logo

NYHETER

Irak begär stöd för återuppbyggnad

Foto: US Army/Wikimedia Commons

Irak begär stöd för återuppbyggnad efter kriget mot IS med 88 miljarder dollar. En givarkonferens i Kuweit i februari lovade fyra miljarder.

I konferensen deltog USA och dess allierade i detta krig, sammanlagt 74 länder. USA lovade ingenting. Det mesta lovades av Saudiarabien, Emiraten, Kuweit och Qatar.

USA och andra ställde vissa lån i utsikt men de uppgick till fem procent av det Irak begärde.

USA: s utrikesminister Tillerson hoppades att kunna privatisera frågan och representanter för 2000 företag deltog, dock utan att några investeringar tillkännagavs. 

Ungefär samtidigt med konferensen offentliggjordes USA:s nya budget. På två år ska militärutgifterna öka med 195 miljarder dollar. President Trump klagade över att USA spenderat sju biljoner (12 nollor) dollar på krig i Mellanöstern/Afghanistan de senaste 17 åren utan att ha mycket resultat att visa upp.
(New York Times)

Översättning: Lasse Lindström

Teckna en prenumeration på FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

SEMINARIUM OM ETT 75-ÅRIGT SKRIFTSTÄLLARSKAP

Söndagen den 14 april är det dags för ett seminarium om Jan Myrdal och hans 75-åriga skriftställarskap. Klicka dig vidare och läs om programpunkterna och anmäl dig...

NYHETER

FiB/K granskar presstödet! ETC fick hela 48 miljoner förra året!

Stefan Lindgren

Det mesta av det statliga presstödet delas ut av politiker till partianknuten media. Och flera av tidningarna är inte sena med att fuska. Förra året fick ETC hela 48 miljoner i presstöd, en tiondel av det totala presstödet! Stefan Lindgren granskar  härvan alla talar tyst om.

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift.