logo

KULTUR

Lyrik: Poesi under exilens stjärna

2017-11-02

Jila Mossaed 
föddes i Teheran 1948. Efter Khomeinis maktövertagande lämnade Jila Mossaed Iran och är sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (1997), men hade dessförinnan publicerat sig på persiska. Hennes senaste diktsamling på svenska är Jag föder rådjuret (Lejd, 1915).

På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Förlaget Lejd presenterar henne så här: ”Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna och förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning.” Hon är också ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Många av hennes dikter finns översatta till andra språk och utgivna runt om i världen.

Jila Mossaed har bland annat belönats med ABF:s Litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris och förra året Frödingpriset.

JILA MOSSAED
TRE DIKTER

På en dimmig väg
går en gumma
med en mörk påse

Bakom dörrar på glänt
står kvinnor med röda munnar
och kedjade fötter

Gumman försvinner 
i dimman
slänger påsen i havets gap
och önskar sig en mun

Snabbt sjunker påsen
med en liten gud i sig.

En liten lampa
ett rum
mindre än sin skugga

Människan är ensam
ensam sitter hon
på en urgammal stol
och fantiserar

Väljer färg till sina gudar

Människan är ensam
Varje morgon
spottar hon ut
sin slitna tro.


De kommer på nätterna
ibland är de så många
att de blir trampade av sig själva

Lakan sveper om sig mörkret
väggarna rasar i tystnad

Källan i hörnet
är både säng och spegel
Sväljer stoftet

Jag gryr ur fyra hörn

Förtrollade folk blundar
och vill inte se att
paradiset inte har någon ingång.


(Ur Å, vad jag saknades här! som kommer på Förlaget Lejd, hösten 2017)  

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

 

Bengt Berg

KULTUR

Bok: Operation Barbarossa – Världshistoriens största fälttåg

Sisela Björnsson

2018-01-16

Att invadera Sovjetunionen var Hitlers huvudplan under andra världskriget, konkretiserad i ”Generalplan Ost” och ”Plan Oldenburg”. Samtliga östeuropeiska territorier fram till Uralbergen, samt Kaukasus, skulle koloniseras och 45 miljoner slaver och judar förintas eller fördrivas.

KULTUR

Bokrecension: Blixt från oklar himmel

Olof Rydström

2018-01-16

Men vad står det egentligen? Det är en i bästa mening överraskande samhällskunskapsbok av Sara Granér. Rimmen håller samman tre olika saker, begrepp eller företeelser. Du tvingas själv fundera över samband – om det alls finns.

KULTUR

Film: Lyser med sin frånvaro på svensk biografscen

Joacim Blomqvist

2018-01-15

Ännu lyser den Oscarsnominerade haitiske Raoul Pecks film om de unge Karl Marx, Le jeune Karl Marx (Den unge Karl Marx) med sin frånvaro på den svenska biografscenen. Att filmen i huvudsak diskuterar Kommunistiska manifestets (Manifest der Kommunistischen Partei, 1848), tillblivelsehistoria verkar inte så intressant trots att det i år har gått 170 år sedan Karl Marx och Friedrich Engels, efter Kommunisternas förbunds beslut, inledde arbetet med denna klassiker. Att det dessutom har gått 100 år sedan ryska revolutionen slutligen populariserade Marx och Engels idéer, som elegant formulerades i Manifestet borde kanske ha ökat intresset för Raoul Pecks film.