logo

KULTUR

Bokrecension: Populistiska manifestet

2018-07-26

Populistiska manifestet
Göran Greider och Åsa Linderborg
Natur & kultur 2018

Populistiska manifestet behövs verkligen nu när det är valår och förhoppningsvis kommer de 151 teserna med ibland långa, ibland korta kommentarer bli lästa och reflekterade över. Bra att både höger- och vänsterpopulism granskas på detta genomgripande sätt. En noggrann genomläsning kan vara tung. Särskilt om man ska försöka tänka och om man råkar upptäcka att ens egna tankar och slutsatser inte alltid är särskilt välgrundade.  

I början av boken får vi en psykologisk iakttagelse som beskriver skillnaden mellan höger- och vänsterpopulism. ”Vänsterpopulismen vill ge allt åt alla. Det ger den en generös uppsyn”, till skillnad från den andra ytterligheten: ”Högerpopulism tenderar att bli grinig. Vänsterpopulism är en optimism.”

Naturligtvis stannar man inte där. Det skulle bli för enkelt och ytligt. Eller vad sägs om detta: ”Populismens oerhörda styrka ligger i det faktum att den vågar lova någonting annat än det bestående, alltså exakt det som europeisk socialdemokrati sedan några årtionden upphört att göra. Det är detta som borgerlighet och extremhögerledare är rädda för – att nya vänsteranspråk föds. Och här är paradoxen: Ett betydande mått av vänsterpopulism är en förutsättning för en reformism som vill något annat än att putsa fasader, en reformism som kan dunka ner högerpopulismen i skoskaften. Bara så får man engagerade människor med sig.”  

Har vi märkt något av detta i partiledardebatter och första maj-tal under de senaste decennierna?

Juholts försök till vänsterpopulism nämns liksom Göran Perssons nedtoning av samarbetet med LO samt det märkliga i att moderaterna oemotsagda fick kalla sig ”det nya arbetarpartiet” medan Mona Sahlin försökte vinna röster från mittenpartierna. Och vi har facit i handen nu.  

Även om mycket syns dystert med SDs framgångar i val och opinionsundersökningar ser det ut som om kurvan planas ut och börjar sjunka. De missnöjda är kanske missnöjda även med detta parti?

Boken är saklig och välskriven. Starkt kritisk mot det politiska skeendet, förstås, mot nationalism och populism, både från höger och vänster, men samtidigt försiktigt hoppfull. Vi kan bara vänta och se.

Stefan Estby

KULTUR

Illusion – sant eller falskt?

Eva Wernlid

Än lever det gamla järnbruket i Avesta, ett semestertips som står sig i alla väder. I år visar Avesta Art utställningen Illusion, en samlingsutställning med tretton konstnärer. Fotografen Eva Wernlid har besökt utställningen. Här återger hon den i ett kortare referat.

KULTUR

Pale Rider: Jan Aghed 1934-2018

Carl Henrik Svenstedt

"I mitt liv stegade Jan Aghed in som Gary Cooper i High Noon. Sheriffen som skulle skapa struktur i den svenska filmkritikens förvirring. Året var 1964 och han kom över dynerna vid Venedigs Lido, en stadig bit på lite krumma fotbollsben men med trampet långt fram på fotsulan som en boxare, redo för fight. Och fight skulle det bli." Det skriver filmkrönikören Carl Henrik Svenstedt.

KULTUR

Jag är vitter och Bellmansk

Jan-Erik Back

Nu är det så här! Jag är inte bitter! Men lite sur blir jag allt efter alla turer i en kunglig akademi där ”snille och smak” ska vara ledord och ändå lyckas ledamöterna köra hela tillställningen i botten. Snillet har således bara gett en bitter eftersmak där den talang som ”snille” ska beskriva uppenbarligen inte omfattar det salig Ribbing kallade ”vett och etikett”. Det skriver FiB/K:s Backstugusittaren.

KULTUR

Svenska akademien borde lyssna på Svenska akademien!

Peo Österholm

Det är skillnad på Svenska akademien och Svenska akademien. De frackklädda herrarna med snille och smak är inte kända för att spela hip-hop, reggae och liknande musik. Det är däremot den skånska parafrasen på Svenska akademien, med samma namn.