logo

NYHETER

Jan Myrdal hyllad på 90-årsdagen

Foto Christer Lundgren

2017-07-20

Jan Myrdal arbetar flitigt. Sin nittioårsdag den 19 juli firade han på restaurang Vurma i Stockholm med ett releaseparty för återutgivningen av Bilden som vapen. 

– Det är roligt att kunna ge ut denna DVD, det är värt att fira. Att jag fyller 90 samma dag kan väl också ägnas någon tanke, liksom att det är nioårsdagen av Andreas och mitt äktenskap, skrev han i inbjudan.

Drygt 80 vänner tog detta tillfälle att fira skriftställaren. Det blev tal, mingel och champagne av jubilarens favoritmärke François Billion, importerad personligen från den lilla byn Le Mesnil sur Oger i Champagne.

Från Folket i Bild/Kulturfront överlämnade Karin Falk en inramad kritteckning, Super-Meccanopojken, av Kerstin Thorvall. Insamlingen till denna gåva gav ett överskott på över 14 000 kr, som kommer att fördelas lika mellan Folket i Bild/Kulturfront och Jan Myrdalbiblioteket.

Bland högtidstalarna märktes förre försvarsministern Thage G Peterson, som framhöll framgångarna i det gemensamma arbetet på att vända opinionen i Afghanistanfrågan samt Myrdals insatser för yttrandefriheten.

Arne Andersson, Jan Myrdalsällskapets ordförande, framhöll betydelsen av regelbundna ekonomiska bidrag till Jan Myrdalbiblioteket, lämpligen med 90 kr (gärna mer) regelbundet den första i varje månad, som hyllning till 90-åringen.

– Det viktiga är inte stora belopp, utan många givare som bidrar regelbundet. 

Själv underströk Myrdal att samlingarna i Jan Myrdalbiblioteket måste skyddas, men att de ska vara tillgängliga för alla. Han är fullt medveten om att det han skrivit även ogillas av en del, men även dessa ska vara välkomna att besöka och använda biblioteket. Han vände sig också mot den ärftliga upphovsrätten, som han menar är ett hinder för det gemensamma intellektuella framåtskridandet. Även om hans barnbarnsbarnbarn ogillar vad han givit ut ska det förbli tillgängligt för alla.
 

Christer Lundgren

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.