logo

KULTUR

Film: Klinisk tolkning av klassisk tragedi

2018-01-15

The Killing of a Sacred Deer
Regi: Yorgos Lanthimos

 
Man bör räkna med att bli överrumplad när man ser Yorgos Lanthimos nya film. Efter den hårresande debuten Dogtooth och den dystopiska The Lobster borde man som biobesökare ha lärt sig att förvänta sig det värsta, men samtidigt att inget går att förutsäga. Trots det skakas man ändå av The Killing a sacred Deers absurda vändningar, kliniskt avskalade människoporträtt och groteskt vridna relationsskildringar. Man lämnas vilsen och med avsmak – vilket antagligen är regissörens avsikt.
 
Den här gången får tittaren en grekisk tragedi i modern tappning, löst baserat på Euripides verk. Colin Farrell spelar Steven, som bokstavligen ansvarar för liv och död i sin yrkesroll som hjärtkirurg. Han har en privilegierad och till synes städad tillvaro i förorten med pragmatiska frun Anna (Nicole Kidman) samt barn. Efter sina pass på sjukhuset ägnar han sig också åt någon sorts möten med en tonårspojke vid namn Martin (Barry Keoghan). Deras odefinierade träffar skaver från början, då de verkar hållas i smyg och vara nedtyngda av pliktskyldighet. Bilden klarnar inte ens när Martin blir bjuden på familjemidag. Därefter blir han allt mer påträngande och obehaglig, nästintill skuldbeläggande och manipulativ. Plötsligt insjuknar Stevens barn mystiskt och upplösningen blir en intensiv och bisarr tvist om moral och ansvar, om hämnd och uppoffring med dödlig utgång.
 
I öppningsscenen bultar ett naket hjärta i en öppen bröstkorg till dånande körsång. Scenerna som följer är övergripande rena, stilistiska sjukhusmiljöer. Kameran filmar ofta i vidvinkel, vilket speglar de distanserade relationerna mellan rollfigurerna. Dessa framställs nästan som avhumaniserade och förhåller sig till varandra på en sorts rationellt avstånd. Detta bryter mot märkligt närgångna dialoger om kroppsbehåring och menstruation som återges mekaniskt av uttryckslösa skådespelare. Mest minnesvärd är Barry Koeghans efterhängsna och otäckt sakliga gestaltning av Martin, vars slätstrukna ansiktsdrag kommer göra mig obekväm långt framöver. Olusten trappas även upp av den horrorinspirerade och knivskarpa musiken som skär både i öronen och psyket. Detta i kombination med avsaknaden av detaljer gör att upplevelsen blir klaustrofobisk och djupt obehaglig i sin kompakthet.
 
Handlingen rör sig i ett övernaturligt gränslandskap som passerar utan att kommenteras. I stället hänvisas det till den myt filmen utgår ifrån, som en sorts metakommentar. Symboler, allegorier och liknelser duggar tätt, ibland nästan övertydligt. Att filmen skall tolkas metaforiskt poängteras till och med i ett replikskifte. Det gör att även Lanthimos mest steriliserade människoskildringar ändå träffar rakt i hjärtat.
 

Teckna en prenumeration här

Roger von Bonsdorff

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.

KULTUR

Lyrik: Den poetiska cykeln

Bengt Berg

2018-05-14

LEIF NELSON är en skånsk kulturprofil med många konstnärliga verksamheter i sitt skapande: Grafiker, målare, tecknare, formgivare och författare som inte minst blivit välkänd genom sina författarporträtt. 

KULTUR

Bokrecension: En onödig debattbok?

Torbjörn Wikland

2018-05-11

Allt fler, även folk som inte läser ledarsidor, kultursidor och djupare politiska analyser i våra media, har förstått att Kina blivit en stormakt, framför allt ekonomiskt men även politiskt. Efterhand växer därför fram ett intresse för att bättre förstå och även bevaka Kinas roll i världen och världspolitiken.