logo

DEBATT

Hög tid att se kriget i Syrien för vad det egentligen är

Pål Steigan. Foto Eva Wernlid.

2018-04-26

Kriget i Syrien har pågått i snart sju år efter den späda början i form av det så kallade upproret 2011. Sedan dess har hundratusentals dödats, miljoner drivits på flykt och ett av FN:s medlemsländer slitits sönder. Tiotusentals ton vapen har vräkts in i landet – och fortfarande är det många som inte ser vad detta krig är, utan klamrar sig fast vid föreställningen att det är ett krig (eventuellt en ”revolution”) ”mot diktatorn Assad”. Har de någon gång försökt tänka igenom varifrån dessa tiotusentals ton vapen kommer? Kan de inte känna igen ett imperialistiskt krig genom ställföreträdare när de ser det?

Man behöver inte ta våra ord för det. Om man så föredrar, kan man läsa vad USA:s tidigare vicepresident Joe Biden sa till studenterna på Harvards John F Kennedy Forum den 2 oktober 2014. I ett mycket öppenhjärtigt tal visade han vad USA:s allierade Turkiet, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten gjorde i Syrien:

“De var så fast beslutna att störta Assad och faktiskt få till stånd ett sunni-shia krig genom ombud, att vad gjorde de? De vräkte hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen över vem som helst som kunde slåss mot Assad – det var bara det att de människor som utrustades var al Nusra och al Qaeda och de extremistiska jihad-element som kom från andra delar av världen.”

Kort sagt, USA:s vicepresident medgav redan för snart tre och ett halvt år sedan att Syrienkriget är ett bulvankrig där USA:s närmaste allierade i Mellanöstern har finansierat och beväpnat terrorister och legosoldater och försörjt dem med tusentals ton vapen. Det han inte sa, men som vi vet mycket väl från andra källor, är att USA i högsta grad har hjälpt sina allierade med att skaffa vapen till dessa terrorister. Pentagon har köpt östeuropeiska vapen på Balkan och i tidigare Warszawapakt-länder och tillsammans med kriminella nätverk transporterat dem via Turkiet och Saudiarabien till Syrien. Dessa vapen har snabbt hamnat i händerna på al-Qaida och den så kallade Islamiska staten, som inte är något annat än en franchise som de islamistiska staterna använder för sina syften, ett slags Blackwater med Koranen. Det Joe Biden heller inte sa, naturligtvis, är att även Israel hela tiden har haft en hand och en arm med i spelet.

VÄNDPUNKTEN i kriget kom då Ryssland gick med i det på inbjudan av Syrien. Hade inte Ryssland gjort det, är det högst sannolikt att Syrien i dag hade kontrollerats av jihadister på uppdrag av dem som backade upp dem. Det krig som Syrien med stöd från Ryssland och Iran har fört har varit så effektivt att stora mängder terrorister har kämpats ned och stora landområden återtagits.

Men kriget är fortfarande mycket hårt och när den syriska armén befriar ett område hittar den alltid stora mängder vapen och ammunition, delvis också vapen av amerikanskt fabrikat. Bland vapnen finner de också humanitära hjälpsändningar från bland annat Norge, så som fallet var i till exempel Öst-Aleppo. Norge har varit med i detta krig sedan 2012. [Det gäller också Sverige. Ö. a.] Vår uppgift har varit att hjälpa jihadisterna att bygga upp sin civila infrastruktur för att lägga grunden till det som var tänkt som den nya sunni-staten.

BARACK OBAMA lovade på sin tid kongressen i USA att landet inte skulle sätta ”kängor på marken” i Syrien. Det var en lögn redan då, för de kängorna fanns där redan i form av militära ”rådgivare”. Men nu då dominobrickorna faller har den amerikanske interventionen blivit mycket mer direkt. USA har trupper på flera platser i Syrien och använder bombflyg och raketer.

