logo

KULTUR

Klassiker-tipset: Per Anders Fogelström

2017-12-13

I augusti i år var det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes i Matteus församling i Stockholm. Större delen av sitt liv bodde och verkade han dock på Södermalm i samma stad, och det är denna stadsdel som spelar en viktig roll som fond för flertalet av de händelser som skildras i Fogelströms mest populära romaner; från Mina drömmars stad (1960) till Stad i världen (1968).

Stadsserien är en bred släktkrönika som spänner över flera generationer, från 1860-talet till 1968, men också en historia om klassamhället under den här perioden, ett stycke arbetarhistoria, en skildring av högreståndsmiljöer som inte längre finns kvar, ett socialt dokument som visar på omisskännligt patos och engagemang, en berättelse om sederna i en rätt liten stad som snabbt förvandlas och blir ganska stor, i alla fall med svenska mått mätt, och samtidigt ska man minnas att det rör sig om skönlitteratur.

Genom Stad-böckerna stiftade många läsare bekantskap med delar av vår kollektiva historia som redan på 1960-talet höll på att falla i glömska. Fogelström levandegjorde på ett effektivt sätt det som till viss del gått förlorat, och det är än i dag dessa böcker som många av oss främst förknippar med författaren.

Fogelström var pacifist och starkt engagerad i flera av sin tids brännande frågor om fred och mänsklig anständighet. Det sociala inslaget är på så sätt naturlig del av ett författarskap av bestående relevans.

Lär mer om jubileumsåret här

Teckna en prenumeration här

ÅRET UT: KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Mattias Arreborn

KULTUR

Illustratören som även fann sitt språk som novellist

Jan Bjerkesjö

2018-03-23

Hade Carl Krantz mot förmodan haft ett visitkort sedan tidigare hade det stått ”serier, illustration, korrektur”, som på sin hemsida.  Sedan december kan han numera addera även ”novellist” efter hans debut som textförfattare med novellsamlingen ”Stationen är obemannad – 14 osannolika historier och 1 lögn”.

KULTUR

Lägg ett bud på etsning och gravyr av Annika Persson

2018-03-19

Konstverken som under mars ligger ute till försäljning är en etsning med titeln Natthundar (1972) och en torrnålsgravyr, Hundar (1973), av Annika Persson. Båda är signerade och skapade under konstnärens studietid för Bertil Lundberg på Forum grafikskola i Malmö.

KULTUR

Klassikertipset: En förlorad värld

Mattias Arreborn

2018-03-13

Många svenskar som var i TV-mogen ålder 1982 tycks än i dag bevara minnet av Brideshead Revisited som Charles Sturridges och Michael Lindsay-Hoggs uppenbarligen mycket förtjänstfulla TV-serie med samma namn; ”världens bästa TV-serie”, och så vidare.

KULTUR

Bokrecension: Utan logik i Kassel

Christer Lundgren

2018-03-13

Avantgarde betyder förtrupp. Det är en militär term, som har lånats in i politiken och i kulturen. Men i vilken strid och för vem är den avantgardistiska konsten en förtrupp?