logo

KULTUR

Lyrik: Poesi under exilens stjärna

2017-11-02

Jila Mossaed 
föddes i Teheran 1948. Efter Khomeinis maktövertagande lämnade Jila Mossaed Iran och är sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (1997), men hade dessförinnan publicerat sig på persiska. Hennes senaste diktsamling på svenska är Jag föder rådjuret (Lejd, 1915).

På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Förlaget Lejd presenterar henne så här: ”Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna och förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning.” Hon är också ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Många av hennes dikter finns översatta till andra språk och utgivna runt om i världen.

Jila Mossaed har bland annat belönats med ABF:s Litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris och förra året Frödingpriset.

JILA MOSSAED
TRE DIKTER

På en dimmig väg
går en gumma
med en mörk påse

Bakom dörrar på glänt
står kvinnor med röda munnar
och kedjade fötter

Gumman försvinner 
i dimman
slänger påsen i havets gap
och önskar sig en mun

Snabbt sjunker påsen
med en liten gud i sig.

En liten lampa
ett rum
mindre än sin skugga

Människan är ensam
ensam sitter hon
på en urgammal stol
och fantiserar

Väljer färg till sina gudar

Människan är ensam
Varje morgon
spottar hon ut
sin slitna tro.


De kommer på nätterna
ibland är de så många
att de blir trampade av sig själva

Lakan sveper om sig mörkret
väggarna rasar i tystnad

Källan i hörnet
är både säng och spegel
Sväljer stoftet

Jag gryr ur fyra hörn

Förtrollade folk blundar
och vill inte se att
paradiset inte har någon ingång.


(Ur Å, vad jag saknades här! som kommer på Förlaget Lejd, hösten 2017)  

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

 

Bengt Berg

KULTUR

Ulf Lundkvist tecknar bilder av samtidens berättelser

Jan Bjerkesjö

2017-11-18

Han är serietecknare, konstnär och illustratör. Mest känd för de grovhuggna seriefigurerna ”Mannen med näsan” och ”Assar” på uppdrag av tidningarna ETC och DN. Hans bilder är en ständigt pågående ström av berättelser om samtiden, eller om en parallell värld i Nollberga. Han bär alltid anteckningsblocket med sig, en tät skog utanför tågfönstret som plötsligt öppnar sig för en sekund till en glänta där en liten pojke ensam spelar bandy på en frusen tjärn, blir en bild. 

KULTUR

Fjärran bilder av krig

Agnes Käll

2017-11-14

Ett besök vid utställningen Bilden av krig på Bonniers konsthall sätter igång en ström av självförebråelser hos skribenten. Tankarna mynnar ut i en uppgörelse med sin och den närmaste omgivningens ytlighet och förnekelse av vad som äger rum på avlägsna platser i världen. 

KULTUR

Konstauktioner: lägg bud på grafik av Hans Eliasson

2017-11-10

Varje månad auktionerar vi ut konstverk som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond. Därmed kommer konstverken ut ur förråden och tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverken som under november ligger ute till försäljning är två grafiska tryck på japanpapper (från 1990 resp. 91) av Hans Eliasson (f. 1955).

KULTUR

Bokrecension: Klass

Pia Karlsson

2017-11-10

I sin förra bok Linjen beskrev Elise Karlsson skärpt och stringent arbetslinjen och prekariatet, vad som händer med människor i ett allt osäkrare arbetsliv och ofrivilligt företagande. Den här boken har en annan miljö och skildrar ett annat liv. Miljön är Rinkeby och Stockholms Universitet. Språket är knappt och precist, lite dystert och lakoniskt men har också vid några tillfällen en lite skruvad humor.