logo

REPORTAGE

Mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten

2018-01-09

Tre och en timmes bilfärd utanför Guadalajara, huvudstaden i den mexikanska delstaten Jalisco, ligger Zapotitlán de Vadillo.

Becky García Acuña, skribent, och Maj Lindström, fotograf med fjorton år i Guadalajara, var på plats i Zapotitlán de Vadillo för att berätta hur de små producenterna av den traditionella, handgjorda spritdrycken mescal pressas av de stora producenternas starka organisationer. Hur de stora vill befästa sin kommersiella makt på de smås bekostnad.

Beckys rubrik är ”Mescal: mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten”. Hon kallar mescalen Förfädernas dryck.

Den lilla byn Zapotitlán de Vadillo ligger mellan vulkanen Colima och det imponerade naturreservatet Sierra de Manantlán.

Macario och Miguel Ángel Partida härstammar härifrån. Macario är solbränd lantarbetare och mescalmästare som närmar sig de nittio och Miguel Ángel är hans son, agronom, som tillsammans med fadern ägnar sig åt framställning av traditionell mescal.

Här tillverkas den traditionella mescalen Chacolo, som ägs av familjen Partida. Marcario var under många år daglönare i jordbruket och ägnade sig åt att plocka den agave för mescal som han stötte på under sina utfärder i bergen, sådana som i denna jordlott. Det finns en mycket stor variation av agave.

Carl von Linné namngav 1753 agave som härstammar från Mexico och tog in den i sitt systema naturae. En agavevariant, blå agave, används i tillverkningen av mescalens internationellt välkända storebror tequila.

Landskapet är trolskt och den sötaktiga doften av kokt agave översvämmar omgivningen, berättar Becky García Acuña. Macario och hans söner utför hela processen för hand. De skördar den mogna agaven som har växt i minst sju år, kokar det rensade agavehjärtat fyra eller fem dagar i en ugn i marken. Hjärtat mals och samlas i tunnor och enbart källvatten från vulkanen Colima tillsätts. Efter flera veckors vila destilleras musten för att förvandlas till mescal.

Förra året fick de traditionella mescaltillverkarna de stora och mäktiga emot sig. De fick ”order” om att byta namn på mescal till komil. Det var branschorganisationerna el Consejo Regulador del Tequila, CRT, el Consejo Regulador del Mezcal, CRM, och la CámaraNacional de la Industria Tequilera, CNT, som utfärdar certifiering för producenterna. De försökte dessutom förbjuda användning av ordet ”agave” om man inte hade certifierats.

Och den viktiga certifieringen kostar ungefär 20 000 kr.

Ännu är frågan inte avgjord.


_________________________________
TEXT | BECKY GARCÍA ACUÑA
FOTO | MAJ LINDSTRÖM
TEXTBEARBETNING | LASSE LINDSTRÖM
 

Teckna en prenumeration här

Becky Garcia Acuna

REPORTAGE

”Viktigt steg mot fred i Syrien”

Christer Lundgren

2018-03-20

I januari 2018 hölls en dialogkonferens om Syrien i den ryska staden Sotji vid Svarta havet, där olympiska vinterspelen genomfördes 2014. Talal Imam, bosatt i Stockholm och medlem i styrelsen för Syriensolidaritet, deltog som oberoende politisk aktivist utan att företräda någon organisation. Han var en av tre deltagare från Sverige.

REPORTAGE

IRAK och de obarmhärtiga krigen

Gunnar Svensson

2018-02-26

För femton år sedan demonstrerade folk över hela världen mot USA:s planer på att invadera Irak. I Stockholm mars 2003 står jag tillsammans med 50 000 ungdomar, barn och äldre (enligt polisen) på Norra Bantorget i väntan på avmarsch mot amerikanska ambassaden. Råkallt, talkörer håller värmen uppe, långsamt rör vi oss framåt, trängseln är stor.

REPORTAGE

”Vi sov i fångarnas celler i det ökända fängelset Abu Ghraib”

Mike Powers

2018-02-22

Ross Caputi deltog som marinkårsoldat i USA:s invasion av Irak. Drygt tio år senare, vid Internationella demokratiska juristers kongress (IADL) i Bryssel i april 2014, berättade han för en speciell Irakkommission vad som skedde under det andra slaget om staden Falluja i november 2004. Mike Powers anser att Ross Caputis vittnesmål påminde om de erfarenheter som många amerikanska soldater talade om under och efter Vietnamkriget mer än 30 år tidigare.