logo

Recension: Gomorra säsong 2

Regi: Stefano Sollima

Den italienska serien, baserad på Roberto Savianos dokumentära bok Gomorra om maffian i Neapel, har nu kommit ut med en andra säsong. Den speglar livet för en klan, Savastanos, som strider om kontrollen över narkotikahandeln mot andra klaner och internt om vem som ska ska ha makten familjen.

Det är ingen munter bild som målas upp.

Inga vackra scener, inga härliga fester, inget som får maffialivet att kännas lockande. Snarare känns det sorgligt. Alla är ständigt rädda, folk dör till höger och vänster och din bästa vän kan vara den som vänder pistolen mot dig när det väl gäller.

Man får också se hur maffian infiltrerar vanligt folks liv. Hur den bestämmer vilka platser som ska bli drogmarknader och hur allmänheten bara kan nicka med eller elimineras. Det sjuka är att detta utspelar sig i en av de största städerna i en av Europas största ekonomier. Men faktum är att staten har övergett stora delar av södra Italien, och om utvecklingen fortsätter som den gör i dagens Sverige kanske detta är en försmak av hur det kommer se ut här om några decennier.

Lucas De Vivo

Nytt nummer av FiB/K ute nu!

* Fredrik Virtanen möter Jan Myrdal! 

* Nu Venezuela - vad blir Trumps nästa steg i Sydamerika?

* Hon vill se en Swexit på sikt!

* Missa inte de udda fotbollslirarna!

* Hon drar ner brallorna på vapenhandlarna.

Mat är det nya vapnet i Jemen! Därför svälter flickan...

Lasse Lindström

Svältkatastrofen i Jemen beror inte på torka eller översvämningar. Det är människans verk - krig. Där vapnet har blivit mat. Man svälter ut befolkningen. Ändå fortsätter Sverige att exportera vapensystem till Saudiarabien. FiB/Kulturfronts Lasse Lindström skriver om den ohyggliga sanningen bakom att 85 000 barn dött av svält och miljontals hotas. Han rekommenderar också ett radioprogram som du bör lyssna på. Och glöm inte att skriva på Svenska Freds protestlista mot vapenexporten. 

Peter Dahls undangömda målning på Handelshögskolan!

Torbjörn Wikland

1989 fyllde Handelshögskolan i Stockholm. Det ville rektorn fira med att beställa en målning av kände Peter Dahl. Men målningen blev inte riktigt vad rektorn hade tänkt sig. Se konstnärens unika och personliga skisser bakom den stora magnifika målningen med alla näringslivskändisar.