logo

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

Bilden är tagen vid gårdagens aktion i Ryssland, som en del av svensk-ryska fredsinitiativet Nedrustningsracet.

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.
 
Ett antal fredsaktivister har gått in på skyddsobjektet kring Säve flygplats. Platsen fungerar under krigsövningen Aurora 17 som uppställningsplats för krigsmateriel för bland annat amerikansk militär. När aktivisterna inte följde militära order var planen att minst två soldater skulle krävas för att bära ut varje aktivist.

- Det sista världen behöver är fler krig. Det vi borde öva på är fredliga lösningar på konflikter, inte på att ta till vapen. Att genomföra den här aktionen är ett sätt att markera mot krigsövningen Aurora, säger Lisa Behrenfeldt, en av aktivisterna på plats.
 
Aktionen är en del av kampanjen Stoppa Aurora, men också det nya svensk-ryska fredsintiativet Nedrustningsracet. (Se stoppaaurora.se och disarmamentrace.org)

- Igår gjorde våra ryska vänner en aktion mot de ryska krigsförberedelserna. I dag har vi agerat mot den svenska krigsövningen och närmandet till Nato, säger Pelle Sunvisson, en av aktivisterna på plats. (Mer info om den ryska aktionen här)
 
Aktionen kan ses som en kommentar till den swishkupp där bland annat anställda vid Försvarsmakten försökte motarbeta en insamling till en demonstration mot Aurora 17. Genom en mängd donationer på endast en krona förlorade arrangörerna pengar eftersom varje swishöverföring kostar två kronor.

- Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på upprustningen och krigsretoriken. Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse, säger Pelle Sunvisson.

NYHETER

Öppet brev till finska och svenska ministrar

2017-10-16

Undertecknare av ett öppet brev till finska och svenska ministrar hoppas att länderna ska ratificera konventionen för ett globalt förbud mot atomvapen och sålunda agera enligt den första FN-resolutionen samt röstningen i FN den 7.7.2017.

NYHETER

SDP:s partistyrelse: Finland bör underteckna konventionen om kärnvapenförbud

2017-10-16

Partistyrelsen för Socialdemokraterna i Finland har i veckan beslutat att ställa sig bakom kravet på ett kärnvapenförbud. I ett pressmeddelande uppmanar de regeringen att omgående underteckna konventionen mot atomvapen. I Sverige beslutade Socialdemokraterna nyligen att bordlägga och utreda frågan till åtminstone efter valet.

NYHETER

Hälften av de värnpliktiga kom aldrig till Aurora 17

Pelle Sunvisson

2017-10-15

95 procent av deltagarna i krigsövningen Aurora var antingen kontraktsanställda eller frivilliga inom Hemvärnet. De övriga fem procenten (sammanlagt 1 000 personer) var tvångsinkallade pliktsoldater. Nu visar en kartläggning som Officerstidningen har gjort att endast hälften av pliktsoldaterna dök upp på övningen. 

NYHETER

Misstänkta krigsförbrytare var befäl i Aurora 17

Sigyn Meder

2017-10-11

I krigsövningen Aurora 17, som nyligen avslutats, deltog 1000 militärer från USA, däribland minst två befäl som tjänstgjorde i det ockuperade Irak. Båda hade befälsroll i Sverige under krigsövningarna. 
USA:s nuvarande försvarsminister, general James Mattis har deltagit i krigsförbrytelser. Varför ställs inga frågor, varför görs inga undersökningar, om dessa och andra USA-militärers eventuella krigsbrott i Irak? Det skriver Sigyn Meder, ordförande i IrakSolidaritet.