logo

REPORTAGE

Mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten

2018-01-09

Tre och en timmes bilfärd utanför Guadalajara, huvudstaden i den mexikanska delstaten Jalisco, ligger Zapotitlán de Vadillo.

Becky García Acuña, skribent, och Maj Lindström, fotograf med fjorton år i Guadalajara, var på plats i Zapotitlán de Vadillo för att berätta hur de små producenterna av den traditionella, handgjorda spritdrycken mescal pressas av de stora producenternas starka organisationer. Hur de stora vill befästa sin kommersiella makt på de smås bekostnad.

Beckys rubrik är ”Mescal: mellan den traditionella vägen och den industriella gränslösheten”. Hon kallar mescalen Förfädernas dryck.

Den lilla byn Zapotitlán de Vadillo ligger mellan vulkanen Colima och det imponerade naturreservatet Sierra de Manantlán.

Macario och Miguel Ángel Partida härstammar härifrån. Macario är solbränd lantarbetare och mescalmästare som närmar sig de nittio och Miguel Ángel är hans son, agronom, som tillsammans med fadern ägnar sig åt framställning av traditionell mescal.

Här tillverkas den traditionella mescalen Chacolo, som ägs av familjen Partida. Marcario var under många år daglönare i jordbruket och ägnade sig åt att plocka den agave för mescal som han stötte på under sina utfärder i bergen, sådana som i denna jordlott. Det finns en mycket stor variation av agave.

Carl von Linné namngav 1753 agave som härstammar från Mexico och tog in den i sitt systema naturae. En agavevariant, blå agave, används i tillverkningen av mescalens internationellt välkända storebror tequila.

Landskapet är trolskt och den sötaktiga doften av kokt agave översvämmar omgivningen, berättar Becky García Acuña. Macario och hans söner utför hela processen för hand. De skördar den mogna agaven som har växt i minst sju år, kokar det rensade agavehjärtat fyra eller fem dagar i en ugn i marken. Hjärtat mals och samlas i tunnor och enbart källvatten från vulkanen Colima tillsätts. Efter flera veckors vila destilleras musten för att förvandlas till mescal.

Förra året fick de traditionella mescaltillverkarna de stora och mäktiga emot sig. De fick ”order” om att byta namn på mescal till komil. Det var branschorganisationerna el Consejo Regulador del Tequila, CRT, el Consejo Regulador del Mezcal, CRM, och la CámaraNacional de la Industria Tequilera, CNT, som utfärdar certifiering för producenterna. De försökte dessutom förbjuda användning av ordet ”agave” om man inte hade certifierats.

Och den viktiga certifieringen kostar ungefär 20 000 kr.

Ännu är frågan inte avgjord.


_________________________________
TEXT | BECKY GARCÍA ACUÑA
FOTO | MAJ LINDSTRÖM
TEXTBEARBETNING | LASSE LINDSTRÖM
 

Teckna en prenumeration här

Becky Garcia Acuna

REPORTAGE

Fredrika Gårdfeldt: ”Fred och solidaritet bygger Guds rike på jorden”

Christer Lundgren

Fredrika Gårdfeldt är präst i Katarina församling på Södermalm i Stockholm. Vid de nordiska fredssamtalen i Degerfors berättade hon mycket personligt om sin kyrkliga bakgrund och sitt engagemang som samordnare för Katarinauppropet, en appell som säger ja till human flyktingpolitik, nej till svensk vapenexport. Här intervjuas hon av FiB/K:s Christer Lundgren.

REPORTAGE

Magda Gad: "Lögnen härskar"

Pelle Sunvisson

Var fanns de ständiga flygbombningarna, den förstörda infrastrukturen och livet som bara bestod av svält och död? När Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad kom till Jemen med fotograf Niclas Hammarström fick hon en sak klar för sig: lögnen härskar! Här berättar hon för FiB/K:s Pelle Sunvisson om den verklighet som mötte henne i Jemen. 

REPORTAGE

Därför stannar USA i Syrien

Peo Österholm

Varför stannar USA i Syrien? 2 000 soldater är kvar i hopp om att regeringen ska störtas. Upprepade kuppförsök har misslyckats. Men att vara självständig är i USA:s ögon lika med fiendeskap. Det menar journalisten och författaren Peo Österholm.

REPORTAGE

Han spårar Raqqas försvunna antikskatt

Christer Lundgren

Den illegala handeln med antikviteter från Syrien och Irak pågår för fullt. Inte minst på internet. Men jakten på det kulturarv som IS skingrade under åren de hade makten har börjat.

– Det handlar inte om kamp mot människor utan mot ideologier och att bevara historien till kommande generationer, säger Anas al Khabour.