logo

NYHETER

Jan Myrdal hyllad på 90-årsdagen

Foto Christer Lundgren

2017-07-20

Jan Myrdal arbetar flitigt. Sin nittioårsdag den 19 juli firade han på restaurang Vurma i Stockholm med ett releaseparty för återutgivningen av Bilden som vapen. 

– Det är roligt att kunna ge ut denna DVD, det är värt att fira. Att jag fyller 90 samma dag kan väl också ägnas någon tanke, liksom att det är nioårsdagen av Andreas och mitt äktenskap, skrev han i inbjudan.

Drygt 80 vänner tog detta tillfälle att fira skriftställaren. Det blev tal, mingel och champagne av jubilarens favoritmärke François Billion, importerad personligen från den lilla byn Le Mesnil sur Oger i Champagne.

Från Folket i Bild/Kulturfront överlämnade Karin Falk en inramad kritteckning, Super-Meccanopojken, av Kerstin Thorvall. Insamlingen till denna gåva gav ett överskott på över 14 000 kr, som kommer att fördelas lika mellan Folket i Bild/Kulturfront och Jan Myrdalbiblioteket.

Bland högtidstalarna märktes förre försvarsministern Thage G Peterson, som framhöll framgångarna i det gemensamma arbetet på att vända opinionen i Afghanistanfrågan samt Myrdals insatser för yttrandefriheten.

Arne Andersson, Jan Myrdalsällskapets ordförande, framhöll betydelsen av regelbundna ekonomiska bidrag till Jan Myrdalbiblioteket, lämpligen med 90 kr (gärna mer) regelbundet den första i varje månad, som hyllning till 90-åringen.

– Det viktiga är inte stora belopp, utan många givare som bidrar regelbundet. 

Själv underströk Myrdal att samlingarna i Jan Myrdalbiblioteket måste skyddas, men att de ska vara tillgängliga för alla. Han är fullt medveten om att det han skrivit även ogillas av en del, men även dessa ska vara välkomna att besöka och använda biblioteket. Han vände sig också mot den ärftliga upphovsrätten, som han menar är ett hinder för det gemensamma intellektuella framåtskridandet. Även om hans barnbarnsbarnbarn ogillar vad han givit ut ska det förbli tillgängligt för alla.
 

Christer Lundgren

NYHETER

Öppet brev till finska och svenska ministrar

2017-10-16

Undertecknare av ett öppet brev till finska och svenska ministrar hoppas att länderna ska ratificera konventionen för ett globalt förbud mot atomvapen och sålunda agera enligt den första FN-resolutionen samt röstningen i FN den 7.7.2017.

NYHETER

SDP:s partistyrelse: Finland bör underteckna konventionen om kärnvapenförbud

2017-10-16

Partistyrelsen för Socialdemokraterna i Finland har i veckan beslutat att ställa sig bakom kravet på ett kärnvapenförbud. I ett pressmeddelande uppmanar de regeringen att omgående underteckna konventionen mot atomvapen. I Sverige beslutade Socialdemokraterna nyligen att bordlägga och utreda frågan till åtminstone efter valet.

NYHETER

Hälften av de värnpliktiga kom aldrig till Aurora 17

Pelle Sunvisson

2017-10-15

95 procent av deltagarna i krigsövningen Aurora var antingen kontraktsanställda eller frivilliga inom Hemvärnet. De övriga fem procenten (sammanlagt 1 000 personer) var tvångsinkallade pliktsoldater. Nu visar en kartläggning som Officerstidningen har gjort att endast hälften av pliktsoldaterna dök upp på övningen. 

NYHETER

Misstänkta krigsförbrytare var befäl i Aurora 17

Sigyn Meder

2017-10-11

I krigsövningen Aurora 17, som nyligen avslutats, deltog 1000 militärer från USA, däribland minst två befäl som tjänstgjorde i det ockuperade Irak. Båda hade befälsroll i Sverige under krigsövningarna. 
USA:s nuvarande försvarsminister, general James Mattis har deltagit i krigsförbrytelser. Varför ställs inga frågor, varför görs inga undersökningar, om dessa och andra USA-militärers eventuella krigsbrott i Irak? Det skriver Sigyn Meder, ordförande i IrakSolidaritet.