logo

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

Bilden är tagen vid gårdagens aktion i Ryssland, som en del av svensk-ryska fredsinitiativet Nedrustningsracet.

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.
 
Ett antal fredsaktivister har gått in på skyddsobjektet kring Säve flygplats. Platsen fungerar under krigsövningen Aurora 17 som uppställningsplats för krigsmateriel för bland annat amerikansk militär. När aktivisterna inte följde militära order var planen att minst två soldater skulle krävas för att bära ut varje aktivist.

- Det sista världen behöver är fler krig. Det vi borde öva på är fredliga lösningar på konflikter, inte på att ta till vapen. Att genomföra den här aktionen är ett sätt att markera mot krigsövningen Aurora, säger Lisa Behrenfeldt, en av aktivisterna på plats.
 
Aktionen är en del av kampanjen Stoppa Aurora, men också det nya svensk-ryska fredsintiativet Nedrustningsracet. (Se stoppaaurora.se och disarmamentrace.org)

- Igår gjorde våra ryska vänner en aktion mot de ryska krigsförberedelserna. I dag har vi agerat mot den svenska krigsövningen och närmandet till Nato, säger Pelle Sunvisson, en av aktivisterna på plats. (Mer info om den ryska aktionen här)
 
Aktionen kan ses som en kommentar till den swishkupp där bland annat anställda vid Försvarsmakten försökte motarbeta en insamling till en demonstration mot Aurora 17. Genom en mängd donationer på endast en krona förlorade arrangörerna pengar eftersom varje swishöverföring kostar två kronor.

- Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på upprustningen och krigsretoriken. Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse, säger Pelle Sunvisson.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.

NYHETER

Irak begär stöd för återuppbyggnad

Lasse Lindström

2018-04-12

Irak begär stöd för återuppbyggnad efter kriget mot IS med 88 miljarder dollar. En givarkonferens i Kuweit i februari lovade fyra miljarder.