logo

KULTUR

Med ålderns rätt irriterad

Illustration: Carl Krantz

2017-11-03

Jag är en gammal man. Inte ”lokaltidningen kommer och intervjuar på födelsedagen” gammal, utan mer gammal-ish. Gammalaktig med en ambiens av gubbe och tillräckligt ålderstigen att ha blivit en sån som jag själv retade mig på i kassakön på ICA. Jag kan lugnt med ålderns rätt vara irriterad särskilt på sådana missfoster som ”Nyhetsmorgon”!

I detta program huserar en människa som representerar ALLT som är fel i världen enligt min mening. Peter Jihde! En människa som istället för att göra sitt jobb – det han gör kan inte vara det han ska göra egentligen – står och fåntrattar och blabbar skit så fort micken och kamerorna är på. Han gör det säkert annars också, men det lider bara hans arbetskamrater av.

Jihde kom in i mitt liv via sporten. Först genom hans två innebandyspelande bröder och så långt var det ok, men sen skulle han kommentera idrottsevenemang i TV 4 och då brast det för mig. 

För det var så han irriterade min värld, som sportjournalist. Först i TV 4 men sen i statstelevisionen efter en beef med Robert Perlskog. Bråket lär ha handlat om vem av dem som skulle presentera en tittartävling under en matchsändning i handbolls-VM 2001. Tydligen förlorade Jihde och han vägrade jobba mer med Perlskog och sa sen upp sig på uppmaning av sin dåvarande chef.  Eftersom Jihde trodde att han kunde utpressa fram sin vilja så snubblade hans Rosinante rejält i denna strid!

Sen fortsatte karriären i SVT mellan 2001-2007. Där lyckades Jihde förstöra sändningar allt från Olympiska spel till Hockeykväll. Detta för  att han alltid ska vara lite ”kontroversiell ”genom att ställa imbecilla frågor och toppa detta med skämt som han hämtat från någon Allers han läst på något utedass någon sommar. Hans intervjuer som skulle följa detta mönster slutade allt som oftast i katastrof. Som när han med sedvanlig fingertoppskänsla intervjuade Zlatan efter 2-1 förlusten i en landskamp mot Kroatien 2004. På frågan vad Sverige skulle ändra på till nästa match utnämnde en måttligt road och mycket irriterad Zlatan Jihde till mittfältare med orden ”Vi ska sätta in dig på mittfältet så du kan styra och ställa”! Det var också Jihdes sista intervju med Zlatan.

Förmodligen anade SVT att stage exit left var bästa receptet och lät Jihde ägna sig åt en egen talkshow i Hylands anda och att intervjua kungabarn. Kändisar är Jihdes vurm, när han intervjuar sådana så känner han hur stjärnglansen stänker över lite på honom . När han blir utnämnd till ”Sveriges sexigaste tv-sportpersonlighet” – ja läs det igen och förundras – så rodnar han klädsamt men pöser av stolthet.  Jag förstår ju att konkurrensen måste varit stenhård när man spelar mot Putte Kock som var min favorit!

Numer är Jihde återigen sexig i fäderneshuset, dock som programledare i Nyhetsmorgon och inte i sporten. Hans sexighetsvinnande Andessonskans Kalle-look har numer ersatts av man bun och hipsterskägg. Hans imbecilla svada finns dock kvar och uppenbarligen har ovan nämnda Allers hängt med genom tiderna av hans humorutveckling att döma. Hans sätt att genomföra morgontimmarna i studion tillsammans med kollegan Tilde – ni vet hon som vunnit pris och som alltid tar på sig glasögon vid vetenskapsinslag för att understryka vetenskapligheten – skulle kunna användas som tortyrmetod på Guantanamoliknande institutioner.  Frågan hur svårt det kan vara att jobba fram relevanta och smarta frågor till 12 timmars arbetstid dyker alltid upp i mitt huvud. ”Hur tänker du där” är Jihdes vanligaste fråga och den måste han läsa innantill på ett papper.

Jihdes blick när han lyssnar på intervjuoffren pendlar mellan ”vafanopolo säger människan” till ”nu är det bara 23 minuter tills jag får gå hem”. Allt medan hans kollega Tilde frågar om man ska vara rädd samlar sig Jihde för att lätt rodnande fråga något om sex. OCH skämta om det. Sen toppar paret det hela med lite lätt hångel och får sedan försäkra att ”vi är bara vänner och lyckligt gifta på varsitt håll”. Fortsätt med ömhetsbetygelserna under sändning ni så får vi se hur länge!

Jihdes nyare karriär är hans diabetes. Han ”fick” den – dvs han diagnosticerades förmodligen – 2012 och slog sedan omedelbart mynt av sjukdomen genom en bok där han även avslöjade att han är bipolär. Att leva med diabetes är inte lätt men att stå i TV och vifta med en bulle och med gråtmild röst säga ”jag kan dö av en sådan här” är inte att informera om detta. Släpp bullen då karljävel och ät en frukt istället! Det handlar väl om att anpassa sitt liv efter vad som är möjligt?

Jihde vet att TV inte varar för evigt så senaste satsningen är att ersätta den numer nöjde, slimmade och sexgalne Anna Book som tabloidernas nya proffssnorgråterska. ”Jihde blev ledsen över att det låg godis vid fruktdisken” och ”Jihde fick raseriutbrott så han grät över den drönare han såg” är de nya rubrikerna som ersätter Books besvikelser. Jag väntar på att ”Arge snickaren”, ”Melodifestivalen” och Bert ska röra upp Jihdes tillvaro så att vi får ny intressant information om vad Jihde tycker. Allt medan snorgråten flödar!


Teckna en prenumeration här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Jan-Erik Back

KULTUR

Ulf Lundkvist tecknar bilder av samtidens berättelser

Jan Bjerkesjö

2017-11-18

Han är serietecknare, konstnär och illustratör. Mest känd för de grovhuggna seriefigurerna ”Mannen med näsan” och ”Assar” på uppdrag av tidningarna ETC och DN. Hans bilder är en ständigt pågående ström av berättelser om samtiden, eller om en parallell värld i Nollberga. Han bär alltid anteckningsblocket med sig, en tät skog utanför tågfönstret som plötsligt öppnar sig för en sekund till en glänta där en liten pojke ensam spelar bandy på en frusen tjärn, blir en bild. 

KULTUR

Fjärran bilder av krig

Agnes Käll

2017-11-14

Ett besök vid utställningen Bilden av krig på Bonniers konsthall sätter igång en ström av självförebråelser hos skribenten. Tankarna mynnar ut i en uppgörelse med sin och den närmaste omgivningens ytlighet och förnekelse av vad som äger rum på avlägsna platser i världen. 

KULTUR

Konstauktioner: lägg bud på grafik av Hans Eliasson

2017-11-10

Varje månad auktionerar vi ut konstverk som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond. Därmed kommer konstverken ut ur förråden och tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverken som under november ligger ute till försäljning är två grafiska tryck på japanpapper (från 1990 resp. 91) av Hans Eliasson (f. 1955).

KULTUR

Bokrecension: Klass

Pia Karlsson

2017-11-10

I sin förra bok Linjen beskrev Elise Karlsson skärpt och stringent arbetslinjen och prekariatet, vad som händer med människor i ett allt osäkrare arbetsliv och ofrivilligt företagande. Den här boken har en annan miljö och skildrar ett annat liv. Miljön är Rinkeby och Stockholms Universitet. Språket är knappt och precist, lite dystert och lakoniskt men har också vid några tillfällen en lite skruvad humor.