logo

NYHETER

Löften, löften!

2018-04-20

Löften, löften
Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit.

Han säger att den största risken den globala ekonomin står inför nu - och som snabbt rör sig från risk till verklighet - är att handelsgruffet mellan USA och Kina vidgas och undergräver tillväxtmöjligheterna. I senaste ronden av manövrar har president Xi lovat att ta bort en del restriktioner för ägande inom fordonsbranschen och finansiella tjänster.

"Men tidtabellen är otydlig och liknande löften har givits förut, utan seriös uppföljning", säger Baptist. "Vår analys visar att omkring 15 procent av den bilaterala handeln slutligen kan utsättas för ökad tull, innan fokus riktas mot hårdare regler för investeringar och för värdepapper - trots Xis senaste löften."

Här nämner chefsekonomen inte att president Trump startade detta potentiella handelskrig genom tullar på stål och aluminium och därtill speciella åtgärder riktade mot Kina. Kina har givit morska svar, men har också undvikt hårda konkreta motåtgärder.
(The Economist 2018-04-19)

Översättning Lasse Lindström

Lasse Lindström

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.

NYHETER

Irak begär stöd för återuppbyggnad

Lasse Lindström

2018-04-12

Irak begär stöd för återuppbyggnad efter kriget mot IS med 88 miljarder dollar. En givarkonferens i Kuweit i februari lovade fyra miljarder.