logo

REPORTAGE

"Mitt minne av Irakdemonstrationen"

Foto: Eva Wernlid

Mitt minne av Irakdemonstrationen

Vad minns du av den stora demonstrationen i Stockholm mot invasionen av Irak 2003? Den frågan ställde Eva Wernlid några som deltog då.
 
- Det var i början av mars och det var så kallt. Det var så mycket folk och det tog så lång tid innan demonstrationståget kom igång. Jag gick in på Röda Rummet (ett café) för att ta en kopp kaffe och värma mig. När jag kom ut lyckades jag träffa mina vänner i denna enorma massa av människor. Under demonstrationen fick jag känslan av att det var vi som var folket – Vi hade makt att stoppa kriget, men så blev det inte.
Jan Bergsten
 
 
- Det första jag minns är en stor Bush-docka och att det var mycket folk. Sedan gick vi runt och letade folk som sålde ”pins” ett annat ord för enklare knappar/broscher. Efteråt hade vi en demonstration på skolgården.
Miriam (12 år vid den tiden)
 
 
- Mitt bestående minne var att det var otroligt mycket folk på demonstrationen. Vi fick vänta i evigheter innan tåget startade. Trots den bistra kylan fans det gott om värme i luften. Folk var mycket engagerade och positiva trots kylan.
Lalla Lindström
 

- Det var fantastiskt att så många människor ställde upp. Den största demonstrationen efter Vietnamkriget. En hopplöshet hade börjat breda ut sig efter allt som hänt och så plötsligen lyckades vi bli så många – jag blev jävligt glad. Min dotter som var sittandes i sin vagn blev däremot störd i sömnen.
Bengt Rydsjö
 
 
- Det var en helt gigantisk demonstration, helt otroligt, var den största demonstration jag har varit med om. När jag kom ner på Bryggargatan kom man inte någonstans, det var folk överallt, mot Norra Bantorget, likadant Wasagatan mot Kungsgatan. Det otroliga var att det inte var politiska partier som organiserade demonstrationen – Bara vanligt folk.
Lennart Rahm
 
 
- Vi gick till demonstrationen för att det var självklart, vi ville inte ha krig. Demonstrationen kändes lam. Vi var inte förberedda med talkörer och vi kommer inte ihåg vilken avdelning vi gick i. Känslan efteråt var att vi kan skrika hur mycket vi vill – Oljan är mer värd – det är andra krafter som styr.
Lena och Vesa-Matti Loiske

Text och foto: Eva Wernlid

Teckna en prenumeration här

Eva Wernlid

REPORTAGE

IRAK och de obarmhärtiga krigen

Gunnar Svensson

2018-02-26

För femton år sedan demonstrerade folk över hela världen mot USA:s planer på att invadera Irak. I Stockholm mars 2003 står jag tillsammans med 50 000 ungdomar, barn och äldre (enligt polisen) på Norra Bantorget i väntan på avmarsch mot amerikanska ambassaden. Råkallt, talkörer håller värmen uppe, långsamt rör vi oss framåt, trängseln är stor.

REPORTAGE

”Vi sov i fångarnas celler i det ökända fängelset Abu Ghraib”

Mike Powers

2018-02-22

Ross Caputi deltog som marinkårsoldat i USA:s invasion av Irak. Drygt tio år senare, vid Internationella demokratiska juristers kongress (IADL) i Bryssel i april 2014, berättade han för en speciell Irakkommission vad som skedde under det andra slaget om staden Falluja i november 2004. Mike Powers anser att Ross Caputis vittnesmål påminde om de erfarenheter som många amerikanska soldater talade om under och efter Vietnamkriget mer än 30 år tidigare.