logo

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

Kultur- och fritidsförvaltningen hänvisar sitt nej till dokumentet "Policy för programverksamhet, utställningar och medborgardialog i Växjö bibliotek.

Jan-Åke Karlsson, ordförande för kommunistiska partiet i Växjö, godtar inte förklaringen till varför föreläsningen i Fria Ordets hus stoppas.

- Först sa de att mötet var för politiskt och nu hävdar de att de har en uthyrningspolicy som går ut på att bara partier i kommunfullmäktige får hura. Men allt var bekräftat, affischer och flygblad tryckta. Och nu är vi utslängda, säger han till Smålandsposten.

Enligt Gunilla Friman, kultur- och fritidsförvaltningens chef, är Fria Ordets hus att betrakta som en filial till biblioteket och därför finns speciella regler. Enligt henne var det "olyckliga omständigheter" bakom att Fria Ordets hus först gav klartecken till föredraget.

Emma Asp, ombudsman för ABF Växjö, har inte uppfattat Fria Ordets hus som filial till biblioteket utan att "där ska alla demokratiska organsationer vara välkomna". 

- Jag tänker att vi får ju kolla om vi kan hjälpa till att ordna en ny lokal helt enkelt och vara lite praktiska, säger hon till tidningen.

Jan Bjerkesjö

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.