logo

NYHETER

Jan Myrdal hyllad på 90-årsdagen

Foto Christer Lundgren

2017-07-20

Jan Myrdal arbetar flitigt. Sin nittioårsdag den 19 juli firade han på restaurang Vurma i Stockholm med ett releaseparty för återutgivningen av Bilden som vapen. 

– Det är roligt att kunna ge ut denna DVD, det är värt att fira. Att jag fyller 90 samma dag kan väl också ägnas någon tanke, liksom att det är nioårsdagen av Andreas och mitt äktenskap, skrev han i inbjudan.

Drygt 80 vänner tog detta tillfälle att fira skriftställaren. Det blev tal, mingel och champagne av jubilarens favoritmärke François Billion, importerad personligen från den lilla byn Le Mesnil sur Oger i Champagne.

Från Folket i Bild/Kulturfront överlämnade Karin Falk en inramad kritteckning, Super-Meccanopojken, av Kerstin Thorvall. Insamlingen till denna gåva gav ett överskott på över 14 000 kr, som kommer att fördelas lika mellan Folket i Bild/Kulturfront och Jan Myrdalbiblioteket.

Bland högtidstalarna märktes förre försvarsministern Thage G Peterson, som framhöll framgångarna i det gemensamma arbetet på att vända opinionen i Afghanistanfrågan samt Myrdals insatser för yttrandefriheten.

Arne Andersson, Jan Myrdalsällskapets ordförande, framhöll betydelsen av regelbundna ekonomiska bidrag till Jan Myrdalbiblioteket, lämpligen med 90 kr (gärna mer) regelbundet den första i varje månad, som hyllning till 90-åringen.

– Det viktiga är inte stora belopp, utan många givare som bidrar regelbundet. 

Själv underströk Myrdal att samlingarna i Jan Myrdalbiblioteket måste skyddas, men att de ska vara tillgängliga för alla. Han är fullt medveten om att det han skrivit även ogillas av en del, men även dessa ska vara välkomna att besöka och använda biblioteket. Han vände sig också mot den ärftliga upphovsrätten, som han menar är ett hinder för det gemensamma intellektuella framåtskridandet. Även om hans barnbarnsbarnbarn ogillar vad han givit ut ska det förbli tillgängligt för alla.
 

Christer Lundgren

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.