logo

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

Bilden är tagen vid gårdagens aktion i Ryssland, som en del av svensk-ryska fredsinitiativet Nedrustningsracet.

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.
 
Ett antal fredsaktivister har gått in på skyddsobjektet kring Säve flygplats. Platsen fungerar under krigsövningen Aurora 17 som uppställningsplats för krigsmateriel för bland annat amerikansk militär. När aktivisterna inte följde militära order var planen att minst två soldater skulle krävas för att bära ut varje aktivist.

- Det sista världen behöver är fler krig. Det vi borde öva på är fredliga lösningar på konflikter, inte på att ta till vapen. Att genomföra den här aktionen är ett sätt att markera mot krigsövningen Aurora, säger Lisa Behrenfeldt, en av aktivisterna på plats.
 
Aktionen är en del av kampanjen Stoppa Aurora, men också det nya svensk-ryska fredsintiativet Nedrustningsracet. (Se stoppaaurora.se och disarmamentrace.org)

- Igår gjorde våra ryska vänner en aktion mot de ryska krigsförberedelserna. I dag har vi agerat mot den svenska krigsövningen och närmandet till Nato, säger Pelle Sunvisson, en av aktivisterna på plats. (Mer info om den ryska aktionen här)
 
Aktionen kan ses som en kommentar till den swishkupp där bland annat anställda vid Försvarsmakten försökte motarbeta en insamling till en demonstration mot Aurora 17. Genom en mängd donationer på endast en krona förlorade arrangörerna pengar eftersom varje swishöverföring kostar två kronor.

- Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på upprustningen och krigsretoriken. Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse, säger Pelle Sunvisson.

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.