logo

KULTUR

Bokrecension: Blixt från oklar himmel

2018-01-16

Sara Granér: Blixt från oklar himmel
(Galago förlag)

Men vad står det egentligen? Det är en i bästa mening överraskande samhällskunskapsbok av Sara Granér. Rimmen håller samman tre olika saker, begrepp eller företeelser. Du tvingas själv fundera över samband – om det alls finns.

Ett grustag
Ett icke tydligt definierat jag
Sveriges rikes lag
En brottsplatsundersökning
En viktökning
Rumtidens krökning
En aztekstaty
Fräsch hy
Framställning av bly
En bussfärd
En arbetsmarknadsåtgärd
En inre värld

Varje rad är illustrerad. Ofta hennes människoliknande nallebjörnsfigurer som, på samma gång, är gulliga och lite sorgsna. Teckningarna liknar POGO Pedagogs skolundervisning med stillbilder på 1970-talet. Fast trevligare. En bilderbok där livet undersöks i rimform.

Det känns som en drömsk föreläsning. Tonläget ligger mellan förklarande och ifrågasättande; mellan det uppenbara och det teoretiska. Rimmen blir den vetenskapliga analysmetoden. Verkligheten sorterad efter rim! En princip så god som någon.

är författare förr letade rim så skulle dessa passa in i en kontext. Ofta användes nödrim som alla kunde gissa sig till långt i förväg, men här blir du istället överraskad av just rimmen; lite som hos Falstaff Fakir (Axel Wallengren).

En bra föreläsare kan berätta om vilket ämne som helst på ett fängslande sätt. Det är som att bläddra i ett gammalt uppslagsverk, där du slumpmässigt stöter på det ena uppslagsordet efter det andra med enda gemensamma nämnaren att de börjar på samma bokstav. Ändå kan du känna hur all kunskap hänger ihop någonstans där långt bak i bokryggen.

Det sägs att skrattet ofta är en försvarsreaktion på oväntade händelser. Får en vänstertecknare vara så här trevlig? Du blir misstänkt glad av att läsa henne. Men aldrig förnöjd, ska tilläggas. Satirens brist på ilska har inte ersatts av resignation – utan av eftertanke.

Kunskap har blivit lärdom som blivit konst. Men ingen konstig förkonstligad konst. Istället en konst som försöker leta sig tillbaka till sitt ursprung där bland oss alldeles vanliga små människor. Boken rekommenderas till livströtta som inte kan se att alla vardagligheter ingår i en större vetenskaplig plan – på rim.
 


Teckna en prenumeration här

Olof Rydström

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.

KULTUR

Lyrik: Den poetiska cykeln

Bengt Berg

2018-05-14

LEIF NELSON är en skånsk kulturprofil med många konstnärliga verksamheter i sitt skapande: Grafiker, målare, tecknare, formgivare och författare som inte minst blivit välkänd genom sina författarporträtt. 

KULTUR

Bokrecension: En onödig debattbok?

Torbjörn Wikland

2018-05-11

Allt fler, även folk som inte läser ledarsidor, kultursidor och djupare politiska analyser i våra media, har förstått att Kina blivit en stormakt, framför allt ekonomiskt men även politiskt. Efterhand växer därför fram ett intresse för att bättre förstå och även bevaka Kinas roll i världen och världspolitiken.