logo

KULTUR

I trädgården hörs andra ekon


2017-06-27

I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront

”I varje trädgård ryms imperialismens, kommersialismens och kapitalismens historia. Det fantastiska är emellertid att inte ett enda frö vet något om detta.”  

Göran Greiders bok som handlar om odlingar och trädgård, särskilt hans egen, är full av infall och goda råd om trädgårdsarbete. Läsarna får ta del av hans som det verkar bottenlösa kunskap om detta ämne, som dokumenteras av hans egna erfarenheter som bland annat bygger på femton års utomhusarbete runt huset vid Västerdalälven. Vi får också massor av utblickar, både historiska och geografiska. Boken har en kåserande och personlig ton som gör att Greiders speciella tonfall tränger igenom så att hans röst hörs genom texten. 

Boken är trots de många bildillustrationerna inte helt lätt att läsa eftersom både bilder och separata texter bryter av grundberättandet. Det är antagligen nödvändigt med tydliga markeringar i färg och typsnitt för att behålla sammanhanget, det vill säga den löpande texten. Somliga av bilderna har fått bildtext men det hade varit tacknämligt med text intill alla bilder eftersom vissa kan göra läsaren konfunderad. Till exempel i de fall en blommas namn inte nämns. Och blomnamnen är många.

Det hade också varit bra med ett register, gärna ett separat bildregister och ett namnregister, eftersom boken bör läsas och avnjutas ett avsnitt i taget och den kan användas som upplagsbok av den trädgårdsintresserade. Det finns både tips och recept som kan vara intressanta att pröva. Till exempel om man vill göra syrensaft (!), eller tillverka smoothies, det nyttigaste man kan äta till frukost enligt författaren. De godaste mixas med hjortron, turkisk yoghurt och honung, men krusbär och hallon eller röda vinbär plockas enklare i den egna trädgården. Sedan kan den som äter njuta lika mycket som Greider själv gör när han slagit sin sommaräng med lie och vilar på det ihopräfsade gäset.

En vacker liten bok som bör läsas och granskas ett avsnitt i sänder, med eftertänksamhet och utan brådska.

   
 

Stefan Estby

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på signerad gravyr av Åse Marstrander

2018-02-19

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.
Konstverket som under februari ligger ute till försäljning är en signerad gravyr av Åse Marstrander.

KULTUR

Tre böcker från 2017 på temat universitetet

Mattias Arreborn

2018-02-13

Trojkan är en till det yttre ganska klassisk utvecklingsroman (som i ”personlig utveckling”) med inslag av den i sammanhanget rätt obligatoriska desillusionstematik som hör genren till.

KULTUR

Klassikertipset: Thomas Mann - Doktor Faustus

Mattias Arreborn

2018-02-12

Doktor Faustus (1947) är den skönlitterära biografin om den likaledes uppdiktade tonsättaren Adrian Leverkühn. Boken kan betraktas som nobelpristagaren Thomas Manns (1871—1950) viktigaste jämte den än i dag populära släktkrönikan Buddenbrooks och den både infallsrika och torrt humoristiska (!) idéromanen Bergtagen.

KULTUR

En kvinnlig grovarbetare i humor

Bengt Berg

2018-02-08

En kvinnlig ”grovarbetare i humor” har hon kallats, Anna Fredrika Myrberg, som föddes i Norberg den 9 maj 1878 och som året därpå flyttade till Värmland med sin familj. Efter pappa veterinärens tidiga död följde för den ensamstående tvåbarnsmodern ekonomiskt bekymmersamma år. I början av 1900-talet kom Anna till Stockholm, där Västmannagatan 78 var hennes fasta adress fram till hennes död 1931.