logo

DEBATT

Mörkläggningen i Göteborg

2017-10-02

500 anhängare av Nordiska motstståndsrörelsen tycks ha fått hela det etablerade Sverige att go bananas och kräva att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten avskaffas.

Kraven har kommit från bl.a. SD, KD och Centern. Ideologiska ledfyrar som Jan Guillou har talat om att NMR-marschen - "sånt trams" (DN 3/10) - borde förbjudas och självklart Moderna Tider slängas ut från bokmässan nästa år.

Normalt omdömesgilla personer agerar som om Sverige hotades av ett nazistiskt maktövertagande.

Samtidigt...

--har Nato-trupper just marscherat på svensk jord i en samövning med Sverige riktad  mot Ryssland.

--fortsätter 40 svenska officerare och soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan, som nu går på 16:e året - ett krig utan andra tydliga mål än att utvidga USA:s geopolitiska position.

--sprider SVT, Sveriges ledande dagstidning DN och många andra media falska nyheter om Ryssland i en mängd och ett tonläge, som bara kan karakteriseras som krigsförberedande.

--stöder Sverige via EU en folkrättsvidrig bojkott av den lagliga regeringen i Syrien som i sex år riskerat att förblöda under attack av Islamiska staten och andra terrorister.

--röstar Sverige i FN mot en resolution för fördömande av nynazism som föreslagits av Ryssland.

Är det inte ganska uppenbart vem som tjänar på dimridåerna - först hotet från Ryssland och nu hotet om en betydande nynazistisk attack på demokratin?

Har Sverige kanske inga reella problem att diskutera?

Problemtyngda förorter, skenande gängbrottslighet, hedersbrott, olagliga månggiften och omskärelser...

400 000 bostadsbehövande, en halv miljon utan arbete, en kvarts miljon fattiga pensionärer...

Över allt detta läggs en våt filt som heter "kamp mot nazismen" och för det tänker man sig att vår långt ifrån perfekta demokrati ska skamfilas med nya gummiparagrafer.

Misstanken ligger nära till hands att just de som skriker högst och gällast om att Stoppa tjuven också är de som mest aktivt verkar för nedmontering av såväl kvarvarande trygghetsfragment som av den reala demokratin.

Det som utspelats i Göteborg i helgen och det som allmänheten matats med i ett år har ju ingen relevans för människors verkliga problem utan fungerar som en massiv mörkläggning.

Radikala krafter - och nu talar jag inte om Jonas Sjöstedt som tycks ha gripits av k-skräck - måste sluta debattera på mörkläggarnas villkor och rikta elden mot den verkliga totalitära faran: Hegemonen USA , beredd att utplåna Korea idag, Ryssland i morgon... .  Deras inhemska verktyg som vill driva in Sverige i kriget och i det syftet tysta, kuva och splittra svenskarna.

Stefan Lindgren

DEBATT

Om sexuella kränkningar i skolan

Jan Myrdal

2017-12-07

Metoo-rörelsens berättelser bör tas på allvar. Det som nu berättas från skolan om hur flickor kränks är ruggigt. Men för att dra några slutsatser bör det som redovisas ställas mot egna erfarenheterna från skoltiden. Det skriver Jan Myrdal.

DEBATT

Nils Funcke: Bokmässan stod inte pall

Nils Funcke

2017-12-01

Bokmässan stod inte pall. Genom att porta Nya Tider från att delta som utställare överger mässan den policy som under viss möda och noga överväganden drar gränsen för vilka som ska få hyra utställningsplats. Det skriver Nils Funcke.

DEBATT

Jan Myrdal: Två påpekanden apropå Metoo

Jan Myrdal

2017-11-28

Det många kvinnor nu berättar i reportage och med upprop rör inte något allmänt gatuvåld utan specifikt sådana sexualbrott från överordnade som står i särskild strid med den rättsuppfattning som under folklig kamp utformats i vår kultur och som vår svenska brottsbalk därmed i 6 kap, § 3 tar på stort allvar.

DEBATT

Angående recensionen av boken "Terroristen i Toulouse"

Ann Zetherlund

2017-11-21

Christer Lundgren skriver i sin recension av boken "Terroristen i Toulouse" av Alice Petrén i nr 10/17 bland annat att fransmännen dvs pieds noirs, fransmän/spanjorer födda i Algeriet tvingades lämna sina hem vid Algeriets självständighet 1962. De tvingades inte alls lämna Algeriet, men de kunde inte längre leva lyxliv på algeriernas bekostnad. Det skriver Ann Zetherlund.