logo

Recension: Gomorra säsong 2

Regi: Stefano Sollima

Den italienska serien, baserad på Roberto Savianos dokumentära bok Gomorra om maffian i Neapel, har nu kommit ut med en andra säsong. Den speglar livet för en klan, Savastanos, som strider om kontrollen över narkotikahandeln mot andra klaner och internt om vem som ska ska ha makten familjen.

Det är ingen munter bild som målas upp.

Inga vackra scener, inga härliga fester, inget som får maffialivet att kännas lockande. Snarare känns det sorgligt. Alla är ständigt rädda, folk dör till höger och vänster och din bästa vän kan vara den som vänder pistolen mot dig när det väl gäller.

Man får också se hur maffian infiltrerar vanligt folks liv. Hur den bestämmer vilka platser som ska bli drogmarknader och hur allmänheten bara kan nicka med eller elimineras. Det sjuka är att detta utspelar sig i en av de största städerna i en av Europas största ekonomier. Men faktum är att staten har övergett stora delar av södra Italien, och om utvecklingen fortsätter som den gör i dagens Sverige kanske detta är en försmak av hur det kommer se ut här om några decennier.

Lucas De Vivo

Peter Dahls undangömda målning på Handelshögskolan!

Torbjörn Wikland

1989 fyllde Handelshögskolan i Stockholm. Det ville rektorn fira med att beställa en målning av kände Peter Dahl. Men målningen blev inte riktigt vad rektorn hade tänkt sig. Se konstnärens unika och personliga skisser bakom den stora magnifika målningen med alla näringslivskändisar.