logo

DEBATT

Mörkläggningen i Göteborg

2017-10-02

500 anhängare av Nordiska motstståndsrörelsen tycks ha fått hela det etablerade Sverige att go bananas och kräva att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten avskaffas.

Kraven har kommit från bl.a. SD, KD och Centern. Ideologiska ledfyrar som Jan Guillou har talat om att NMR-marschen - "sånt trams" (DN 3/10) - borde förbjudas och självklart Moderna Tider slängas ut från bokmässan nästa år.

Normalt omdömesgilla personer agerar som om Sverige hotades av ett nazistiskt maktövertagande.

Samtidigt...

--har Nato-trupper just marscherat på svensk jord i en samövning med Sverige riktad  mot Ryssland.

--fortsätter 40 svenska officerare och soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan, som nu går på 16:e året - ett krig utan andra tydliga mål än att utvidga USA:s geopolitiska position.

--sprider SVT, Sveriges ledande dagstidning DN och många andra media falska nyheter om Ryssland i en mängd och ett tonläge, som bara kan karakteriseras som krigsförberedande.

--stöder Sverige via EU en folkrättsvidrig bojkott av den lagliga regeringen i Syrien som i sex år riskerat att förblöda under attack av Islamiska staten och andra terrorister.

--röstar Sverige i FN mot en resolution för fördömande av nynazism som föreslagits av Ryssland.

Är det inte ganska uppenbart vem som tjänar på dimridåerna - först hotet från Ryssland och nu hotet om en betydande nynazistisk attack på demokratin?

Har Sverige kanske inga reella problem att diskutera?

Problemtyngda förorter, skenande gängbrottslighet, hedersbrott, olagliga månggiften och omskärelser...

400 000 bostadsbehövande, en halv miljon utan arbete, en kvarts miljon fattiga pensionärer...

Över allt detta läggs en våt filt som heter "kamp mot nazismen" och för det tänker man sig att vår långt ifrån perfekta demokrati ska skamfilas med nya gummiparagrafer.

Misstanken ligger nära till hands att just de som skriker högst och gällast om att Stoppa tjuven också är de som mest aktivt verkar för nedmontering av såväl kvarvarande trygghetsfragment som av den reala demokratin.

Det som utspelats i Göteborg i helgen och det som allmänheten matats med i ett år har ju ingen relevans för människors verkliga problem utan fungerar som en massiv mörkläggning.

Radikala krafter - och nu talar jag inte om Jonas Sjöstedt som tycks ha gripits av k-skräck - måste sluta debattera på mörkläggarnas villkor och rikta elden mot den verkliga totalitära faran: Hegemonen USA , beredd att utplåna Korea idag, Ryssland i morgon... .  Deras inhemska verktyg som vill driva in Sverige i kriget och i det syftet tysta, kuva och splittra svenskarna.

Stefan Lindgren

DEBATT

Invasionen av Irak i ett längre perspektiv

Christer Lundgren

2018-02-21

Tvåflodslandet Irak, med det forna Mesopotamien som kärna, är centralt i den oljerika Gulfregionen. Den USA-ledda invasion som inleddes för 15 år sedan, den 23 februari 2003, var kulmen på en långsiktig amerikansk-israelisk plan för att säkra kontroll över regionen – och splittra upp den. Då invasionen och ockupationen inleddes var Irak redan kraftigt försvagat av två krig och ett drygt decennium av förödande sanktioner.

DEBATT

Om den rasistiska antirasismen

Pierre Gilly

2018-01-31

När jag gick på gymnasiet i slutet av åttiotalet kom en judisk kvinna som överlevt Hitlers koncentrationsläger på besök. Hon pratade inte bara om sina erfarenheter från kriget utan påstod också att de flesta större svenska medier fortfarande var antisemitiska. Vi var tysta, för inte kan man ifrågasätta vad någon som lidit så mycket säger? Det skriver Pierre Gilly.

DEBATT

#Metoo – rättsövergrepp i ett annat perspektiv?

Carl-Gunnar Sand

2018-01-29

Skamstraffet fanns i Sverige men avskaffades 1864. Det ansågs ovärdigt att låta en brottsling ställas ut till offentlig beskådan för det denne felat. Vi har uppenbarligen hamnat i en situation där det straffet har kommit till användning igen, med den skillnaden att det inte längre krävs någon rättslig prövning av skuld och gärning. Det skriver juristen Carl-Gunnar Sand.

DEBATT

Krönika: Engelskan - de styrande klassernas språk

Olle Josephson

2018-01-25

I Sverige talar man svenska, sade moderatledaren Ulf Kristersson i sitt jultal. Sant, så till vida att vanligt folk inte kan hävda sig i det svenska samhället om de inte kan svenska. Mindre sant om man ser till maktens folk. Större företag har engelska som koncernspråk, och styrs på engelska: AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, H&M, IKEA, Skype, Spotify, Sandvik, Scania och många, många andra.