logo

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

Kultur- och fritidsförvaltningen hänvisar sitt nej till dokumentet "Policy för programverksamhet, utställningar och medborgardialog i Växjö bibliotek.

Jan-Åke Karlsson, ordförande för kommunistiska partiet i Växjö, godtar inte förklaringen till varför föreläsningen i Fria Ordets hus stoppas.

- Först sa de att mötet var för politiskt och nu hävdar de att de har en uthyrningspolicy som går ut på att bara partier i kommunfullmäktige får hura. Men allt var bekräftat, affischer och flygblad tryckta. Och nu är vi utslängda, säger han till Smålandsposten.

Enligt Gunilla Friman, kultur- och fritidsförvaltningens chef, är Fria Ordets hus att betrakta som en filial till biblioteket och därför finns speciella regler. Enligt henne var det "olyckliga omständigheter" bakom att Fria Ordets hus först gav klartecken till föredraget.

Emma Asp, ombudsman för ABF Växjö, har inte uppfattat Fria Ordets hus som filial till biblioteket utan att "där ska alla demokratiska organsationer vara välkomna". 

- Jag tänker att vi får ju kolla om vi kan hjälpa till att ordna en ny lokal helt enkelt och vara lite praktiska, säger hon till tidningen.

Jan Bjerkesjö

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.