logo

DEBATT

Mörkläggningen i Göteborg

2017-10-02

500 anhängare av Nordiska motstståndsrörelsen tycks ha fått hela det etablerade Sverige att go bananas och kräva att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten avskaffas.

Kraven har kommit från bl.a. SD, KD och Centern. Ideologiska ledfyrar som Jan Guillou har talat om att NMR-marschen - "sånt trams" (DN 3/10) - borde förbjudas och självklart Moderna Tider slängas ut från bokmässan nästa år.

Normalt omdömesgilla personer agerar som om Sverige hotades av ett nazistiskt maktövertagande.

Samtidigt...

--har Nato-trupper just marscherat på svensk jord i en samövning med Sverige riktad  mot Ryssland.

--fortsätter 40 svenska officerare och soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan, som nu går på 16:e året - ett krig utan andra tydliga mål än att utvidga USA:s geopolitiska position.

--sprider SVT, Sveriges ledande dagstidning DN och många andra media falska nyheter om Ryssland i en mängd och ett tonläge, som bara kan karakteriseras som krigsförberedande.

--stöder Sverige via EU en folkrättsvidrig bojkott av den lagliga regeringen i Syrien som i sex år riskerat att förblöda under attack av Islamiska staten och andra terrorister.

--röstar Sverige i FN mot en resolution för fördömande av nynazism som föreslagits av Ryssland.

Är det inte ganska uppenbart vem som tjänar på dimridåerna - först hotet från Ryssland och nu hotet om en betydande nynazistisk attack på demokratin?

Har Sverige kanske inga reella problem att diskutera?

Problemtyngda förorter, skenande gängbrottslighet, hedersbrott, olagliga månggiften och omskärelser...

400 000 bostadsbehövande, en halv miljon utan arbete, en kvarts miljon fattiga pensionärer...

Över allt detta läggs en våt filt som heter "kamp mot nazismen" och för det tänker man sig att vår långt ifrån perfekta demokrati ska skamfilas med nya gummiparagrafer.

Misstanken ligger nära till hands att just de som skriker högst och gällast om att Stoppa tjuven också är de som mest aktivt verkar för nedmontering av såväl kvarvarande trygghetsfragment som av den reala demokratin.

Det som utspelats i Göteborg i helgen och det som allmänheten matats med i ett år har ju ingen relevans för människors verkliga problem utan fungerar som en massiv mörkläggning.

Radikala krafter - och nu talar jag inte om Jonas Sjöstedt som tycks ha gripits av k-skräck - måste sluta debattera på mörkläggarnas villkor och rikta elden mot den verkliga totalitära faran: Hegemonen USA , beredd att utplåna Korea idag, Ryssland i morgon... .  Deras inhemska verktyg som vill driva in Sverige i kriget och i det syftet tysta, kuva och splittra svenskarna.

Stefan Lindgren

DEBATT

En accelererande ojämlikhet

Hans Isaksson

2018-05-02

Huliganer mordbränner, skjuter varandra och kastar handgranater i tre större städer. Och angriper offentliga myndighets- och servicepersonal. Kriget är här. Det säger Kristersson och Åkesson i Riksdagen.

DEBATT

Hög tid att se kriget i Syrien för vad det egentligen är

2018-04-26

Kriget i Syrien har pågått i snart sju år efter den späda början i form av det så kallade upproret 2011. Sedan dess har hundratusentals dödats, miljoner drivits på flykt och ett av FN:s medlemsländer slitits sönder. Tiotusentals ton vapen har vräkts in i landet – och fortfarande är det många som inte ser vad detta krig är, utan klamrar sig fast vid föreställningen att det är ett krig (eventuellt en ”revolution”) ”mot diktatorn Assad”. Har de någon gång försökt tänka igenom varifrån dessa tiotusentals ton vapen kommer? Kan de inte känna igen ett imperialistiskt krig genom ställföreträdare när de ser det?

DEBATT

En hedersam begravning

Peo Österholm

2018-03-08

Den 27 november 2006 sköts den amerikanske stridspiloten Troy Gilbert ner några mil norr om Baghdad. Han hade från sitt flygplan skjutit ihjäl fiendesoldater och därmed räddat livet på några landsmän som befann sig i strid. Planet slog i marken. Hans kropp, illa tilltygad, togs om hand av fiendesoldater, rullades in i en matta och sedan var kroppen försvunnen. 

DEBATT

Destruktionen av Jemen - En krigsförbrytelse under beskydd av FN:s Säkerhetsråd

Roland Hedayat

2018-03-07

Jemen har enligt UN OCHA (FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp) blivit hemvist för världens värsta humanitära katastrof och tillika historiens snabbast växande koleraepidemi med närmare en miljon drabbade. Av en befolkning på 27 miljoner är 21 miljoner i akut behov av nödhjälp. Situationen i Jemen beskrivs av ledaren för detta FN:organ, Mark Lowcock, som en outsäglig katastrof.