logo

KULTUR

En historisk utblick på temat ord och inga visor

2017-12-12

Recensionsansvarige Mattias Arreborn tar en titt på tre titlar under temat ord och inga visor. De tre han sätter under sin lupp är Léon Bloy: Otrevligheter,  August Strindberg: Det nya riket samt Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter.

Léon Bloy: Otrevligheter (1894; Alastor press, 2017)
Otrevligheter a¨r en novellsamling från 1894 om do¨d, vansinne och religiös ångest, skriven pa° lika grym som ofo¨rliknelig taggtra°dsprosa av Le´on Bloy (1846-1917); det ”sta¨ndiga raseriets fo¨rfattare” och ”invektivens geni”. Här presenteras för första gången på svenska denne sma¨delsernas sma¨ltugn som sliter upp onda blommor pa° modernitetens dyngho¨g, men katoliken Bloys misantropi drivs av en djup fo¨rtvivlan info¨r ma¨nniskornas do¨vhet info¨r Gud.

August Strindberg: Det nya riket (1882; Norstedts, 1999)
En klassiker i genren från Sveriges på sin tid kanske meste kverulant. ”Så mycket smörja här pratades, så mycken förfalskad svensk historia, så mycken chauvinism, sabelskrammel, uppgrävningar, trumvirvlar. Leipzig och Lützen, till och med Poltava, Hannibal och Karl XII, Gustav II Adolf och […] Sturar och Vasar.” 135 år gammal är Det nya riket en medryckande och hänsynslös uppgörelse med vissa aspekter av det svenska samhället som vi kan känna igen än i dag – snart sagt ingen går fri.

Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter (1792; Ordfront, 2017)
År 1792, mitt under den franska revolutionen, gav den 33-åriga Mary Wollstonecraft ut sin bok Till försvar för kvinnans rättigheter. Det är ett verk skrivet med självsäkerhet och briljans. Författarinnan skräder inte orden när hon bemöter de författare hon anser har degraderat kvinnan – bland andra Rousseau, som hon själv beundrade. 
Till försvar för kvinnans rättigheter slår ett slag för kvinnans rätt till självständighet och intellektuell utveckling och betraktas som en av feminismens största klassiker.
 

Teckna en prenumeration här
 

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Alex Schulman far med osanning i nya boken!

Mats Parner

Alex Schulman har gått för långt i den nya boken Bränn alla mina brev anser litteraturkritikern Mats Parner. Han ändrar datum på viktiga händelser så att det blir förtal av avlidna. Och frågan man ställer sig är vad som är sant i boken om hans morfar Sven Stolpe och mormor Karin?

KULTUR

Så stöttade DN:s kulturredaktion Kulturprofilen!

Idag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten i Stockholm. Det är inte bara Svenska Akademien som stöttat honom. Även några av landets största kulturredaktioner har krattat manegen åt honom. Här skriver en person som har haft stor insyn i det outtalade samarbetet mellan Kulturprofilens Forum och landets största kulturredaktioner. Läs om hur redaktionerna "sponsrat" Kulturprofilen och hans scen Forum. 

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.