logo

REPORTAGE

"Mitt minne av Irakdemonstrationen"

Foto: Eva Wernlid

Mitt minne av Irakdemonstrationen

Vad minns du av den stora demonstrationen i Stockholm mot invasionen av Irak 2003? Den frågan ställde Eva Wernlid några som deltog då.
 
- Det var i början av mars och det var så kallt. Det var så mycket folk och det tog så lång tid innan demonstrationståget kom igång. Jag gick in på Röda Rummet (ett café) för att ta en kopp kaffe och värma mig. När jag kom ut lyckades jag träffa mina vänner i denna enorma massa av människor. Under demonstrationen fick jag känslan av att det var vi som var folket – Vi hade makt att stoppa kriget, men så blev det inte.
Jan Bergsten
 
 
- Det första jag minns är en stor Bush-docka och att det var mycket folk. Sedan gick vi runt och letade folk som sålde ”pins” ett annat ord för enklare knappar/broscher. Efteråt hade vi en demonstration på skolgården.
Miriam (12 år vid den tiden)
 
 
- Mitt bestående minne var att det var otroligt mycket folk på demonstrationen. Vi fick vänta i evigheter innan tåget startade. Trots den bistra kylan fans det gott om värme i luften. Folk var mycket engagerade och positiva trots kylan.
Lalla Lindström
 

- Det var fantastiskt att så många människor ställde upp. Den största demonstrationen efter Vietnamkriget. En hopplöshet hade börjat breda ut sig efter allt som hänt och så plötsligen lyckades vi bli så många – jag blev jävligt glad. Min dotter som var sittandes i sin vagn blev däremot störd i sömnen.
Bengt Rydsjö
 
 
- Det var en helt gigantisk demonstration, helt otroligt, var den största demonstration jag har varit med om. När jag kom ner på Bryggargatan kom man inte någonstans, det var folk överallt, mot Norra Bantorget, likadant Wasagatan mot Kungsgatan. Det otroliga var att det inte var politiska partier som organiserade demonstrationen – Bara vanligt folk.
Lennart Rahm
 
 
- Vi gick till demonstrationen för att det var självklart, vi ville inte ha krig. Demonstrationen kändes lam. Vi var inte förberedda med talkörer och vi kommer inte ihåg vilken avdelning vi gick i. Känslan efteråt var att vi kan skrika hur mycket vi vill – Oljan är mer värd – det är andra krafter som styr.
Lena och Vesa-Matti Loiske

Text och foto: Eva Wernlid

Teckna en prenumeration här

Eva Wernlid

REPORTAGE

Förnybar folklig kraft ur folkrörelsetradition

Gustaf Forssell

2018-05-25

Efter fem års ihopsamlande av material och intervjuer kom boken ”Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå” ut i maj 2016. Timrå var en del av det område längs Medelpadskusten, där Sverige blev till som industrination. Här växte sig också folkrörelserna starka. Syftet med boken har varit att berätta historien på ett sätt som ger sammanhang och underlag för förståelse av samhällsutvecklingen. Det som sker i dag i Söråkers Folkets hus är en levande bekräftelse på hur kulturarvet kan förvaltas för att attrahera dagens ungdomar. Det blev därför naturligt att avsluta boken med den berättelsen.

REPORTAGE

Cementerandet av det amerikanska klassamhället

Ingemar Ed

2018-05-23

Före kommunismerna i Sovjet och Kina fanns berättelsen om ett klasslöst samhälle i väster, ett land utan kungar och adelsmän. Efter sin resa i Förenta staterna 1831 skrev den franske adelsmannen de Tocqueville att ”antalet stora förmögenheter i USA är helt litet” och såg det som orsaken till den demokratiska anda han upptäckte i landet.

REPORTAGE

Stillsam betraktare av människan

Hans O Sjöström

2018-04-30

Tom Alandh har lyckats med det nästan omöjliga. Han är 73 år och pensionerades formellt från Sveriges Television vid 65 års ålder. Sedan dess har han arbetat lika mycket för företaget i ytterligare åtta år, han har eget tjänsterum och också ett klipprum (redigeringsrum) som har reserverats för honom och hans filmteam. Visserligen är han inte anställd – det blir man inte efter 65 – men han får naturligtvis ersättning för de mycket uppskattade filmer han gör åt sin gamla arbetsgivare, där han började arbeta 1971. Och han gör fortfarande minst lika mycket som han gjorde under sina ordinarie tjänstgöringsår. 

REPORTAGE

Svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar

Christer Lundgren

2018-04-27

En svensk åklagare gav efter för brittiska påtryckningar i processen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Det hävdar den brittiska tidningen the Guardian, som publicerat utdrag ur nya dokument. Men de som följt frågan är oeniga om hur dessa nya uppgifter bör tolkas.