Den 7 februari 2018 dödade USA-koalitionen 100 soldater från Syrien och deras allierade i Deir Ezzor-povinsen. Detta var syriska styrkor som kämpade för att rensa ut IS från det området. Den amerikanska militärledningen hade fräckheten att kalla det massmordet för en ”försvarsåtgärd” mot en ”aggression”. Men det är naturligtvis USA som är angriparen här. Landet befinner sig i Syrien (med norska trupper på släp) fullständigt i strid med FN-stadgan och annan folkrätt. Det USA gör i Syrien är krigsförbrytelser i stor skala och inget annat. Men var är protesterna?

USA har också intervenerat direkt i nordöstra Syrien, där landet har minst tio militära baser och har rustat upp kurdiska YPG-trupper så att de har blivit en betydlig militär styrka. Men man måste ju fråga kurdernas vänner: Varifrån tror ni att YPG:s vapen kommer? Och vilken avsikt har USA med att pumpa in ännu fler tusentals ton med vapen i de kurdiska områdena? Social befrielse?

ISRAEL HAR hållit en låg profil, men har hela tiden funnits med i det militära och civila stödet till legosoldaterna i Syrien. Israeliska militära rådgivare ska ha funnits med i flera av ”beslutsrummen” och Israel har stött jihadisterna öster om de ockuperade Golan-höjderna. Men det stämmer inte längre. Spelet har rätats ut, så i stället för att dela ut korten går Israel aktivt in i kriget. Israel har på senaste tiden genomfört flera bombangrep mot mål i Syrien, åter ett brott mot FN-stadgan, som naturligvis inte påtalas eftersom det begås av det immuna Israel.

Men denna gång svarade Syrien, och för första gången sedan 1982 sköts ett israelskt stridsflygplan ned. Det inträffade den 10 februari 2018, och det var ett israeliskt F16-plan som sköts ned av det syriska luftforsvaret. Några källor uppger at Syrien använde sitt avancerade rysktillverkade luftvärnssystem i motangreppet, men det har inte bekräftats.

Kriget i Syrien har aldrig handlat om något ”uppror” eller någon ”revolution”. Det är ett olagligt, folkrättsstridigt interventionskrig, och det har blivit ett ”världskrig i landformat” genom att de flesta stormakterna deltar på ett eller annat sätt och legosoldater från över 100 länder medverkar. Detta krig kunde aldrig ha pågått längre än andra världskriget om det inte hade finansierats och beväpnats av länder som Saudiarabien, Qatar, Emiraten, Turkiet, europeiska makter och USA.

Är det inte hög tid att se sanningen i ögonen, vakna upp och inse vad som har pågått och som fortfarande pågår? Eller ska ni vänta tills detta krig trappas upp ytterligare och blir ett ”världskrig i regionformat” eller något ännu mer? 

PÅL STEIGAN är en norsk politiker, författare och journalist, som bland annat driver bloggen steigan.no 

DEBATT

En bok om det nya klassamhället i Sverige!

Torbjörn Wikland

FiB/K:s Torbjörn Wikland läser Göran Therborns Kapitalet, överheten och vi andra – Klassamhället i Sverige – det rådande och det kommande och välkomnar en intressant bok om de ökade klassklyftorna i Sverige.

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

Christer Lundgren

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

DEBATT

Miljön kan inte räddas i ett ojämlikt samhälle!

Lars Drake

Imorgon lördag fortsätter de Gula västarna att demonstrera i Frankrike. Den tändande gnistan för demonstrationerna var höjningen av bensin- och dieselskatter – en punktskatt som slår mot fattiga. Lars Drake, adjungerad professor i miljöekonomi och medlem i FiB/K skriver om varför miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

DEBATT

Kan Gula västarna bli verklighet i Sverige?

På Facebook finns redan minst två svenska grupper som heter Gula västarna. En med liknande budskap som Gula västarna i Frankrike. De ska ha en manifestation den 2 februari. Men det finns också en grupp med högerextrem och främlingsfientlig ton. De ska ha möte imorgon i Stockholm.   Men kommer vi att få se några Gula västar här i Sverige à la modell Frankrike? FiB/K har frågat runt.