum och landets största kulturredaktioner. Läs om hur redaktionerna "sponsrat" Kulturprofilen och hans scen Forum. 

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.