logo

REPORTAGE

Del 1: ”Hjältarna från Hässleholm”

2017-08-21

Den guldfärgade valurnan har fyllts med röstsedlar. Det är den 27 februari 2017, halvvägs in i mandatperioden, och kommunfullmäktige i Hässleholm har samlats till möte. 
En kvinna i kommunstyrelsen samlar ihop bunten med röstsedlar och läser: ”Patrik Jönsson, Patrik Jönsson, Irene Nilsson, Irene Nilsson, Patrik Jönsson”. En sverigedemokrat mot en socialdemokrat. 

Hon gör en sista kontrollräkning av papperslapparna, lägger dem samman i en prydlig bunt och lämnar sedan över sitt headset till kommunstyrelsens ordförande. Denne konstaterar: 

– 30 ledamöter har lagt sina röster på Irene Nilsson och 31 på Patrik Jönsson. Därmed har fullmäktige beslutat att Patrik Jönsson väljs till förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Klubban snarare läggs ner på bordet än bankas, men beslutet har likväl klubbats. Tre allianspartier har just aktivt valt sverigedemokraten Patrik Jönsson till förste vice ordförande i kommunfullmäktige. Händelsen är en sensation i svensk politisk historia. Aldrig tidigare har något av de etablerade partierna aktivt samarbetat med Sverigedemokraterna. 

En anledning till att detta hände i Hässleholm är resultatet av kommunalvalet 2014, då förutsättningarna blev exakt de rätta för att Moderaterna skulle bli desperata nog för att samarbeta med SD. 

Sverigedemokraterna gjorde ett exceptionellt starkt val. De fick knappt 23 procent av rösterna och blev kommunens näst största parti. 
Socialdemokraterna blev största parti med 31 procent av rösterna och tog ordförandeklubban i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med knapp marginal. Minusmarginal, rent av. Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet bildade S en styrande koalition med 30 av 61 mandat. Moderaterna backade till tredje största parti efter en kraftig nedgång, från 24 till 13 procent – ganska precis lika mycket som SD ökade. I och med att övriga partier stod tämligen stilla är det ganska enkelt att räkna ut att det i första hand var tidigare moderata väljare som valde att i stället lägga sina röster på SD. 

Opositionen bestod av två block: allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var det ena, Sverigedemokraterna tillsammans med det lokala missnöjespartiet Folkets Väl det andra. En enad opposition hade kunnat styra med majoritet, men allianspartierna var i enlighet med moderpartiernas direktiv förbjudna att samarbeta med Sverigedemokraterna. Den dörren var stängd. 

Men minoritetsstyre är som bekant bräckligt och de snäva marginalerna gjorde kommunfullmäktige mycket svagt. Den styrande koalitionen kämpade med att få igenom sina budgetar i nära två år innan de båda oppositionsblocken till slut enades om att fälla den. Samtliga oppositionspartier röstade hösten 2016 igenom allianspqartiernas budgetförslag. Strax före jul 2016 valde därför kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) att avgå. Politiskt kaos var ett faktum.

– Vi försökte ta kontakt med Moderaterna för att försöka hitta en samsyn, men de vände oss ryggen, trots att vi redan hade inslag av allianspartiernas budget i vår egen. SD och Folkets Väl hade däremot hela tiden sagt att de skulle fälla vår budget oavsett vad, förklarar hon.

En utväg hade varit att sitta kvar och styra med de tre allianspartiernas budget. 

– Men det var för stora ideologiska skillnader, säger Lena Wallentheim

Vem skulle nu ta makten? Moderaterna satt på svaga åtta mandat och Sverigedemokraterna på hela 14 och ingen lyckades på egen hand att bilda egen majoritet. I januari gjorde så Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett lämpligt uttalande om att ”kontaktförbudet” med SD borde hävas. Som på beställning valde oppositionsblocken i Hässleholm att samarbeta. Pär Palmgren (M) röstades fram som ordförande i kommunfullmäktige med hjälp av SD och Folkets Väl, och i gengäld lade M, L och KD  sina röster på Sverigedemokraterna i valet av vice ordförande i fullmäktige, kommunstyrelse och samtliga kommunala nämnder. 

Dittills hade SD varit isolerat i svenskt politik. Men inte längre. Där och då tog partiet ett stort steg mot den uttalade ambitionen att bli rumsrent. Såväl Sverigedemokraternas centrala partiledning som partivänner i hela landet hyllade sina representanter i Hässleholm. De lokala partitopparna höjdes till skyarna som ”Hjältarna från Hässleholm”. 

Läs mer i Folket i Bild/Kulturfront nr 8!

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mårten Färlin

REPORTAGE

Förnybar folklig kraft ur folkrörelsetradition

Gustaf Forssell

2018-05-25

Efter fem års ihopsamlande av material och intervjuer kom boken ”Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå” ut i maj 2016. Timrå var en del av det område längs Medelpadskusten, där Sverige blev till som industrination. Här växte sig också folkrörelserna starka. Syftet med boken har varit att berätta historien på ett sätt som ger sammanhang och underlag för förståelse av samhällsutvecklingen. Det som sker i dag i Söråkers Folkets hus är en levande bekräftelse på hur kulturarvet kan förvaltas för att attrahera dagens ungdomar. Det blev därför naturligt att avsluta boken med den berättelsen.

REPORTAGE

Cementerandet av det amerikanska klassamhället

Ingemar Ed

2018-05-23

Före kommunismerna i Sovjet och Kina fanns berättelsen om ett klasslöst samhälle i väster, ett land utan kungar och adelsmän. Efter sin resa i Förenta staterna 1831 skrev den franske adelsmannen de Tocqueville att ”antalet stora förmögenheter i USA är helt litet” och såg det som orsaken till den demokratiska anda han upptäckte i landet.

REPORTAGE

Stillsam betraktare av människan

Hans O Sjöström

2018-04-30

Tom Alandh har lyckats med det nästan omöjliga. Han är 73 år och pensionerades formellt från Sveriges Television vid 65 års ålder. Sedan dess har han arbetat lika mycket för företaget i ytterligare åtta år, han har eget tjänsterum och också ett klipprum (redigeringsrum) som har reserverats för honom och hans filmteam. Visserligen är han inte anställd – det blir man inte efter 65 – men han får naturligtvis ersättning för de mycket uppskattade filmer han gör åt sin gamla arbetsgivare, där han började arbeta 1971. Och han gör fortfarande minst lika mycket som han gjorde under sina ordinarie tjänstgöringsår. 

REPORTAGE

Svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar

Christer Lundgren

2018-04-27

En svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar i processen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Det hävdar den brittiska tidningen the Guardian, som publicerat utdrag ur nya dokument. Men de som följt frågan är oeniga om hur dessa nya uppgifter bör tolkas.