logo

REPORTAGE

Del 1: ”Hjältarna från Hässleholm”

2017-08-21

Den guldfärgade valurnan har fyllts med röstsedlar. Det är den 27 februari 2017, halvvägs in i mandatperioden, och kommunfullmäktige i Hässleholm har samlats till möte. 
En kvinna i kommunstyrelsen samlar ihop bunten med röstsedlar och läser: ”Patrik Jönsson, Patrik Jönsson, Irene Nilsson, Irene Nilsson, Patrik Jönsson”. En sverigedemokrat mot en socialdemokrat. 

Hon gör en sista kontrollräkning av papperslapparna, lägger dem samman i en prydlig bunt och lämnar sedan över sitt headset till kommunstyrelsens ordförande. Denne konstaterar: 

– 30 ledamöter har lagt sina röster på Irene Nilsson och 31 på Patrik Jönsson. Därmed har fullmäktige beslutat att Patrik Jönsson väljs till förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Klubban snarare läggs ner på bordet än bankas, men beslutet har likväl klubbats. Tre allianspartier har just aktivt valt sverigedemokraten Patrik Jönsson till förste vice ordförande i kommunfullmäktige. Händelsen är en sensation i svensk politisk historia. Aldrig tidigare har något av de etablerade partierna aktivt samarbetat med Sverigedemokraterna. 

En anledning till att detta hände i Hässleholm är resultatet av kommunalvalet 2014, då förutsättningarna blev exakt de rätta för att Moderaterna skulle bli desperata nog för att samarbeta med SD. 

Sverigedemokraterna gjorde ett exceptionellt starkt val. De fick knappt 23 procent av rösterna och blev kommunens näst största parti. 
Socialdemokraterna blev största parti med 31 procent av rösterna och tog ordförandeklubban i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med knapp marginal. Minusmarginal, rent av. Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet bildade S en styrande koalition med 30 av 61 mandat. Moderaterna backade till tredje största parti efter en kraftig nedgång, från 24 till 13 procent – ganska precis lika mycket som SD ökade. I och med att övriga partier stod tämligen stilla är det ganska enkelt att räkna ut att det i första hand var tidigare moderata väljare som valde att i stället lägga sina röster på SD. 

Opositionen bestod av två block: allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna var det ena, Sverigedemokraterna tillsammans med det lokala missnöjespartiet Folkets Väl det andra. En enad opposition hade kunnat styra med majoritet, men allianspartierna var i enlighet med moderpartiernas direktiv förbjudna att samarbeta med Sverigedemokraterna. Den dörren var stängd. 

Men minoritetsstyre är som bekant bräckligt och de snäva marginalerna gjorde kommunfullmäktige mycket svagt. Den styrande koalitionen kämpade med att få igenom sina budgetar i nära två år innan de båda oppositionsblocken till slut enades om att fälla den. Samtliga oppositionspartier röstade hösten 2016 igenom allianspqartiernas budgetförslag. Strax före jul 2016 valde därför kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) att avgå. Politiskt kaos var ett faktum.

– Vi försökte ta kontakt med Moderaterna för att försöka hitta en samsyn, men de vände oss ryggen, trots att vi redan hade inslag av allianspartiernas budget i vår egen. SD och Folkets Väl hade däremot hela tiden sagt att de skulle fälla vår budget oavsett vad, förklarar hon.

En utväg hade varit att sitta kvar och styra med de tre allianspartiernas budget. 

– Men det var för stora ideologiska skillnader, säger Lena Wallentheim

Vem skulle nu ta makten? Moderaterna satt på svaga åtta mandat och Sverigedemokraterna på hela 14 och ingen lyckades på egen hand att bilda egen majoritet. I januari gjorde så Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett lämpligt uttalande om att ”kontaktförbudet” med SD borde hävas. Som på beställning valde oppositionsblocken i Hässleholm att samarbeta. Pär Palmgren (M) röstades fram som ordförande i kommunfullmäktige med hjälp av SD och Folkets Väl, och i gengäld lade M, L och KD  sina röster på Sverigedemokraterna i valet av vice ordförande i fullmäktige, kommunstyrelse och samtliga kommunala nämnder. 

Dittills hade SD varit isolerat i svenskt politik. Men inte längre. Där och då tog partiet ett stort steg mot den uttalade ambitionen att bli rumsrent. Såväl Sverigedemokraternas centrala partiledning som partivänner i hela landet hyllade sina representanter i Hässleholm. De lokala partitopparna höjdes till skyarna som ”Hjältarna från Hässleholm”. 

Läs mer i Folket i Bild/Kulturfront nr 8!

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mårten Färlin

REPORTAGE

Den giftiga svampsoppan

Mårten Färlin

2017-09-20

Järnvägsknuten i Skåne var den första kommunen i landet där allianspartier började samarbeta med Sverigedemokraterna. I en reportageserie i tre delar försöker Folket i Bild reda ut varför det skedde i just Hässleholm. Denna gång - andra delen: Den giftiga svampsoppan.

REPORTAGE

Inifrån ett belägrat Nordkorea

Christer Lundgren

2017-09-15

I augusti inledde USA och Sydkorea omfattande militärövningar mot Nordkorea. Nordkorea svarade med att provskjuta raketer, däribland en interkontinental missil. FN:s säkerhetsråd beslutade enhälligt om skärpta sanktioner mot Nordkorea, som väntas drabba utrikeshandeln hårt. Landet svarade med en ny provskjutning – över Japan (fast högt uppe i rymden). FiB/K:s medarbetare Christer Lundgren besökte Nordkorea två veckor i augusti, medan konflikten tillspetsades. Här berättar han om sina intryck.

REPORTAGE

Homo falsificatus - den förfalskade människan

Hans Öhrn

2017-08-28

I dag är nästan alla övertygade om att människan har sitt ursprung i Afrika. Men så har det inte alltid varit. Redan på 1800-talet ville många att människan skulle ha sitt ursprung i Europa och helst i det egna landet.

REPORTAGE

Omstridd fredsövning på Åland

Christer Lundgren

2017-08-22

En planerad fredsövning på Åland har fått betydande uppmärksamhet i finska och ryska medier. Initiativtagare till övningen är Folket i Bild/Kulturfronts ordförande Pelle Sunvisson. Främsta kritiker är Finlands tidigare Moskvaambassadör.