logo

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

Bilden är tagen vid gårdagens aktion i Ryssland, som en del av svensk-ryska fredsinitiativet Nedrustningsracet.

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.
 
Ett antal fredsaktivister har gått in på skyddsobjektet kring Säve flygplats. Platsen fungerar under krigsövningen Aurora 17 som uppställningsplats för krigsmateriel för bland annat amerikansk militär. När aktivisterna inte följde militära order var planen att minst två soldater skulle krävas för att bära ut varje aktivist.

- Det sista världen behöver är fler krig. Det vi borde öva på är fredliga lösningar på konflikter, inte på att ta till vapen. Att genomföra den här aktionen är ett sätt att markera mot krigsövningen Aurora, säger Lisa Behrenfeldt, en av aktivisterna på plats.
 
Aktionen är en del av kampanjen Stoppa Aurora, men också det nya svensk-ryska fredsintiativet Nedrustningsracet. (Se stoppaaurora.se och disarmamentrace.org)

- Igår gjorde våra ryska vänner en aktion mot de ryska krigsförberedelserna. I dag har vi agerat mot den svenska krigsövningen och närmandet till Nato, säger Pelle Sunvisson, en av aktivisterna på plats. (Mer info om den ryska aktionen här)
 
Aktionen kan ses som en kommentar till den swishkupp där bland annat anställda vid Försvarsmakten försökte motarbeta en insamling till en demonstration mot Aurora 17. Genom en mängd donationer på endast en krona förlorade arrangörerna pengar eftersom varje swishöverföring kostar två kronor.

- Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på upprustningen och krigsretoriken. Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse, säger Pelle Sunvisson.

NYHETER

Nya piratdåd av Israel

Lars Drake

Nu har det hänt igen. Israel har kapat två fartyg på väg till Gaza för att bryta blockaden. Kapningarna har skett på internationellt vatten. Fartyget tvingades till israelisk hamn och besättningen fängslades. "Det är piratverksamhet och ett grovt brott mot internationell lag", skriver Lars Drake, kapten på Ship to Gazas segelfartyg Freedom mellan Varberg och Amsterdam.

NYHETER

Freedom seglar vidare mot Gaza för att bryta blockaden

Ship to Gaza Sweden

Ship to Gazas segeljakt Freedom fortsätter sin seglats och åberopar rätt till fri sjöfart på internationella och palestinska farvatten. Detta trots att norska Ship to Gazas fiskefartyg Al Awda igår bordades av den israeliska marinen i det område där Freedom kommer att befinna sig under onsdag och torsdag.

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit.