logo

NYHETER

Carl Johan De Geer får belöningsmedalj

Omslaget till FiB/K nr 9 av Carl Johan De Geer, som nu får regeringens belöningsmedalj.

2017-10-20

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer, konstnären Britta Marakatt-Labba samt förintelseöverlevaren Livia Fränkel belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för deras kulturella insatser på riksplanet.

Medaljen Illis quorum meruere labores används för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Carl Johan De Geer tilldelas Illis quorum-medaljen, 12:e storleken, för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen.

Till Sveriges Radio kommenterar han medaljen så här:

- Jag har ju en gång svurit att aldrig bära slips, fluga eller kostym. Så eftersom jag bor i ett hus där en gång Evert Taube bodde och där han på natten brukade gå runt i morgonrock med den franska hederslegionens utmärkelse på bröstet och ringa på hos grannarna, för att höra om de hade något drickbart hemma, kan jag nu uppta den traditionen.

Livia Fränkel tilldelas Illis quorum-medaljen, 8:e storleken, för sin livsgärning och omfattande insatser för att informera barn och unga om Förintelsen. Livia Fränkel har genom sin gärning varit en förebild och inspirerat många.

Britta Marakatt-Labba tilldelas Illis quorum-medaljen, 8:e storleken, för hennes mångåriga och på många sätt betydelsefulla konstnärskap, som förenar traditionellt samiskt konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande språk.

- Det är en ära att på detta vis få möjlighet att hylla och uttrycka djup respekt för tre personers gärningar och verk. De Geers och Marakatt-Labbas konstnärskap och Livia Fränkels arbete är unika i sig, men samtidigt en samlad manifestation av det fria ordets och den fria konstens gränsbrytande, nyskapande och utmanande kraft., säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Om pristagarna

Carl Johan De Geer (född 1938) är bl.a. konstnär, fotograf, författare, filmskapare och scenograf. Han utbildade sig på Konstfackskolan och är en av de främsta representanterna för 60-talets gränsöverskridande konstnärer. Som filmskapare etablerade han sig i samarbete med Håkan Alexandersson genom bl.a. TV-serien Tårtan (1972). Med sina självbiografiska dokumentärfilmer fick han stora framgångar under 2000-talet. Han har även gjort scenografi till flera långfilmer.

De Geer har också gett ut flera böcker – romaner, fotoböcker, essäsamlingar och barnböcker. Hans måleri, foto och installationer har ställts ut på museum och konsthallar i Sverige och utomlands.

Livia Fränkel (född 1927) är överlevare från Förintelsen. Hon föddes i Sighet, Ungern (i dag Rumänien) i en judisk familj. I maj 1944 deporterades Livia och hennes familj till Auschwitz-Birkenau. Föräldrarna mördades i gaskamrarna i lägret medan Livia och hennes äldre syster Hédi skickades till ett arbetsläger i Hamburg där de slavarbetade i tio månader innan arbetslägret stängdes i slutet av mars 1945. De fördes till Bergen-Belsen och efter en månad befriades de av engelska soldater. I början av juli samma år kom Livia tillsammans med sin syster till Sverige med båt.

Hon är idag aktiv inom Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige och föreläser i skolor och informerar om Förintelsen.

Britta Marakatt-Labba (född 1951) är konstnär, målare och grafiker. Hon är uppvuxen i en renskötarfamilj och sedan många år verksam i Övre Soppero i Norrbotten. Marakatt-Labba är professor i konsthantverk på Kautokeino högskola i Nordnorge och doktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet. Hon är utbildad vid Konstindustriskolan i Göteborg. Marakatt-Labba var med om att starta Samisk konstnärsgrupp 1978 och var sedan engagerad i att bygga upp den år 1979 bildade samiska konstnärs¬organisationen Samisk kunstnerforbund. Hon arbetar framförallt med textilt broderi, akvarellmålning och litografier med motiv som anknyter till samisk kultur. Hon har illustrerat ett stort antal böcker och också arbetat som kostymör och med scenografi. Hennes konstverk återfinns i ett stort antal privata och offentliga samlingar samt som offentliga konstverk runt om i Norden.

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.