logo

NYHETER

I dag invigs Bokmässan i Göteborg

2017-09-28

Bokmässan med Bildning som tema
I dag invigs den 33.e upplagan av Bokmässan, som har bildning som tema. Besökarna kan i år ta del av över 3800 programpunkter i Bokmässans seminarielokaler, på ett dussintal scener och i de hundratals montrarna.  
 

Den officiella invigningen av Bokmässan 2017 äger rum torsdag 28 september klockan 10.00 i temamontern Om:bildning, monter C02:02. Vid ceremonin närvarar Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, Maria Källsson, Book Fair Director, samt den irländska kören Anúna.   

FiB/K:s monter på Bokmässan
Folket i Bild Kulturfronts monter på Bokmässan i Göteborg i år har numret F 01:26.
F står för F-hallen, vilken ligger på andra våningen, 01 betecknar vilken gång i hallen och 26 är själva monternumret.
FiB/K:s monter ligger granne med signeringsmonter där många spännande författare lär figurera.
Fri entré kommer att lottas ut bland de som anmäler sig att delta i monterns prenumerantvärvning, minst fyra timmar (och vilken dag) senast den 20:e september. Prenumerantvärvning kommer också att ske på utsidan av mässan, vilket det också går bra att anmäla sig till. Kontaktperson: Ingvar Erlandsson, ingvar.e@hotmail.se, 0702111291.

Tema bildning
I samarbete med framför allt Svenska kyrkan, men också med en långa rad andra partners, kommer begreppet Bildning att genomlysas i ett stort antal seminarier och andra program. Kärnan i årets tema är frågorna: Vad är bildning 2017? Vilka verktyg krävs idag för att kunna tolka och navigera i en konfliktfylld samtid? Temat lyfts också i Svenska kyrkans monter och scen Om:bildning med ett digert program samtliga fyra mässdagar. 

Mångspråkstorget 
Förra årets succé Mångspråkstorget fortsätter även i år – med ännu fler utställare som erbjuder litteratur på många av världens språk och ett scenprogram på bland annat arabiska, finska och ryska. Invigningen av Mångspråkstorget hålls 28 september klockan 11.00 med bland andra Bodour Al Qasimi, vd och grundare av barnboksförlaget Kalimat i Förenade Arabemiraten och grundare av landets förläggarförening, Anette Eliasson, chef för Göteborgs stadsbibliotek, och World Music Culture Club.  

Nytillkomna program
Flera programpunkter har tillkommit till Bokmässans program de senaste månaderna. Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan, som satt i fängelse i 132 dagar anklagad för ”terrorpropaganda”, medverkar på Debattscenen tillsammans med Svenska PEN:s ordförande Elisabeth Åsbrink. Den italienske journalisten och författaren Roberto Saviano, som 2006 blev världsberömd genom reportageboken Gomorra och som sedan dess lever under ständigt dödshot från maffian, samtalar med journalisten Kristina Kappelin om sin debutroman Blodsleken. På Bokmässan möter Kaj Linna, som satt oskyldigt dömd i nästan 13 år, för första gången allmänheten sedan han blev frisläppt. Prinsessan Märtha Louise av Norge, som tillsammans med Elisabeth Nordeng har skrivit boken Född sensitiv, delar med sig av sina personliga reflektioner om livet som högkänslig. The Economist-journalisten Ryan Avent, aktuell med boken Stabilitetsillusionen, diskuterar med författaren och journalisten Katrine Marçal vart informationsteknologi och automatisering är på väg att ta oss. Forskaren och vetenskapsevangelisten Emma Frans och överläkaren Agnes Wold samtalar om hur fakta och påstådda fakta ska tolkas och bedömas. Vetenskapsjournalisten Joanna Rose och Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, diskuterar hur utforskningen av universum har lett till fler och större gåtor de senaste decennierna.

Programpunkter om demokratins utmaningar 
Demokratin står inför stora utmaningar i en tid av ökande populism, intolerans, näthat och alternativa fakta. Dessa utmaningar kommer att lyftas i ett stort antal seminarier (44 stycken), scenprogram (99 stycken) och i en stor mängd monterprogram, totalt i minst 250 programpunkter under mässan.   

Manifestation mot rasism
Bokmässan i Göteborg bjuder in till en manifestation mot rasism lördagen den 30 september, samma dag som Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg. 
Alla är välkomna till Café Skriva i F-hallen lördagen den 30 september klockan 9.30. 

Barnsalongen
En nyhet på söndag är Barnsalongen där många av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer, i ett samarbete mellan Svenska Barnboksakademin och Bokmässan, medverkar och läser högt ur sina egna böcker. I denna litterära salong för barn kommer vuxna endast in i barns sällskap, och här blandas storsäljare med debutanter, illustratörer och författare under hela dagen. Deckare, spökhistorier och ritbattle avlöser varandra.
– Nu är det dags att välkomna barnen på allvar till den stora bokfesten som hålls varje år i Göteborg, säger författaren Martin Widmark, som är en av initiativtagarna.

Mat & Trädgård flyttar ner en våning
Det populära området Mat & Trädgård, där mässans besökare kan se och höra Sveriges främsta kockar och trädgårdsexperter, flyttar i år ner en våning. Närmare bestämt till E-hallen. 

Tankar om vår tid 
Nätverket LÄSLOV, drivet genom Läsrörelsen, bjuder in alla mellan 13 och 19 år att delta i skapandet av e-boken Tankar om vår tid – av 100 unga. Startskottet går på Bokmässan torsdag 28 september och sista inlämningsdag är söndag 3 december. Boken, med 100 utvalda bidrag, presenteras i Almedalen valåret 2018. Projektet görs i samarbete med Bokmässan, Tidningen Skriva och med stöd av Pressbyrån. 

Gratis böcker varje dag
I år delar Bokmässan ut boken Tackla hatet av Rebecka Bohlin till de 250 första besökarna varje dag. Boken är en handbok i hur man möter hatet på nätet – hur man skyddar sina nära och kära och som diskuterar vad vi alla kan och bör göra för att hatarna inte ska vinna. 


 

NYHETER

Nya piratdåd av Israel

Lars Drake

Nu har det hänt igen. Israel har kapat två fartyg på väg till Gaza för att bryta blockaden. Kapningarna har skett på internationellt vatten. Fartyget tvingades till israelisk hamn och besättningen fängslades. "Det är piratverksamhet och ett grovt brott mot internationell lag", skriver Lars Drake, kapten på Ship to Gazas segelfartyg Freedom mellan Varberg och Amsterdam.

NYHETER

Freedom seglar vidare mot Gaza för att bryta blockaden

Ship to Gaza Sweden

Ship to Gazas segeljakt Freedom fortsätter sin seglats och åberopar rätt till fri sjöfart på internationella och palestinska farvatten. Detta trots att norska Ship to Gazas fiskefartyg Al Awda igår bordades av den israeliska marinen i det område där Freedom kommer att befinna sig under onsdag och torsdag.

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit.