logo

DEBATT

Mörkläggningen i Göteborg

2017-10-02

500 anhängare av Nordiska motstståndsrörelsen tycks ha fått hela det etablerade Sverige att go bananas och kräva att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten avskaffas.

Kraven har kommit från bl.a. SD, KD och Centern. Ideologiska ledfyrar som Jan Guillou har talat om att NMR-marschen - "sånt trams" (DN 3/10) - borde förbjudas och självklart Moderna Tider slängas ut från bokmässan nästa år.

Normalt omdömesgilla personer agerar som om Sverige hotades av ett nazistiskt maktövertagande.

Samtidigt...

--har Nato-trupper just marscherat på svensk jord i en samövning med Sverige riktad  mot Ryssland.

--fortsätter 40 svenska officerare och soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan, som nu går på 16:e året - ett krig utan andra tydliga mål än att utvidga USA:s geopolitiska position.

--sprider SVT, Sveriges ledande dagstidning DN och många andra media falska nyheter om Ryssland i en mängd och ett tonläge, som bara kan karakteriseras som krigsförberedande.

--stöder Sverige via EU en folkrättsvidrig bojkott av den lagliga regeringen i Syrien som i sex år riskerat att förblöda under attack av Islamiska staten och andra terrorister.

--röstar Sverige i FN mot en resolution för fördömande av nynazism som föreslagits av Ryssland.

Är det inte ganska uppenbart vem som tjänar på dimridåerna - först hotet från Ryssland och nu hotet om en betydande nynazistisk attack på demokratin?

Har Sverige kanske inga reella problem att diskutera?

Problemtyngda förorter, skenande gängbrottslighet, hedersbrott, olagliga månggiften och omskärelser...

400 000 bostadsbehövande, en halv miljon utan arbete, en kvarts miljon fattiga pensionärer...

Över allt detta läggs en våt filt som heter "kamp mot nazismen" och för det tänker man sig att vår långt ifrån perfekta demokrati ska skamfilas med nya gummiparagrafer.

Misstanken ligger nära till hands att just de som skriker högst och gällast om att Stoppa tjuven också är de som mest aktivt verkar för nedmontering av såväl kvarvarande trygghetsfragment som av den reala demokratin.

Det som utspelats i Göteborg i helgen och det som allmänheten matats med i ett år har ju ingen relevans för människors verkliga problem utan fungerar som en massiv mörkläggning.

Radikala krafter - och nu talar jag inte om Jonas Sjöstedt som tycks ha gripits av k-skräck - måste sluta debattera på mörkläggarnas villkor och rikta elden mot den verkliga totalitära faran: Hegemonen USA , beredd att utplåna Korea idag, Ryssland i morgon... .  Deras inhemska verktyg som vill driva in Sverige i kriget och i det syftet tysta, kuva och splittra svenskarna.

Stefan Lindgren

DEBATT

Rätt & Rådligt: Därför åker vi gärna till Åland

Ingemar Folke

FN-stadgan gav inte Ryssland rätt att annektera Krim. Inte ens Krimborna själva skulle kunna kräva att Krim lagligt överförs till Ryssland. Även i Sverige har en liknande fråga varit aktuell. Den gången nobbade Nationernas Förbund ålänningarna att ändra landsgränserna mellan Sverige och Finland. Det skriver FiB-juristen Ingemar Folke.

DEBATT

Kärnvapen, NATO och partiernas syn

Jan Fredriksson

"Inför det stundande valet är det tyst om Nato, kärnvapen och svensk säkerhetspolitik. Det borde det inte vara då vår utrikes- och säkerhetspolitik är viktiga frågor som öppet borde diskuteras. Sveriges har övergivit sin tidigare alliansfria utrikespolitik genom vårt allt närmare och djupare samarbete med Nato. På detta sätt bidrar Sverige till att Norden idag är ett högriskområde som riskerar att dras in i en konflikt mellan USA/Nato och Ryssland." Det skriver debattören Jan Fredriksson.

DEBATT

Månadens lista: Trump moderniserar Monroedoktrinen

Dick Emanuelsson

Donald Trump talar om ”shithole contries”; hans vicepresident går längre och närmast hotar Latinamerika. De som pekas ut är de stater och regeringar som hävdar rätten att själva bestämma över sin framtid. Månadens lista av Dick Emanuelsson ger en bakgrund till Donald Trumps Latinamerikapolitik.

DEBATT

Solidaritet med palestinas folk

Jan Myrdal

För lite drygt femtio år sedan, 14 juni 1967, höll Jan Myrdal ett tal i 
Vasaparken om Palestinakonflikten. Att detta tal i stort sett inte förlorat något av sin giltighet säger en hel del. Ingenting har gjorts för att häva eller lindra oförrätterna mot det palestinska folket.