logo

KULTUR

En historisk utblick på temat ord och inga visor

2017-12-12

Recensionsansvarige Mattias Arreborn tar en titt på tre titlar under temat ord och inga visor. De tre han sätter under sin lupp är Léon Bloy: Otrevligheter,  August Strindberg: Det nya riket samt Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter.

Léon Bloy: Otrevligheter (1894; Alastor press, 2017)
Otrevligheter a¨r en novellsamling från 1894 om do¨d, vansinne och religiös ångest, skriven pa° lika grym som ofo¨rliknelig taggtra°dsprosa av Le´on Bloy (1846-1917); det ”sta¨ndiga raseriets fo¨rfattare” och ”invektivens geni”. Här presenteras för första gången på svenska denne sma¨delsernas sma¨ltugn som sliter upp onda blommor pa° modernitetens dyngho¨g, men katoliken Bloys misantropi drivs av en djup fo¨rtvivlan info¨r ma¨nniskornas do¨vhet info¨r Gud.

August Strindberg: Det nya riket (1882; Norstedts, 1999)
En klassiker i genren från Sveriges på sin tid kanske meste kverulant. ”Så mycket smörja här pratades, så mycken förfalskad svensk historia, så mycken chauvinism, sabelskrammel, uppgrävningar, trumvirvlar. Leipzig och Lützen, till och med Poltava, Hannibal och Karl XII, Gustav II Adolf och […] Sturar och Vasar.” 135 år gammal är Det nya riket en medryckande och hänsynslös uppgörelse med vissa aspekter av det svenska samhället som vi kan känna igen än i dag – snart sagt ingen går fri.

Mary Wollstonecraft: Till försvar för kvinnans rättigheter (1792; Ordfront, 2017)
År 1792, mitt under den franska revolutionen, gav den 33-åriga Mary Wollstonecraft ut sin bok Till försvar för kvinnans rättigheter. Det är ett verk skrivet med självsäkerhet och briljans. Författarinnan skräder inte orden när hon bemöter de författare hon anser har degraderat kvinnan – bland andra Rousseau, som hon själv beundrade. 
Till försvar för kvinnans rättigheter slår ett slag för kvinnans rätt till självständighet och intellektuell utveckling och betraktas som en av feminismens största klassiker.
 

Teckna en prenumeration här
 

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.