logo

REPORTAGE

Omstridd fredsövning på Åland

Av en slump var Pelle Sunvisson i Finland på genomresa när drevet drog igång och en rad journalister hörde av sig. Här med reporter och fotograf från Hufvudstadsbladet i Helsingfors. (Foto: privat)

2017-08-22

En planerad fredsövning på Åland har fått betydande uppmärksamhet i finska och ryska medier. Initiativtagare till övningen är Folket i Bild/Kulturfronts ordförande Pelle Sunvisson. Främsta kritiker är Finlands tidigare Moskvaambassadör.

– Uppmärksamheten i finska medier har varit helt enorm. Nyheten har funnits med i alla större tidningar i radio och på TV, säger Pelle Sunvisson.

Fredsövningen Åland-17 genomförs helgen den 9–10 september, samtidigt med krigsövningarna Aurora i Sverige och Zapad i Ryssland.  Femton personer från Sverige och femton personer från Ryssland ska delta i övningen, alla har fredsbevarande samhällsuppdrag på något sätt. De är författare, politiker, fackföreningsaktiva, trosföreträdare, debattörer, och artister. Svenska Freds Stockholmsavdelning bidrar ekonomiskt. 

Mediernas uppmärksamhet började med att Pelle intervjuades av Ålands radio. Det var en helt okontroversiell intervju, enligt hans egen mening.

Finlands förre ambassadör i Moskva, Hannu Himanen, reagerade och kallade övningen en ”rysk påverkningsoperation”. 

– Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, sa han till Hufvudstadsbladet.

I samma artikel kommenterade Pelle Sunvisson den beskrivningen.

– Jag är inte alls förvånad. Det är den typen av påhopp som kommer hela tiden. Jag har börjat skaka av mig det där. De har en annan agenda och vill inte ha öppen debatt.

– Vi ordnar övningen för att de så viktiga fredsrösterna inte ska tystna. Ju aggressivare läget blir desto tuffare blir det att stå upp för freden. Det krävs förberedelser för att inte låta sig tystas, förklarade han.

– I Sverige är det lätt att bjuda in folk, men att samarbeta med ryska organisationer är svårt eftersom de är under stort tryck och blir klassade som agenter om de samarbetar med utlänningar. Därför har vi valt att bjuda in individer snarare än organisationer.

FAKTA:
Åland 17 är den första fredsövningen i sitt slag. Likt de krigsövningar som har utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen att blanda verklighet med fiktion. Lägerdeltagarna kommer att ställas inför ett simulerat händelseförlopp som börjar med det relativa lugn som rådde för ett decennium sedan och successivt trappas upp till öppet krig. Medan situationen eskalerar ställs deltagarna inför situationer som prövar deras beredskap för att bevara freden.

Läs mer i Folket i Bild/Kulturfront nr 8!

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Christer Lundgren

REPORTAGE

Den giftiga svampsoppan

Mårten Färlin

2017-09-20

Järnvägsknuten i Skåne var den första kommunen i landet där allianspartier började samarbeta med Sverigedemokraterna. I en reportageserie i tre delar försöker Folket i Bild reda ut varför det skedde i just Hässleholm. Denna gång - andra delen: Den giftiga svampsoppan.

REPORTAGE

Inifrån ett belägrat Nordkorea

Christer Lundgren

2017-09-15

I augusti inledde USA och Sydkorea omfattande militärövningar mot Nordkorea. Nordkorea svarade med att provskjuta raketer, däribland en interkontinental missil. FN:s säkerhetsråd beslutade enhälligt om skärpta sanktioner mot Nordkorea, som väntas drabba utrikeshandeln hårt. Landet svarade med en ny provskjutning – över Japan (fast högt uppe i rymden). FiB/K:s medarbetare Christer Lundgren besökte Nordkorea två veckor i augusti, medan konflikten tillspetsades. Här berättar han om sina intryck.

REPORTAGE

Homo falsificatus - den förfalskade människan

Hans Öhrn

2017-08-28

I dag är nästan alla övertygade om att människan har sitt ursprung i Afrika. Men så har det inte alltid varit. Redan på 1800-talet ville många att människan skulle ha sitt ursprung i Europa och helst i det egna landet.

REPORTAGE

Del 1: ”Hjältarna från Hässleholm”

Mårten Färlin

2017-08-21

Varför Hässleholm?
En berättelse om ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen.
Järnvägsknuten i Skåne var den första kommunen i landet där allianspartier började samarbeta med Sverigedemokraterna. I en reportageserie i tre delar försöker Folket i Bild reda ut varför det skedde i just Hässleholm.