logo

KULTUR

Bokrecension: På drift

2017-11-22

Marianne Lindberg De Geer: På drift (Brombergs)

Marianne Lindberg De Geer är en person som de allra flesta av oss känner till, främst som konstnär –  bildkonstnär och skulptör – och som engagerad debattör. Nu får vi även lära känna henne som romanförfattare, när hon 71 år gammal debuterar med boken På drift; en titel som hon lånat från Jack Kerouacs beatnikklassiker.

Vi får följa romanfiguren Mona från tidig barndom till dess hon föder sitt första barn, den son som författaren också tillägnat boken.

Mona växer upp i en småstad med en far som tycks ha en possessiv relation till sin dotter. Hon är den som han tar med på sina ornitologiska exkursioner men också den som blir straffad med stryk när hon kommer i onåd. Modern och Mona tycks aldrig hitta fram till varandra. Fadern lyfter ofta sitt varnande finger mot Mona och säger: ”Du får aldrig bli som hon”. När fadern dör i Monas tidiga tonår, försvinner modern in i ett kraftfullt alkoholmissbruk och Mona står ensam. Nu består familjen av henne, modern och lillebror Olle – ”tre trasiga själar in splendid isolation”, som författaren uttrycker det i boken.

Mona börjar nu sitt sökande in i vuxenlivet. Hon arbetar som praktikant på en institution för fattiga husmödrar utanför Hamburg och därefter som au pair i England i olika familjer; varje familj med sina speciella egenheter. Men det är det som händer utanför au pair-livet, det England som sjuder av nytänkande inom konst, pop och klädstilar, som engagerar henne. 60-talets omvälvande tid.

På drift skulle lika gärna kunnat klassificeras som biografi. Monas liv stämmer i stort överens med författarens eget liv. Mona kommer efter sitt år i England tillbaka till Sverige och i likhet med författaren utbildar hon sig till mentalskötare.

Jag är årsbarn med Marianne Lindberg De Geer och kanske har jag därför lätt att känna igen mig i det hon gör och upplever. Hennes sätt att skriva är enkelt och okomplicerat – mina tankar går till ungdomsböcker – och därför också mycket lättläst, men hon lyckas ändå förmedla den atmosfär som fanns vid den här tiden. När något gick i stöpet fanns nya möjligheter; till boende, till arbete, till kontakter. Inte något storslaget men dock en möjlighet. En laissez-faire-anda. Ett här och nu.

Boken har ett något plötsligt slut. Mona har fött en son. Hon står på tröskeln till vuxenlivet. Det är det vi får veta.

        
  
Teckna en prenumeration här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS


    
 

Agneta Willans

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.

KULTUR

Lyrik: Den poetiska cykeln

Bengt Berg

2018-05-14

LEIF NELSON är en skånsk kulturprofil med många konstnärliga verksamheter i sitt skapande: Grafiker, målare, tecknare, formgivare och författare som inte minst blivit välkänd genom sina författarporträtt. 

KULTUR

Bokrecension: En onödig debattbok?

Torbjörn Wikland

2018-05-11

Allt fler, även folk som inte läser ledarsidor, kultursidor och djupare politiska analyser i våra media, har förstått att Kina blivit en stormakt, framför allt ekonomiskt men även politiskt. Efterhand växer därför fram ett intresse för att bättre förstå och även bevaka Kinas roll i världen och världspolitiken.