logo

KULTUR

I trädgården hörs andra ekon


2017-06-27

I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront

”I varje trädgård ryms imperialismens, kommersialismens och kapitalismens historia. Det fantastiska är emellertid att inte ett enda frö vet något om detta.”  

Göran Greiders bok som handlar om odlingar och trädgård, särskilt hans egen, är full av infall och goda råd om trädgårdsarbete. Läsarna får ta del av hans som det verkar bottenlösa kunskap om detta ämne, som dokumenteras av hans egna erfarenheter som bland annat bygger på femton års utomhusarbete runt huset vid Västerdalälven. Vi får också massor av utblickar, både historiska och geografiska. Boken har en kåserande och personlig ton som gör att Greiders speciella tonfall tränger igenom så att hans röst hörs genom texten. 

Boken är trots de många bildillustrationerna inte helt lätt att läsa eftersom både bilder och separata texter bryter av grundberättandet. Det är antagligen nödvändigt med tydliga markeringar i färg och typsnitt för att behålla sammanhanget, det vill säga den löpande texten. Somliga av bilderna har fått bildtext men det hade varit tacknämligt med text intill alla bilder eftersom vissa kan göra läsaren konfunderad. Till exempel i de fall en blommas namn inte nämns. Och blomnamnen är många.

Det hade också varit bra med ett register, gärna ett separat bildregister och ett namnregister, eftersom boken bör läsas och avnjutas ett avsnitt i taget och den kan användas som upplagsbok av den trädgårdsintresserade. Det finns både tips och recept som kan vara intressanta att pröva. Till exempel om man vill göra syrensaft (!), eller tillverka smoothies, det nyttigaste man kan äta till frukost enligt författaren. De godaste mixas med hjortron, turkisk yoghurt och honung, men krusbär och hallon eller röda vinbär plockas enklare i den egna trädgården. Sedan kan den som äter njuta lika mycket som Greider själv gör när han slagit sin sommaräng med lie och vilar på det ihopräfsade gäset.

En vacker liten bok som bör läsas och granskas ett avsnitt i sänder, med eftertänksamhet och utan brådska.

   
 

Stefan Estby

KULTUR

Till min allra bästa vän

Solveig Giambanco

2017-07-21

Artonåriga Kristina lämnar gladeligen sin ångermanländska by, pappas okontrollerade vredesutbrott och mammas hukande och tårar.  Hon är utled på att gå hemma som passopp åt karlarna i familjen och ångrar att hon inte valde gymnasiet utan nöjde sig med fackskola. 
Så när mammas väninna, som bor i London, ordnar en au pairplats, finns ingen tvekan. Pappa blir rosenrasande, men Kristina står på sig. Hon måste bort.

KULTUR

Mörkrummet

Jan Bergsten

2017-07-19

Susan Faludi har gjort sig känd som feminist och kritiker av mansrollen i böcker som Backlash och Ställd. Hennes nya bok Mörkrummet handlar på ett sätt om samma sak, men på ett annat och mycket mera personligt plan.

KULTUR

Postkapitalism – vår gemensamma framtid

Åke Kilander

2017-07-17

Den brittiske journalisten och medarbetaren i BBC, Paul Mason, har insett att kapitalismen i världen fungerar allt sämre och måste ersättas av ett annat produktionssätt. Det måste bygga på informationsteknologi och teknisk utveckling där ”allmänbildade och uppkopplade människor” agerar i nätverk. Den traditionella varuproduktionen och arbetet i hierarkiska organisationer får en underordnad roll.

KULTUR

Sommarbonus: Bland skelett från galgbackar och kyrkogårdar

Mats Parner

2017-07-14

Mats Parner tecknar det sällsamma porträttet av en pionjär från 1500-talet inom medicin. Andreas Vesalius ingick i de aktiva studenternas skara och led av ständig kunskapstörst. Under mörka nätter samlade han skelett ifrån benhus och kyrkogårdar, och en gång skar han ned och fraktade hem kvarlevorna av en dömd illgärningsman på galgbacken helt nära sin egen bostad, allt förvisso i ädlaste studiesyfte.