logo

Peter Dahls undangömda målning på Handelshögskolan!

2018-11-10

Målningen Mercurii triumf  Foto Eva Wernlid 

År 1989 fyllde Handelshögskolan i Stockholm 80 år. Rektorn ville fira och beställde en målning av Peter Dahl, konstnären gavs frihet att tolka verksamheten. Målningen ”visar ett möte med skolans styrelse bestående av välkända näringslivsprofiler … På styrelsebordet ligger spelet Monopol. Styrelsen blir avbruten av en instormande skara studenter, ledda av en person utklädd till Joakim von Anka, girighetens symbol, och som håller en ung kvinna i handen som har pengar i sin andra hand, troligen Fortuna som symboliserar tur och välstånd. Konstnären själv, avbildad som Karl Marx, står i centrum och tittar skeptiskt på männen i kostym, alltmedan grundaren K.A. Wallenberg, iklädd gudalik vit kostym, kanske som symbol för moralisk renhet och oskuld, ler faderligt åt spektaklet.” Så skriver Mikael Holmqvist, författare till boken Handels - Maktelitens skola (Atlantis förlag). Väggmålningen hänger idag i ett låst rum i en angränsande byggnad till huvudbyggnaden. Peter Dahl kallade målningen ”Mercurii triumf”. Mercurius är romarnas namn på guden Hermes och är handelns och tjuvarnas skyddsgud. Hermes ingår i Handelshögskolans emblem. 

Här ser du konstnärens egna skisser till den stora magnifika målningen. Ser du vem som är vem?

Skiss nr 1 med bland annat Fredrik Lundberg, K.A Wallenberg, Jacob Wallenberg med flera. 

Skiss 2 med bland annat Staffan Burenstam Linder, Hans Rausing och Bertil Ohlin. 

Torbjörn Wikland

Myrdal svarar DN!

Jan Myrdal

 Två dagar före recensionsdag publicerar kulturchefen Björn Wiman på Dagens Nyheters nätupplaga ett angrepp på Norstedts förlag för boken. Den texten innehåller uppseendeväckande sexuella angrepp på boken och mig. Nästa dag, dagen innan recensionsdagen fortsätter Björn Wiman med att publicera angreppet såväl i pappersupplaga som nätupplagan. Jag skriver då ett tillrättaläggande av felaktigheterna i texten. Det vägrar Björn Wiman publicera.

Nytt nummer av FiB/K ute nu!

* Fredrik Virtanen möter Jan Myrdal! 

* Nu Venezuela - vad blir Trumps nästa steg i Sydamerika?

* Hon vill se en Swexit på sikt!

* Missa inte de udda fotbollslirarna!

* Hon drar ner brallorna på vapenhandlarna.

Mat är det nya vapnet i Jemen! Därför svälter flickan...

Lasse Lindström

Svältkatastrofen i Jemen beror inte på torka eller översvämningar. Det är människans verk - krig. Där vapnet har blivit mat. Man svälter ut befolkningen. Ändå fortsätter Sverige att exportera vapensystem till Saudiarabien. FiB/Kulturfronts Lasse Lindström skriver om den ohyggliga sanningen bakom att 85 000 barn dött av svält och miljontals hotas. Han rekommenderar också ett radioprogram som du bör lyssna på. Och glöm inte att skriva på Svenska Freds protestlista mot vapenexporten.