logo

KULTUR

Klassiker-tipset: Per Anders Fogelström

2017-12-13

I augusti i år var det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes i Matteus församling i Stockholm. Större delen av sitt liv bodde och verkade han dock på Södermalm i samma stad, och det är denna stadsdel som spelar en viktig roll som fond för flertalet av de händelser som skildras i Fogelströms mest populära romaner; från Mina drömmars stad (1960) till Stad i världen (1968).

Stadsserien är en bred släktkrönika som spänner över flera generationer, från 1860-talet till 1968, men också en historia om klassamhället under den här perioden, ett stycke arbetarhistoria, en skildring av högreståndsmiljöer som inte längre finns kvar, ett socialt dokument som visar på omisskännligt patos och engagemang, en berättelse om sederna i en rätt liten stad som snabbt förvandlas och blir ganska stor, i alla fall med svenska mått mätt, och samtidigt ska man minnas att det rör sig om skönlitteratur.

Genom Stad-böckerna stiftade många läsare bekantskap med delar av vår kollektiva historia som redan på 1960-talet höll på att falla i glömska. Fogelström levandegjorde på ett effektivt sätt det som till viss del gått förlorat, och det är än i dag dessa böcker som många av oss främst förknippar med författaren.

Fogelström var pacifist och starkt engagerad i flera av sin tids brännande frågor om fred och mänsklig anständighet. Det sociala inslaget är på så sätt naturlig del av ett författarskap av bestående relevans.

Lär mer om jubileumsåret här

Teckna en prenumeration här

ÅRET UT: KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.