logo

KULTUR

I trädgården hörs andra ekon


2017-06-27

I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront

”I varje trädgård ryms imperialismens, kommersialismens och kapitalismens historia. Det fantastiska är emellertid att inte ett enda frö vet något om detta.”  

Göran Greiders bok som handlar om odlingar och trädgård, särskilt hans egen, är full av infall och goda råd om trädgårdsarbete. Läsarna får ta del av hans som det verkar bottenlösa kunskap om detta ämne, som dokumenteras av hans egna erfarenheter som bland annat bygger på femton års utomhusarbete runt huset vid Västerdalälven. Vi får också massor av utblickar, både historiska och geografiska. Boken har en kåserande och personlig ton som gör att Greiders speciella tonfall tränger igenom så att hans röst hörs genom texten. 

Boken är trots de många bildillustrationerna inte helt lätt att läsa eftersom både bilder och separata texter bryter av grundberättandet. Det är antagligen nödvändigt med tydliga markeringar i färg och typsnitt för att behålla sammanhanget, det vill säga den löpande texten. Somliga av bilderna har fått bildtext men det hade varit tacknämligt med text intill alla bilder eftersom vissa kan göra läsaren konfunderad. Till exempel i de fall en blommas namn inte nämns. Och blomnamnen är många.

Det hade också varit bra med ett register, gärna ett separat bildregister och ett namnregister, eftersom boken bör läsas och avnjutas ett avsnitt i taget och den kan användas som upplagsbok av den trädgårdsintresserade. Det finns både tips och recept som kan vara intressanta att pröva. Till exempel om man vill göra syrensaft (!), eller tillverka smoothies, det nyttigaste man kan äta till frukost enligt författaren. De godaste mixas med hjortron, turkisk yoghurt och honung, men krusbär och hallon eller röda vinbär plockas enklare i den egna trädgården. Sedan kan den som äter njuta lika mycket som Greider själv gör när han slagit sin sommaräng med lie och vilar på det ihopräfsade gäset.

En vacker liten bok som bör läsas och granskas ett avsnitt i sänder, med eftertänksamhet och utan brådska.

   
 

Stefan Estby

KULTUR

Bokrecension: På drift

Agneta Willans

2017-11-22

Marianne Lindberg De Geer är en person som de allra flesta av oss känner till, främst som konstnär –  bildkonstnär och skulptör – och som engagerad debattör. Nu får vi även lära känna henne som romanförfattare, när hon 71 år gammal debuterar med boken På drift; en titel som hon lånat från Jack Kerouacs beatnikklassiker.

KULTUR

Tiden blir synlig i Örebro

Carl Henrik Svenstedt

2017-11-20

Nu har filmen landat i gatan. Inte på gatan eller med väggar till duk, utan just mitt i gatan där du går. Ett nytt steg för filmkonsten som kanske inte heller du hade trott var möjligt. Men detta händer i Örebro. Mitt eget fönster mot ”den andra filmen” öppnades på 60-talet i målarnas ateljeer. Konstakademierna hade plötsligt blivit högskolor för den nya filmen, liksom för den nya musiken. Mick Jagger och David Bowie likaväl som Bruce Baillie och Gunvor Nelson var konstelever. Själv fick jag som ung konstvetare och journalist chansen av tidningen att genomkorsa Amerika 1968 på jakt efter  det som kallades The New American Cinema. Det skriver Carl Henrik Svenstedt.

KULTUR

Ulf Lundkvist tecknar bilder av samtidens berättelser

Jan Bjerkesjö

2017-11-18

Han är serietecknare, konstnär och illustratör. Mest känd för de grovhuggna seriefigurerna ”Mannen med näsan” och ”Assar” på uppdrag av tidningarna ETC och DN. Hans bilder är en ständigt pågående ström av berättelser om samtiden, eller om en parallell värld i Nollberga. Han bär alltid anteckningsblocket med sig, en tät skog utanför tågfönstret som plötsligt öppnar sig för en sekund till en glänta där en liten pojke ensam spelar bandy på en frusen tjärn, blir en bild. 

KULTUR

Fjärran bilder av krig

Agnes Käll

2017-11-14

Ett besök vid utställningen Bilden av krig på Bonniers konsthall sätter igång en ström av självförebråelser hos skribenten. Tankarna mynnar ut i en uppgörelse med sin och den närmaste omgivningens ytlighet och förnekelse av vad som äger rum på avlägsna platser i världen.