logo

KULTUR

I trädgården hörs andra ekon


2017-06-27

I trädgården hörs andra ekon
Göran Greider
Ordfront

”I varje trädgård ryms imperialismens, kommersialismens och kapitalismens historia. Det fantastiska är emellertid att inte ett enda frö vet något om detta.”  

Göran Greiders bok som handlar om odlingar och trädgård, särskilt hans egen, är full av infall och goda råd om trädgårdsarbete. Läsarna får ta del av hans som det verkar bottenlösa kunskap om detta ämne, som dokumenteras av hans egna erfarenheter som bland annat bygger på femton års utomhusarbete runt huset vid Västerdalälven. Vi får också massor av utblickar, både historiska och geografiska. Boken har en kåserande och personlig ton som gör att Greiders speciella tonfall tränger igenom så att hans röst hörs genom texten. 

Boken är trots de många bildillustrationerna inte helt lätt att läsa eftersom både bilder och separata texter bryter av grundberättandet. Det är antagligen nödvändigt med tydliga markeringar i färg och typsnitt för att behålla sammanhanget, det vill säga den löpande texten. Somliga av bilderna har fått bildtext men det hade varit tacknämligt med text intill alla bilder eftersom vissa kan göra läsaren konfunderad. Till exempel i de fall en blommas namn inte nämns. Och blomnamnen är många.

Det hade också varit bra med ett register, gärna ett separat bildregister och ett namnregister, eftersom boken bör läsas och avnjutas ett avsnitt i taget och den kan användas som upplagsbok av den trädgårdsintresserade. Det finns både tips och recept som kan vara intressanta att pröva. Till exempel om man vill göra syrensaft (!), eller tillverka smoothies, det nyttigaste man kan äta till frukost enligt författaren. De godaste mixas med hjortron, turkisk yoghurt och honung, men krusbär och hallon eller röda vinbär plockas enklare i den egna trädgården. Sedan kan den som äter njuta lika mycket som Greider själv gör när han slagit sin sommaräng med lie och vilar på det ihopräfsade gäset.

En vacker liten bok som bör läsas och granskas ett avsnitt i sänder, med eftertänksamhet och utan brådska.

   
 

Stefan Estby

KULTUR

Matilda Magnusson: ”Jag behövde någon som kunde ge mig styrka”

Torbjörn Wikland

Matilda Magnusson sjöng i Varberg den 21 april i samband med utdelningen av Lenin- och Robespierrepriset. Som 12-åring ”fann” Matilda Magnusson Björn Afzelius. Det blev starten till en musikalisk karriär som nu lett fram till en skiva med sånger av – Björn Afzelius. Idag kombinerar Matilda ett lärarjobb med en solokarriär på scen. Här intervjuas hon av FiB/K:s Torbjörn Wikland.

KULTUR

Gerhard Nordström: "Krig löser inga politiska frågor"

Gösta Elmquist

I Folket i Bild/Kulturfront nummer 6-7 visas Gerard Nordströms verk från sviten Sommaren 1970 och De antimilitära planscherna, vilka befäste Nordströms position som en av vår tids främsta antikrigskonstnärer. Med 93 års erfarenhet är han övertygad: krig löser inga politiska frågor. Dessvärre har USA:s katastrofala Asienpolitik från 1900-talet inte förbättrats. Det säger konstnären till FiB/K:s gästredaktör Gösta Elmquist i en kort intervju.

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.