logo

KULTUR

Lägg ett bud på etsning och gravyr av Annika Persson

Övre bilden: Hundar (1973).
Bildyta: 17,6 x 13,3 cm.
Skickas i passepartout (51,5 x 36,5 cm).
Nedre bilden: Natthundar (1972).
Bildyta: ca 17 x 11,5 cm.
Skickas i passepartout (51,5 x 36,5 cm).

2018-03-19

KONSTAUKTION

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverken som under mars ligger ute till försäljning är en etsning med titeln Natthundar (1972) och en torrnålsgravyr, Hundar (1973), av Annika Persson. Båda är signerade och skapade under konstnärens studietid för Bertil Lundberg på Forum grafikskola i Malmö.
Konstnären Annika Persson (f. 1948) är uppväxt i en liten by i skogen, utanför Nälden. Djuren, som till skillnad från syskon och kompisar var högst närvarande under barndomen, har dominerat motiven sedan hon startade sin konstnärskarriär i början av 70-talet. Efter utbildningen på Forum grafikskola och Gerleborgsskolan i Stockholm har Persson kanske främst uppmärksammats för sina skulpturer. Men till hennes konstnärliga gärning kan även läggas kritteckningar, kollage och svartvita etsningar. Idag bor hon i Östersund och har ateljé på Härke konstcentrum på Frösön.

Lägg ett bud här!

KULTUR

Novell: Stationen är obemannad

Carl Krantz

2018-04-10

Jag är 19 år. Jag vaknar tidigt av att väckarklockan på min Nokia 3310 ringer. Det är dagen efter studenten, och jag har ställt klockan tidigare än vad jag normalt skulle ha gjort för att kunna gå och skriva in mig på Arbetsförmedlingen.

KULTUR

Tre godbitar på årets bokrea

Mattias Arreborn

2018-04-09

Tre böcker, februari 2018: Tre godbitar på årets bokrea:

Franz Werfel: En kvinnas blekblå handstil (Ersatz)

Don DeLillo: Amerikana (Modernista)

Stefan Zweig: Amok (Ersatz)

KULTUR

Bokrecension: Välskrivet om grunden till svensk alliansfrihet

Christer Lundgren

2018-04-06

Ove Bring är professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan och var tidigare bland annat folkrättsrådgivare på UD. Politiskt har han förordat R2P (”Responsibility to protect”); västmakternas folkrättsliga instrument för att undergräva FN-stadgans princip om våldsförbud och staters lika rättigheter. Det är därför med viss misstro jag öppnar hans senaste bok.

KULTUR

Klassikertipset: Stendhal - Rött och svart

Mattias Arreborn

2018-04-05

Stendhal (1783–1842), eller Mari-Henri Beyle som han egentligen hette, är i dag kanske mest känd för romanerna Rött och svart och Kartusianerklostret i Parma, men på sin tid var han en av Europas mest uppburna författare. Han har kallats Frankrikes största genom tiderna, utgör en klar föregångare i den realistiska genren, mitt under romantiken, och ses ibland som den psykologiska romanens uppfinnare.