logo

KULTUR

Det är lätt med vegorätt

Kanske såg även du programmet Vegorätt, SVT:s första satsning på vegetarisk matlagning? Många blev provocerade av programmets innehåll och kände sig besvikna på vad de sett. Programledarna levde ut sin livsstilism i konstiga kläder, gjorde östasiatiska andningsövningar i havsbris och tvättade potatis i havet. De lyckades få vegansk mat att framstå som pretentiöst och otillgängligt, och många kände sig nog snarare avskräckta än inspirerade.
Så behöver det inte vara. Vegansk mat är lätt att laga, och mer tillgänglig än någonsin förr. En bra sak med att servera veganskt när du bjuder på fest är att så gott som alla kan äta och njuta av den. Den är i sig själv redan halal och kashrut, och om man serverar god vegansk mat så behöver du från början inte tänka på vad ge åt den som representerar de 10 procent, en stadigt ökande siffra, vegetarianer eller veganer i landet. I så gott som varenda välsorterad matvarubutik får du idag tag på allt du behöver för att laga en god och varierad vegansk kost för vardagsliv åt dig och din familj.
Folket i Bild/Kulturfront ger här tips på några recept för att komma igång med att laga djurfritt.

Minipannkakor med hemgjord nutella

Nutella är en favorit på åtminstone mitt Frukostbord. Ungarna ratar de flesta sorters pålägg, men Nutella funkar som sovel för såväl stor som liten. Jag inbillar mig också att det är nyttigare med hemmagjord än med köpevarianten. Är det lördagsmorgon kan det med fördel bres på pannkakor med vispad sojagrädde.

Ingredienser till 4 portioner:
PANNKAKOR:
4 dl havremjölk
2 dl vetemjöl
2 msk maizena
1,5 msk smält mjölkfritt margarin
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Mjölkfritt margarin till stekning
NUTELLA:
400 gr hasselnötter
100 gr vegansk choklad (exempelvis Seed and bean)
1/2 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
TILLBEHÖR:
Sojagrädde
1 tsk strösocker
1 nypa vaniljpulver
Färska bär

Gör så här:
1. Börja med Nutellan. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i ca 15 min.
3. Smält chokladen i vattenbad, ställ åt sidan.
4. Ta ut hasselnötterna och låt svalna något. Häll dem sedan på en kökshandduk och rulla händerna över nötterna för att få bort så mycket skal som möjligt.
5. Lägg nötterna i en matberedare och låt gå i ca 8 min, skrapa sidorna på matberedaren under tiden så alla nötter kommer med.
6. När nötterna har bildat en len kräm häller
du i den smälta chokladen, havssalt och vanilj-
pulver. Blanda till en jämn smet.
7. Smaka av med mer salt och vaniljpulver om så önskas.
8. Häll upp i en väl rengjord glasburk.
9. Blanda samtliga ingredienser till pannkakorna i en skål och vispa till en jämn smet.
10. Stek i vanlig stekpanna om du önskar stora pannkakor annars i ett plättjärn som här på bilden.
11. Vispa sojagrädden ihop med strösocker och vaniljpulver.
12. Servera pannkakorna med Nutella, soja-
grädde och färska bär.

Lakritsbrownie med kolaglasyr

Givetvis blir det svårt att laga mat, och inte minst att baka, om man inte får ha smör, mjölk eller andra komjölks-baserade produkter i sin repertoar av ingredienser. Eller? Knappast. Idag finns det fullgoda hel-vegetabiliska alternativ för den som vill baka och laga ko-fritt, även för den som vill ha något gott och onyttigt till 11-kaffet.

Ingredienser till 4 portioner
BROWNIE:
150 gr mjölkfritt margarin
2 msk sirap
1 dl vatten
3,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
3 msk lakritspulver
1 krm salt
KOLAGLASYR:
100 gr mjölkfritt margarin
1 dl socker
1/2 dl sojagrädde
1/2 dl ljus sirap
TILLBEHÖR:
1/2 förpackning sojagrädde
Färsk frukt, till exempel jord-
gubbar, passionsfrukt och fikon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält margarinet. Rör i sirap och vatten.
3. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan smörblandningen.
4. Häll smeten i en bakplåtsklädd ugnsform ca 24 cm × 30 cm.
5. Grädda i 25 min.
6. Låt kakan svalna och gör under tiden kolaglasyren.
7. Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och låt koka upp under omrörning.
8. Sjud sedan på svag värme i ca 20 min tills den tjocknar, rör om då och då.
9. Låt svalna något och häll sedan över kolaglasyren över brownie-
kakan.
10. Låt kakan vila tills kolaglasyren stelnat. Servera sedan med vispad sojagrädde och färsk frukt.

Chapatibröd med pulled oumph! och raita

Oumph! är ett koncentrat av sojabönor som behandlats meka-
niskt för att få en fiberaktig struktur. Det kan användas som ersättning för kyckling eller kött i grytor och liknande, lika väl som det kan stå för sig själv. Här kommer ett recept på Oumph! som serveras i tunnbröd på indiskt vis, chapati.

Ingredienser till 4 portioner
CHAPATI:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk olivolja
2 dl ljummet vatten
2 pressade vitlöksklyftor
Olivolja
RAITA:
1/2 kruka färsk mynta
1/2 gurka
2 dl oatlys imat fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk malen koriander
1,5 tsk citronsaft
Salt och nymald svartpeppar
TOPPING:
3 avokado
2 krukor färsk koriander
1 plocksallad i kruka

Gör så här:
1. Till raitan: Finhacka myntan, riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda ihop med fraichen. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ i kylen.
2. Till toppingen: Dela , kärna ur och tärna avokadon. Pressa lite citronsaft över avokadon så den inte blir brun. Grovhacka koriander och sallad.
3. Stek oumph! enligt anvisningar på förpackningen.
4. Blanda ihop samtliga ingredienser till chapatibrödet. Dela i 8 delar och kavla ut till tunna, runda bröd. Stek i lite olja c:a 2 min på varje sida. Lägg i en kökshandduk under tiden du steker så de håller sig varma.
5. Stek oumphen i några minuter så den får färg.
6. När bröden är klara, servera med pulled oumph!, toppingen och raita-
såsen.

Fish n' chips

Det finns gott om helt vegetariska halvfabrikat som underlättar i matlagningen för den som inte orkar laga mat från grunden när det övriga livspusslet pockar på. Och visst är det härligt att även veganmaten går att veva ihop på ett kick med färdiga produkter.

Ingredienser till 4 portioner
FISK:
1 paket vegansk schnitzel
1,5 dl ljust öl
1,5 dl vetemjöl
2 dl panko ströbröd
Frityrolja

POMMES:
2 bakpotatisar
Olivolja
Flingsalt


REMOULADSÅS:
1 dl oatlys imat fraiche
1 dl vegansk majonäs (exempelvis Coop x-tra lätt vegansk majonäs)
4 msk boston gurka
1 msk hackad kapris
3 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj potatisen, låt skalet vara kvar och skiva sedan till tunna stavar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja, strö över havssalt och in i ugnen ca 40 min.
3. Såsen: Blanda samtliga ingred-
ienser till såsen och ställ in i kylen.
4. Blanda ihop öl och mjöl i en skål, och låt dra några minuter.
5. Dela samtliga schnitzlar på dia-
gonalen, doppa sedan i mjölblandningen och vänd till sist i panko-ströbrödet. (Dessa schnitzlar är redan panerade, men blir extra goda och krispiga om man gör på detta vis).
6. Häll frityroljan i en kastrull och värm till ca 170 grader.
7. När pommen är klara, stäng av
ugnen och låt vara kvar på eftervärme.
8. När frityroljan nått rätt temper-
atur, lägg i schnitzlarna och fritera tills de är gyllenbruna. Ta upp med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
9. Servera sedan pommes, friterad schnitzel och remouladsås.

Burgare på kikärtor och sötpotatis med guacamole

Inte ens att laga veganmat från grunden, även när det blir mer avancerat och piffigt än olika grytor, är särskilt svårt om det bara avsätts lite tid.

Ingredienser till 4 portioner
BURGARE:
1 sötpotatis
1 burk kikärtor (cirka 400 gr)
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
4 msk maizena
3 msk hackad färsk persilja
1,5 msk citronsaft
1 tsk srirachasås
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Olivolja till stekning
GUACAMOLE:
2 avokado
1,5 msk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk srirachasås
1/2 finhackad tomat
1/2 tsk salt
Nymald svartpeppar
TILLBEHÖR:
1 tomat
1/2 gurka
1/2 rödlök
4 grova frallor
1 paket vegansk hamburger-
ost (exempelvis Tofutti creamy smooth slices, cheddar style)
Machesallad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stick några hål i sötpotatisen med
en kniv och sätt in i ugnen i ca 90
min.
3. Guacamole: mosa avokadon med en gaffel. Blanda i resterande ingred-
ienser och rör ihop. Ställ åt sidan.
4. När sötpotatisen är klar skär den på längden och gröp ur med hjälp av en sked, lägg sötpotatisen i en bunke.
5. Mosa kikärtorna med en gaffel, lägg i bunken tillsammans med sötpotatisen.
6. Blanda i resten av ingredienserna och rör runt till en jämn massa.
7. Forma sedan fyra burgare och stek i olja och smör så de får en fin yta.
8. Sätt sedan in i ugnen (200 grader) i 10-15 minuter.
9. Förbered under tiden tillbehören.
Skiva tomat, gurka och rödlök. Dela
frallorna och stek i mjölkfritt margarin.
10. När det är ca 3 minuter kvar på burgarna i ugnen lägg på osten så den hinner smälta.
11. Ta sedan ut burgarna och fördela en klick guacamole på bottendelen
av frallan, lägg på machesallad, burg-
aren och toppa med tomat, gurka, rödlök och ovandelen av frallan.

Pizza med päron, ädelost och valnötter

Det kan vara gött att jäsa i soffan med en pizza. Det är förvisso lite meck att ordna med den själv - men kanske kan du pitcha ett veganskt pizza-alternativ hos din lokala pizzabagare?

