logo

DEBATT

Mörkläggningen i Göteborg

2017-10-02

500 anhängare av Nordiska motstståndsrörelsen tycks ha fått hela det etablerade Sverige att go bananas och kräva att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten avskaffas.

Kraven har kommit från bl.a. SD, KD och Centern. Ideologiska ledfyrar som Jan Guillou har talat om att NMR-marschen - "sånt trams" (DN 3/10) - borde förbjudas och självklart Moderna Tider slängas ut från bokmässan nästa år.

Normalt omdömesgilla personer agerar som om Sverige hotades av ett nazistiskt maktövertagande.

Samtidigt...

--har Nato-trupper just marscherat på svensk jord i en samövning med Sverige riktad  mot Ryssland.

--fortsätter 40 svenska officerare och soldater att delta i Nato:s krig i Afghanistan, som nu går på 16:e året - ett krig utan andra tydliga mål än att utvidga USA:s geopolitiska position.

--sprider SVT, Sveriges ledande dagstidning DN och många andra media falska nyheter om Ryssland i en mängd och ett tonläge, som bara kan karakteriseras som krigsförberedande.

--stöder Sverige via EU en folkrättsvidrig bojkott av den lagliga regeringen i Syrien som i sex år riskerat att förblöda under attack av Islamiska staten och andra terrorister.

--röstar Sverige i FN mot en resolution för fördömande av nynazism som föreslagits av Ryssland.

Är det inte ganska uppenbart vem som tjänar på dimridåerna - först hotet från Ryssland och nu hotet om en betydande nynazistisk attack på demokratin?

Har Sverige kanske inga reella problem att diskutera?

Problemtyngda förorter, skenande gängbrottslighet, hedersbrott, olagliga månggiften och omskärelser...

400 000 bostadsbehövande, en halv miljon utan arbete, en kvarts miljon fattiga pensionärer...

Över allt detta läggs en våt filt som heter "kamp mot nazismen" och för det tänker man sig att vår långt ifrån perfekta demokrati ska skamfilas med nya gummiparagrafer.

Misstanken ligger nära till hands att just de som skriker högst och gällast om att Stoppa tjuven också är de som mest aktivt verkar för nedmontering av såväl kvarvarande trygghetsfragment som av den reala demokratin.

Det som utspelats i Göteborg i helgen och det som allmänheten matats med i ett år har ju ingen relevans för människors verkliga problem utan fungerar som en massiv mörkläggning.

Radikala krafter - och nu talar jag inte om Jonas Sjöstedt som tycks ha gripits av k-skräck - måste sluta debattera på mörkläggarnas villkor och rikta elden mot den verkliga totalitära faran: Hegemonen USA , beredd att utplåna Korea idag, Ryssland i morgon... .  Deras inhemska verktyg som vill driva in Sverige i kriget och i det syftet tysta, kuva och splittra svenskarna.

Stefan Lindgren

DEBATT

Myrdal: Hög tid att skriva klartext

Jan Myrdal

2017-10-13

Efter 2017 års bokmässa i Göteborg och det oartikulerade hojtandet om fascism från det som just nu kallar sig vänster i Sverige som i andra liknande stater blir det nödvändigt skriva tydligt.

Den handfull som i Göteborg marscherade med sköldar och fanor som nordisk motståndsrörelse var politiskt ingen intressant grupp. Den var heller ingen verklig social fara som kriminella och samhällshotande MC-gäng eller verkliga förortsklaner är. Sköldbärarna i Göteborg var realpolitiskt mer betydelselösa än ens lindholmarna på sin tid. Det skriver Jan Myrdal.

DEBATT

Gillar Hultqvist kärnvapen på svenskt territorium?

Torbjörn Wikland

2017-10-10

Jag har med stort intresse läst vad USA:s försvarsminister James Mattis skrev till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist den 25 augusti. Nato, säger han, kommer inte att förnya ”Enhanced Opportunities Program” (EOP) för Sveriges del om Sverige slutgiltigt skriver under (ratificerar) FN-konventionen om kärnvapenförbud. EOP kallas i etablerade media också för guldkortet till Nato. Det är en slags klapp på axeln till stater som är väldigt lojala mot Nato och därför bl.a. tillåter Sverige att sitta med vid olika förhandlingsmöten inom Nato. Det skriver Torbjörn Wikland.

DEBATT

Katalonien i historiens vägskäl

Erik Persson

2017-10-02

Utanför hus nummer 180 på gatan Carrer Casp, bara några kvarter från Gaudís kyrka Sagrada Família, har tusentals Barcelonabor plötsligt samlats. Med sina kroppar blockerar de vägen fullständigt. Inne i byggnaden har ledningen för de katalanska vänsterseparatisterna Candidatura d’Unitat Popular stängt in sig. Den spanska militärpolisiära styrkan Guardia Civil, beväpnade och iförda rånarluvor, är nämligen här för att göra en husrannsakan och sannolikt gripanden.

Det är den tjugonde september tjugohundrasjutton.

DEBATT

John Pilger: Signal för kärnvapenkrig

John Pilger

2017-09-18

John Pilger erkänner i denna essä Nevil Shutes roman På stranden från 1957 som ett bortglömt mästerverk – en Hollywoodfilm baserades på den – och som en angelägen varning om hur nära vi är ett kärnvapenkrig 2017.