logo

NYHETER

Fredsseminarium i krigsövningarnas tid

FiB/K:s ordförande Pelle Sunvisson var en av talarna. Foto Eva Wernlid

2017-09-05

Ett fredsseminarium ägde rum den 2–3 september strax före den stora tungt beväpnade krigsövningen i Sverige, AURORA 17, parallellt med den ryska krigsövningen Zapad. Arrangör för den fredliga manifestationen var Folket i Bilds Stockholmsavdelning. Den samlade 140 fredsengagerade första dagen och 100 andra dagen.

Seminariet inleddes av regeringens tidigare nedrustningsansvariga under många år Maj-Britt Theorin. Hon berättade om Sveriges långvariga engagemang för och på sin tid framgångsrika internationella nedrustningsansträngningar – som var en direkt fortsättning på det som Alva Myrdal och Inga Thorsson på regeringens uppdrag bedrivit under 60- och 70-talet. Det svenska nedrustningsarbetet avbröt Carl Bildt - först som statsminister och sedan som utrikesminister. Maj-Britt Theorin framförde sin starka protest mot de påtryckningar som USA:s regering nu utsätter Sverige för att inte slutgiltigt godkänna den i somras av 121 stater antagna FN-konventionen om kärnvapenförbud. Seminariet delade hennes åsikt genom ett uttalande i slutet av konferensen.

Jan Öberg, mångårig freds- och konfliktforskare vid Lunds universitet, fortsatte med 1989 som utgångspunkt för en möjlig fredlig utveckling som inte förverkligades. Warsawa-pakten avvecklades då med ett samtidigt amerikanskt löfte om att avveckla Nato – vilket aldrig skedde. Jan var dock optimistisk på längre sikt, eftersom det stora amerikanska världsimperiet knakar i fogarna.

Pål Steigan, en känd norsk journalist som driver en framgångsrik blogg, höll med Jan om att USA:s välde är på nedgång. Men USA hotar världen genom sina krigsansträngningar för att kompensera för sin minskade internationella ekonomiska makt. Den försöker också styra världen genom de stora medierna i USA och västvärlden. Den är ändå sårbar från små alternativa medier som ”sticker hål på de etablerades propagandaballonger”.

Pelle Sunvisson berättade om förberedelserna för fredsövningen – Åland 17 – som pågår samtidigt som militärövningarna AURORA och Zapad. Den övningens fokus är att utröna hur fredens röster ska kunna göra sig hörda om krigsövningarna är på väg att bli verkliga krig. Redan under förberedelserna för denna fredsövning har makthavare blivit oroade och försökt försvåra genomförandet av fredsövningen.

Ola Tunander berättade vad hans grävande i ubåtskriserna på 80-talet visat – att det var brittiska och amerikanska provokationer för att lägga skulden på Sovjetunionen. Under seminariet höll både Jan Myrdal och Stefan Lindgren anföranden (deras tal finns åtkomliga via FiB/K:s hemsida). Även den pågående krisen som rör Nordkoreas kärnvapen berördes. Den danska fredsaktivisten Tine Spang-Olsen berättade att dansk militär deltog i den av USA ledda militärövningen baserad i Sydkorea, som utlöste de nordkoreanska kärnvapenproven.

Talen på seminariet kommer att publiceras på FiB/K:s hemsida.

Här kan du läsa om uttalandet som gjordes

Här kan du läsa vad Stefan Lindgren talade om

Jan Myrdal: Folken tumlar inte ut i krig; de knuffas ut

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Pål Steigan. Foto Eva Wernlid

Torbjörn Wikland

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.

NYHETER

Nu börjar fredsaktion mot Aurora

2017-09-15

I dag inleds en fyra dagar lång fredsaktion mot den militära övningen Aurora 17. Fredsaktivister samlas nu i Göteborg för en helg fylld av motstånd, samtal, diskussion och ickevåldslig aktion. Kampanjen Stoppa Aurora samlar en rad fredsorganisationer som alla är starkt kritiska till att stora delar av Sverige har förvandlats till en övningsplats för krig.

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.