logo

NYHETER

Jan Myrdal hyllad på 90-årsdagen

Foto Christer Lundgren

2017-07-20

Jan Myrdal arbetar flitigt. Sin nittioårsdag den 19 juli firade han på restaurang Vurma i Stockholm med ett releaseparty för återutgivningen av Bilden som vapen. 

– Det är roligt att kunna ge ut denna DVD, det är värt att fira. Att jag fyller 90 samma dag kan väl också ägnas någon tanke, liksom att det är nioårsdagen av Andreas och mitt äktenskap, skrev han i inbjudan.

Drygt 80 vänner tog detta tillfälle att fira skriftställaren. Det blev tal, mingel och champagne av jubilarens favoritmärke François Billion, importerad personligen från den lilla byn Le Mesnil sur Oger i Champagne.

Från Folket i Bild/Kulturfront överlämnade Karin Falk en inramad kritteckning, Super-Meccanopojken, av Kerstin Thorvall. Insamlingen till denna gåva gav ett överskott på över 14 000 kr, som kommer att fördelas lika mellan Folket i Bild/Kulturfront och Jan Myrdalbiblioteket.

Bland högtidstalarna märktes förre försvarsministern Thage G Peterson, som framhöll framgångarna i det gemensamma arbetet på att vända opinionen i Afghanistanfrågan samt Myrdals insatser för yttrandefriheten.

Arne Andersson, Jan Myrdalsällskapets ordförande, framhöll betydelsen av regelbundna ekonomiska bidrag till Jan Myrdalbiblioteket, lämpligen med 90 kr (gärna mer) regelbundet den första i varje månad, som hyllning till 90-åringen.

– Det viktiga är inte stora belopp, utan många givare som bidrar regelbundet. 

Själv underströk Myrdal att samlingarna i Jan Myrdalbiblioteket måste skyddas, men att de ska vara tillgängliga för alla. Han är fullt medveten om att det han skrivit även ogillas av en del, men även dessa ska vara välkomna att besöka och använda biblioteket. Han vände sig också mot den ärftliga upphovsrätten, som han menar är ett hinder för det gemensamma intellektuella framåtskridandet. Även om hans barnbarnsbarnbarn ogillar vad han givit ut ska det förbli tillgängligt för alla.
 

Christer Lundgren

NYHETER

Fredsrörelsen rustar inför krigsövningen Aurora 17

2017-08-11

Inför den stora krigsövningen i Sverige, Aurora, samlas och rustar sig nu fredsrörelsen för motdemonstrationer under september månad. Under samma månad som övningen sker kommer även fredsrörelsen arrangera en lång rad evenemang.

NYHETER

Lagförslag kan slå mot granskande journalistik

Jan Bjerkesjö

2017-07-24

Att skydda integriteten har diskuterats i många utredningar om yttrandefriheten. Nu kommer ett förslag till modernisering av tryckfrihetsförordningen där tre frågor flyttas från grundlag till vanlig lag. Ändringarna skulle slå mot exempelvis granskande journalistik, menar Nils Funcke.

NYHETER

Stöd dialogen för fred i Venezuela

2017-07-19

Det upptrappade gatuvåldet i Caracas måste upphöra och våldet få ett stopp. Det riskerar att som i Mellanöstern leda till inbördeskrig med oöverskådliga följder. Granatanfallet från en kapad helikopter mot regeringsbyggnader den 27 juni är en varningssignal.  
Konfrontationerna mot president, regering och myndigheter måste återgå till fredliga former och fredliga lösningar sökas. 

NYHETER

Funcke: SI ska inte hota Bokmässan

Jan Bjerkesjö

2017-07-05

Svenska Institutet behöver hjälp att se grandet i det egna ögat. Det skriver yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i Expressen. Anledningen är ett brev som SI:s projektledare för interkulturell dialog, Henrik C. Enbohm, skrivit till Bokmässan i Göteborg.