logo

KULTUR

Elin satte ord på sin oro i diktform

FOTO | Jacob Danielsson

2018-03-01

Elin Callmer, låtskrivare, musiker och dramapedagog skrev en dikt om kriget, om interventionen i Irak. Hon var en av många unga som engagerade sig emot kriget 2003. Idag säger hon att hon är engagerad i samtiden, i politik, i unga människor och i deras oro, visioner och tillvaro. 

Vad var det som fick dig att engagera dig mot kriget?
- Alla pratade om det på TV. Jag hörde också vuxna runtomkring mig prata. Förfasas. Jag fick för första gången höra om George W Bush och fattade att han hade en enorm makt, att han oavsett vad alla sa själv kunde bestämma om det skulle bli krig eller inte. Det väckte obehag och en akut känsla av att något måste göras. Vi var många unga som engagerade oss. Det arrangerades skolstrejker. Klistrades klistermärken och affischer. Jag fick en pin av kompis med texten "nej till krig" i rött och svart. Den satt på jackan jämt. Jag kände att min röst räknades och att vi var många.

Vad engagerar dig nu?
- Jag jobbar som pedagog. Det är att på ett sätt ständigt vara engagerad i samtiden, i politik, i unga människor och i deras oro, visioner och tillvaro.  Jag tror att vi för att skapa en bättre värld måste bli bättre på att både förstå varandra och stå upp för oss själva. Vi måste öva oss på att formulera det vi anser vara problematiskt, våga ha utopier och vara solidariska, i tanke och handling. Jag är också engagerad fackligt. Det känns meningsfullt och viktigt.

Vad skulle kunna få dig att åter bli engagerad i en rörelse mot krig?
- Som många andra tänker jag att jag borde göra mer, men det kan kännas svårt att engagera sig mot krig. Det är så många konflikter globalt. Så många komplexa konflikter. Tänker till exempel på det som händer i Syrien, alla människor som flytt, alla som är kvar och alla som mördats. Det man kan göra här i Sverige är väl att visa på solidaritet.
 


Kriget - Elin Callmer
___________________

Den tjugonde mars tjugohundratre
En alldeles vanlig dag i skolan
Pyttipanna och rödbetor till lunch
När Emma kom fram och sa:

Nu har USA invaderat Irak
Fattar du? Vi måste göra något nu!
Jag svarade tveksamt
Ja, men hur?

Vi är tretton år i tygskor
Mot USA och terrorlagen
Soldater på väg in i Bagdad
Och vi i en matsal i Bandhagen

Jag hade hört om Saddam Hussein
Om oljan och massförstörelsevapen
Jag förstod inte alla svåra ord
Men fick alldeles ont i magen

Emma sa: vi ska tapetsera hela stan
Varenda jävel ska se att vi bryr oss
Med färg och klister som vapen
Stoppa kriget nu!

Vi var tretton år i tygskor
Mot USA och terrorlagen
Soldater på väg in i Bagdad
Och vi i en matsal i Bandhagen

Så den tjugonde mars tjugohundratre
En alldeles ovanlig torsdag
Fick alla elskåp och stolar i vårt kvarter
Ta del av vårt viktiga budskap

Brorsan sa: varför bryr ni er?
Det är ju inte här det händer!
Emma svarade allvarligt och rakt:
Om man tror på kärlek och solidaritet
Hjälps man åt att släcka bränder

Vi var tretton år i tygskor
Mot USA
Soldater på väg in i Bagdad
I Bandhagen stod Emma 
Och jag

 

Teckna en prenumeration här

Pelle Sunvisson

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.