Ingredienser till 4 portioner
PIZZADEG:
25 gr jäst
2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk matolja
4,5 dl vetemjöl
TOMATSÅS:
1/4 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 halv burk krossade tomater (ca 200 gr)
0,5 tsk timjan
Salt och nymald svartpeppar
TOPPING:
1 paket Astrid och aporna
"Jeezly - perfekt pizza"
1 päron
1/2 paket Astrid och aporna
"Cheezly - Ädelostsmak"
1 dl valnötter
Agavesirap
1 liten påse ruccola

Gör så här:
1. Börja med pizzadegen. Lös jästen i en liten del av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet, socker, salt och olja. Häll sedan i mjölet i omgångar och knåda till en smidig deg.
2. Låt jäsa i ca 45 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Tomatsås: Finhacka gul lök och vitlök, hetta upp olja i en kastrull och fräs tills löken blir mjuk.
5. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och timjan. Låt koka i ca 10 min.
6. Använd en stavmixer och mixa tomatsåsen slät.
7. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Ställ åt sidan.
8. Förbered toppningen till pizzan. Dela päronet på mitten och skiva sedan tunna skivor. Grovhacka valnötterna. Riv osten.
9. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut till fyra runda pizzor på mjölat underlag.
10. Fördela sedan ett tunt lager av tomatsås på varje pizza och strö över pizzaosten.
Toppa med päronskivor, ädelost och hackade valnötter.
11. Grädda i ugnen cirka 15 min.
12. Ringla över önskad mängd agavesirap och toppa med ruccola.

Vietnamesiska vårrullar

Tacos har blivit en svensk nationalrätt, och nästintill obligatorisk på fredagsmyset. Det går alldeles utmärkt att använda sojafärs istället för köttfärs. Men vill man ha en somrigare variant och med färska ingredienser som huvudsaklig bas är vietnamesiska vårrullar att rekommendera.

Ingredienser till 4 portioner:
DIPPSÅS:
3/4 dl japansk soja
3 msk pressad lime
1/2 urkärnad chili (ta med kärnorna om du önskar mer hetta)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk strösocker
2 tsk agavesirap
Salt och nymald svartpeppar
VÅRRULLAR:
1 stor morot
1/2 gurka
1 chili
1 mango
1 kruka koriander
1 plocksallad i kruka
1 förpackning rispapper

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser till dippsåsen, rör om och låt dra i rumstemperatur.
2. Skala moroten och skär i stavar. Dela gurkan på längden, ta bort kärnhuset och skär i stavar. Finhacka chilin. Dela mangon, ta bort skalet och skär i stavar. Grovhacka koriandern.
3. Lägg rispapper i varmt vatten tills det mjuknar. Lägg sedan på en tallrik. Börja med en liten bit plocksallad och placera i mitten på rispappret. Fyll sedan på med morot, gurka, chili, mango och koriander.
4. Rulla ihop till lagom stora vårrullar och servera med dippsåsen.

Emelie Rosengren, Sigge Andersson och Jens Eliasson

KULTUR

Till min allra bästa vän

Solveig Giambanco

2017-07-21

Artonåriga Kristina lämnar gladeligen sin ångermanländska by, pappas okontrollerade vredesutbrott och mammas hukande och tårar.  Hon är utled på att gå hemma som passopp åt karlarna i familjen och ångrar att hon inte valde gymnasiet utan nöjde sig med fackskola. 
Så när mammas väninna, som bor i London, ordnar en au pairplats, finns ingen tvekan. Pappa blir rosenrasande, men Kristina står på sig. Hon måste bort.

KULTUR

Mörkrummet

Jan Bergsten

2017-07-19

Susan Faludi har gjort sig känd som feminist och kritiker av mansrollen i böcker som Backlash och Ställd. Hennes nya bok Mörkrummet handlar på ett sätt om samma sak, men på ett annat och mycket mera personligt plan.

KULTUR

Postkapitalism – vår gemensamma framtid

Åke Kilander

2017-07-17

Den brittiske journalisten och medarbetaren i BBC, Paul Mason, har insett att kapitalismen i världen fungerar allt sämre och måste ersättas av ett annat produktionssätt. Det måste bygga på informationsteknologi och teknisk utveckling där ”allmänbildade och uppkopplade människor” agerar i nätverk. Den traditionella varuproduktionen och arbetet i hierarkiska organisationer får en underordnad roll.

KULTUR

Sommarbonus: Bland skelett från galgbackar och kyrkogårdar

Mats Parner

2017-07-14

Mats Parner tecknar det sällsamma porträttet av en pionjär från 1500-talet inom medicin. Andreas Vesalius ingick i de aktiva studenternas skara och led av ständig kunskapstörst. Under mörka nätter samlade han skelett ifrån benhus och kyrkogårdar, och en gång skar han ned och fraktade hem kvarlevorna av en dömd illgärningsman på galgbacken helt nära sin egen bostad, allt förvisso i ädlaste studiesyfte.