logo

KULTUR

I trädgården hörs andra ekon


2017-06-27

I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront

”I varje trädgård ryms imperialismens, kommersialismens och kapitalismens historia. Det fantastiska är emellertid att inte ett enda frö vet något om detta.”  

Göran Greiders bok som handlar om odlingar och trädgård, särskilt hans egen, är full av infall och goda råd om trädgårdsarbete. Läsarna får ta del av hans som det verkar bottenlösa kunskap om detta ämne, som dokumenteras av hans egna erfarenheter som bland annat bygger på femton års utomhusarbete runt huset vid Västerdalälven. Vi får också massor av utblickar, både historiska och geografiska. Boken har en kåserande och personlig ton som gör att Greiders speciella tonfall tränger igenom så att hans röst hörs genom texten. 

Boken är trots de många bildillustrationerna inte helt lätt att läsa eftersom både bilder och separata texter bryter av grundberättandet. Det är antagligen nödvändigt med tydliga markeringar i färg och typsnitt för att behålla sammanhanget, det vill säga den löpande texten. Somliga av bilderna har fått bildtext men det hade varit tacknämligt med text intill alla bilder eftersom vissa kan göra läsaren konfunderad. Till exempel i de fall en blommas namn inte nämns. Och blomnamnen är många.

Det hade också varit bra med ett register, gärna ett separat bildregister och ett namnregister, eftersom boken bör läsas och avnjutas ett avsnitt i taget och den kan användas som upplagsbok av den trädgårdsintresserade. Det finns både tips och recept som kan vara intressanta att pröva. Till exempel om man vill göra syrensaft (!), eller tillverka smoothies, det nyttigaste man kan äta till frukost enligt författaren. De godaste mixas med hjortron, turkisk yoghurt och honung, men krusbär och hallon eller röda vinbär plockas enklare i den egna trädgården. Sedan kan den som äter njuta lika mycket som Greider själv gör när han slagit sin sommaräng med lie och vilar på det ihopräfsade gäset.

En vacker liten bok som bör läsas och granskas ett avsnitt i sänder, med eftertänksamhet och utan brådska.

   
 

Stefan Estby

KULTUR

En elitism som förargar

Jan-Erik Back

2017-09-22

Det finns en elitism som förargar och så finns det elitism som den elit man själv tror sig tillhöra. Den förargande elitismen hittar du hos åsiktsmotståndare, din egen elittillhörighet uppfinner du själv. Här pratar vi Johan Hakelius!

KULTUR

Konstauktion - lägg ett bud på träsnitt av Mats Eriksson

Agnes Käll

2017-09-15

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond. Därmed kommer konstverken ut ur förråden och tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under september ligger ute till försäljning är Mats Erikssons Sundsvallsstrejken (1979), ett trä- och linoleumsnitt som skapades till 100-årsjubileet 1979.

KULTUR

En urusel poet av mycket hög klass

Mats Parner

2017-09-13

Skickliga imitatörer är typiska snyltgäster, låt vara snyltare som förtjänar såväl respekt som beundran. Pianisten Victor Borge, Bosse Parnevik och Olof Buckard är klassiska namn i genren. Men deras artisteri stod och föll, törs jag hävda, med värddjurens – de efterapades – lyskraft och publika anseende. För så är det ju: aldrig så lyckade imitationer av ”icke-kändisar” ger tyvärr inga skrattpoäng eller några poäng över huvud taget. Nils Adolf Elias Hasselskog (1892–1936) från Broddetorps komministerbostad någon mil från Hornborgasjön och lika långt från Billingen var på sin tid en väl så fullfjädrad imitatör som de nyssnämnda storheterna, kanske rent av strået vassare.

KULTUR

Second opinion: Dunkirk – en pyrrhusseger

Carl Henrik Svenstedt

2017-09-12

Om en ung man i början av en krigsfilm eller en western ljuger om sin ålder för att komma med ut i fält, och sen vid ett givet tillfälle säger att ”hemma i byn var det ingen som trodde på mig”, då vet man att han är dödens lammunge innan filmen är slut.

En klassisk kliché. Den engelske regissören Chris Nolan missbrukar minst fem av den sorten i sitt jättespektakel om det historiska slaget vid Dunquerque.