logo

KULTUR

Lyrik: Poesi under exilens stjärna

2017-11-02

Jila Mossaed 
föddes i Teheran 1948. Efter Khomeinis maktövertagande lämnade Jila Mossaed Iran och är sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (1997), men hade dessförinnan publicerat sig på persiska. Hennes senaste diktsamling på svenska är Jag föder rådjuret (Lejd, 1915).

På persiska har hon publicerat ett flertal diktsamlingar och två romaner. Förlaget Lejd presenterar henne så här: ”Jila Mossaed skriver sin poesi under exilens stjärna och förenar det persiska med det svenska i en smärtans degel, vilket ger en klar och samtidigt ornamental diktning.” Hon är också ett känt namn bland de många exiliranier som är spridda runt om i världen. Många av hennes dikter finns översatta till andra språk och utgivna runt om i världen.

Jila Mossaed har bland annat belönats med ABF:s Litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris och förra året Frödingpriset.

JILA MOSSAED
TRE DIKTER

På en dimmig väg
går en gumma
med en mörk påse

Bakom dörrar på glänt
står kvinnor med röda munnar
och kedjade fötter

Gumman försvinner 
i dimman
slänger påsen i havets gap
och önskar sig en mun

Snabbt sjunker påsen
med en liten gud i sig.

En liten lampa
ett rum
mindre än sin skugga

Människan är ensam
ensam sitter hon
på en urgammal stol
och fantiserar

Väljer färg till sina gudar

Människan är ensam
Varje morgon
spottar hon ut
sin slitna tro.


De kommer på nätterna
ibland är de så många
att de blir trampade av sig själva

Lakan sveper om sig mörkret
väggarna rasar i tystnad

Källan i hörnet
är både säng och spegel
Sväljer stoftet

Jag gryr ur fyra hörn

Förtrollade folk blundar
och vill inte se att
paradiset inte har någon ingång.


(Ur Å, vad jag saknades här! som kommer på Förlaget Lejd, hösten 2017)  

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

 

Bengt Berg

KULTUR

"Fan, pappa, nu är det tufft, nu är det jävligt tufft!"

Marte Michelet

Den norske författaren Jon Michelet dog i våras, 73 år gammal. Hans omfattande författarskap präglades av ett starkt samhällsengagemang och ställningstagande för tredje världen mot kapitalismen. Här skriver hans dotter, Marte, om sin far.

KULTUR

Matilda Magnusson: ”Jag behövde någon som kunde ge mig styrka”

Torbjörn Wikland

Matilda Magnusson sjöng i Varberg den 21 april i samband med utdelningen av Lenin- och Robespierrepriset. Som 12-åring ”fann” Matilda Magnusson Björn Afzelius. Det blev starten till en musikalisk karriär som nu lett fram till en skiva med sånger av – Björn Afzelius. Idag kombinerar Matilda ett lärarjobb med en solokarriär på scen. Här intervjuas hon av FiB/K:s Torbjörn Wikland.

KULTUR

Gerhard Nordström: "Krig löser inga politiska frågor"

Gösta Elmquist

I Folket i Bild/Kulturfront nummer 6-7 visas Gerard Nordströms verk från sviten Sommaren 1970 och De antimilitära planscherna, vilka befäste Nordströms position som en av vår tids främsta antikrigskonstnärer. Med 93 års erfarenhet är han övertygad: krig löser inga politiska frågor. Dessvärre har USA:s katastrofala Asienpolitik från 1900-talet inte förbättrats. Det säger konstnären till FiB/K:s gästredaktör Gösta Elmquist i en kort intervju.

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.