logo

REPORTAGE

Omstridd fredsövning på Åland

Av en slump var Pelle Sunvisson i Finland på genomresa när drevet drog igång och en rad journalister hörde av sig. Här med reporter och fotograf från Hufvudstadsbladet i Helsingfors. (Foto: privat)

2017-08-22

En planerad fredsövning på Åland har fått betydande uppmärksamhet i finska och ryska medier. Initiativtagare till övningen är Folket i Bild/Kulturfronts ordförande Pelle Sunvisson. Främsta kritiker är Finlands tidigare Moskvaambassadör.

– Uppmärksamheten i finska medier har varit helt enorm. Nyheten har funnits med i alla större tidningar i radio och på TV, säger Pelle Sunvisson.

Fredsövningen Åland-17 genomförs helgen den 9–10 september, samtidigt med krigsövningarna Aurora i Sverige och Zapad i Ryssland.  Femton personer från Sverige och femton personer från Ryssland ska delta i övningen, alla har fredsbevarande samhällsuppdrag på något sätt. De är författare, politiker, fackföreningsaktiva, trosföreträdare, debattörer, och artister. Svenska Freds Stockholmsavdelning bidrar ekonomiskt. 

Mediernas uppmärksamhet började med att Pelle intervjuades av Ålands radio. Det var en helt okontroversiell intervju, enligt hans egen mening.

Finlands förre ambassadör i Moskva, Hannu Himanen, reagerade och kallade övningen en ”rysk påverkningsoperation”. 

– Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, sa han till Hufvudstadsbladet.

I samma artikel kommenterade Pelle Sunvisson den beskrivningen.

– Jag är inte alls förvånad. Det är den typen av påhopp som kommer hela tiden. Jag har börjat skaka av mig det där. De har en annan agenda och vill inte ha öppen debatt.

– Vi ordnar övningen för att de så viktiga fredsrösterna inte ska tystna. Ju aggressivare läget blir desto tuffare blir det att stå upp för freden. Det krävs förberedelser för att inte låta sig tystas, förklarade han.

– I Sverige är det lätt att bjuda in folk, men att samarbeta med ryska organisationer är svårt eftersom de är under stort tryck och blir klassade som agenter om de samarbetar med utlänningar. Därför har vi valt att bjuda in individer snarare än organisationer.

FAKTA:
Åland 17 är den första fredsövningen i sitt slag. Likt de krigsövningar som har utvecklats under sekler med nästintill obegränsade anslag kommer den här första fredsövningen att blanda verklighet med fiktion. Lägerdeltagarna kommer att ställas inför ett simulerat händelseförlopp som börjar med det relativa lugn som rådde för ett decennium sedan och successivt trappas upp till öppet krig. Medan situationen eskalerar ställs deltagarna inför situationer som prövar deras beredskap för att bevara freden.

Läs mer i Folket i Bild/Kulturfront nr 8!

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Christer Lundgren

REPORTAGE

Hur står det till med Socialdemokraternas alliansfrihet?

Mårten Färlin

2017-11-13

Den militära alliansfriheten ligger fast. Det påstår Socialdemokraterna. Men frågan är om alla partimedlemmar verkligen håller med. Hur enigt är egentligen partiet om Peter Hultqvists försvarspolitiska linje?

REPORTAGE

"Den skånska marken är plöjd, harvad och sådd"

Mårten Färlin

2017-10-26

I förra delen av "Varför Hässleholm?" träffade vi stensättaren Johan Andersson. Trettiotvååringen är en typisk sverigedemokrat. Han har jobb, men ingen högre utbildning. Han är kritisk mot den förda flyktingpolitiken, känner misstro mot politiker och är generellt missnöjd med den svenska demokratin. Han känner sig något mindre trygg än vad som är vanligt bland svenskar. 

Dags för den avslutande tredje delen i FiB/K:s serie om SD-fästet Hässleholm.

REPORTAGE

"Sverige måste snabbt ratificera FN-avtalet om kärnvapenstopp"

Jan Bjerkesjö

2017-10-19

Sten Sandberg, samordnare och initiativtagare till Nätverket mot Nato Gotland, är starkt kritisk till att Natosoldater och trupper deltog i krigsövningen Aurora 17 på Gotland.

- Jag är för ett starkt försvar av Sverige och Gotland och det är bra att försvaret övar regelbundet. Men det ska enbart vara svenska soldater som deltar på svensk mark, gärna i kombination med civilförsvaret.

REPORTAGE

Gotland skulle vara tryggare som demilitariserat

Jan Bjerkesjö

2017-10-19

En av de gotlänningar som inte vill se militär närvaro över huvud taget på Gotland är tidigare centerpartistiske ombudsmannen och ledarskribenten Mats Jönsson. På sin tomt har han spikat upp en liten skylt med texten ”Nato go home”.

- Ingen stor skylt med budskapet är klart. Och det är många som hört av sig och tycker detsamma.