logo

REPORTAGE

Del 1: ”Hjältarna från Hässleholm”

2017-08-21

Den guldfärgade valurnan har fyllts med röstsedlar. Det är den 27 februari 2017, halvvägs in i mandatperioden, och kommunfullmäktige i Hässleholm har samlats till möte. 
En kvinna i kommunstyrelsen samlar ihop bunten med röstsedlar och läser: ”Patrik Jönsson, Patrik Jönsson, Irene Nilsson, Irene Nilsson, Patrik Jönsson”. En sverigedemokrat mot en socialdemokrat. 

Hon gör en sista kontrollräkning av papperslapparna, lägger dem samman i en prydlig bunt och lämnar sedan över sitt headset till kommunstyrelsens ordförande. Denne konstaterar: 

– 30 ledamöter har lagt sina röster på Irene Nilsson och 31 på Patrik Jönsson. Därmed har fullmäktige beslutat att Patrik Jönsson väljs till förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Klubban snarare läggs ner på bordet än bankas, men beslutet har likväl klubbats. Tre allianspartier har just aktivt valt sverigedemokraten Patrik Jönsson till förste vice ordförande i kommunfullmäktige. Händelsen är en sensation i svensk politisk historia. Aldrig tidigare har något av de etablerade partierna aktivt samarbetat med Sverigedemokraterna. 

En anledning till att detta hände i Hässleholm är resultatet av kommunalvalet 2014, då förutsättningarna blev exakt de rätta för att Moderaterna skulle bli desperata nog för att samarbeta med SD. 

Sverigedemokraterna gjorde ett exceptionellt starkt val. De fick knappt 23 procent av rösterna och blev kommunens näst största parti. 
Socialdemokraterna blev största parti med 31 procent av rösterna och tog ordförandeklubban i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med knapp marginal. Minusmarginal, rent av. Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet bildade S en styrande koalition med 30 av 61 mandat. Moderaterna backade till tredje största parti efter en kraftig nedgång, från 24 till 13 procent – ganska precis lika mycket som SD ökade. I och med att övriga partier stod tämligen stilla är det ganska enkelt att räkna ut att det i första hand var tidigare moderata väljare som valde att i stället lägga sina röster på SD. 

Opositionen bestod av två block: allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var det ena, Sverigedemokraterna tillsammans med det lokala missnöjespartiet Folkets Väl det andra. En enad opposition hade kunnat styra med majoritet, men allianspartierna var i enlighet med moderpartiernas direktiv förbjudna att samarbeta med Sverigedemokraterna. Den dörren var stängd. 

Men minoritetsstyre är som bekant bräckligt och de snäva marginalerna gjorde kommunfullmäktige mycket svagt. Den styrande koalitionen kämpade med att få igenom sina budgetar i nära två år innan de båda oppositionsblocken till slut enades om att fälla den. Samtliga oppositionspartier röstade hösten 2016 igenom allianspqartiernas budgetförslag. Strax före jul 2016 valde därför kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) att avgå. Politiskt kaos var ett faktum.

– Vi försökte ta kontakt med Moderaterna för att försöka hitta en samsyn, men de vände oss ryggen, trots att vi redan hade inslag av allianspartiernas budget i vår egen. SD och Folkets Väl hade däremot hela tiden sagt att de skulle fälla vår budget oavsett vad, förklarar hon.

En utväg hade varit att sitta kvar och styra med de tre allianspartiernas budget. 

– Men det var för stora ideologiska skillnader, säger Lena Wallentheim

Vem skulle nu ta makten? Moderaterna satt på svaga åtta mandat och Sverigedemokraterna på hela 14 och ingen lyckades på egen hand att bilda egen majoritet. I januari gjorde så Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett lämpligt uttalande om att ”kontaktförbudet” med SD borde hävas. Som på beställning valde oppositionsblocken i Hässleholm att samarbeta. Pär Palmgren (M) röstades fram som ordförande i kommunfullmäktige med hjälp av SD och Folkets Väl, och i gengäld lade M, L och KD  sina röster på Sverigedemokraterna i valet av vice ordförande i fullmäktige, kommunstyrelse och samtliga kommunala nämnder. 

Dittills hade SD varit isolerat i svenskt politik. Men inte längre. Där och då tog partiet ett stort steg mot den uttalade ambitionen att bli rumsrent. Såväl Sverigedemokraternas centrala partiledning som partivänner i hela landet hyllade sina representanter i Hässleholm. De lokala partitopparna höjdes till skyarna som ”Hjältarna från Hässleholm”. 

Läs mer i Folket i Bild/Kulturfront nr 8!

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mårten Färlin

REPORTAGE

”Vi sov i fångarnas celler i det ökända fängelset Abu Ghraib”

Mike Powers

2018-02-22

Ross Caputi deltog som marinkårsoldat i USA:s invasion av Irak. Drygt tio år senare, vid Internationella demokratiska juristers kongress (IADL) i Bryssel i april 2014, berättade han för en speciell Irakkommission vad som skedde under det andra slaget om staden Falluja i november 2004. Mike Powers anser att Ross Caputis vittnesmål påminde om de erfarenheter som många amerikanska soldater talade om under och efter Vietnamkriget mer än 30 år tidigare.

REPORTAGE

"Mitt minne av Irakdemonstrationen"

Eva Wernlid

2018-02-20

Vad minns du av den stora demonstrationen i Stockholm mot invasionen av Irak 2003? Den frågan ställde Eva Wernlid några som deltog då.

REPORTAGE

Hjärnspöken - ryska hot mot Sverige

Pelle Sunvisson

2018-01-19

Samtliga ryska hot mot Sverige som fått uppmärksamhet i svenska medier och i den svenska politiska debatten är resultat av hjärnspöken. Den djärva tesen ligger bakom Mattias Göranssons nya bok "Björnen kommer!" Det är med Göranssons egna ord ”kollektiva vanföreställningar” av den typ av grupptänkande han tidigare mött i sitt grävjobb i Tomas Quickfallet.