logo

NYHETER

"Gör Östersjön till ett fredens hav"

Foto Richard Holmberg/Wikimedia Commons

Gör Östersjön till ett fredens hav och demilitarisera Gotland. Det säger förre ärkebiskopen KG Hammar.

När allmänheten på norra Gotland bjöds in till ett första informationsmöte inför den stora militärövningen Aurora 17 var intresset svalt. Men en som fanns på plats var förre ärkebiskopen KG Hammar. Han var kritisk till deltagandet av amerikansk militär. 

- Istället för att genomföra stora militärövningar som Aurora 17, borde Gotland demilitariseras, anser förre ärkebiskopen KG Hammar.

Läs och hör intervjun här

Jan Bjerkesjö

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.

NYHETER

Nu börjar fredsaktion mot Aurora

2017-09-15

I dag inleds en fyra dagar lång fredsaktion mot den militära övningen Aurora 17. Fredsaktivister samlas nu i Göteborg för en helg fylld av motstånd, samtal, diskussion och ickevåldslig aktion. Kampanjen Stoppa Aurora samlar en rad fredsorganisationer som alla är starkt kritiska till att stora delar av Sverige har förvandlats till en övningsplats för krig.

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.