logo

KULTUR

Romanen "Sanningssökaren Charlotte Schönberg"

ILLUSTRATÖR | TOBIAS TÖRNBLOM

2018-03-02

Jan Käll är författare och jurist på regeringskansliet. Han har huvudsakligen skrivit dramatik och har sedan debuten 1995 fått ett stort antal pjäser uppförda på olika scener runt om i Sverige och även utomlands. Han samarbetar sedan många år tillbaka nära med Teater Tribunalen i Stockholm.

Om sin roman "Sanningssökaren Charlotte Schönberg" låter Jan Käll meddela följande:

Sanningssökaren Charlotte Schönberg blir min fjärde publicerade roman. Med tanke på att jag numera rusar mot femtio innebär det att romaner hör till undantagen i min litterära produktion. Jag vill gärna tro att det tyder på att jag bara skriver de romaner jag uppfattar som nödvändiga.

Romanen är en satir om den samtida, undersökande tevejournalistiken. Den skrevs under några vår och försommarmånader 2016 som en reaktion på en journalistik jag uppfattade inte hade för avsikt att spegla verkligheten utan snarare bekräfta journalisternas förutfattade meningar om densamma. Romanen är också ett försök att med ord skildra hur detta ljugande med bilder går till.
Jag hoppas den ska roa.

Läs hela romanen här

Teckna en prenumeration på FiB/K här

Redaktionen

KULTUR

Lägg ett bud på etsning och gravyr av Annika Persson

2018-03-19

Konstverken som under mars ligger ute till försäljning är en etsning med titeln Natthundar (1972) och en torrnålsgravyr, Hundar (1973), av Annika Persson. Båda är signerade och skapade under konstnärens studietid för Bertil Lundberg på Forum grafikskola i Malmö.

KULTUR

Klassikertipset: En förlorad värld

Mattias Arreborn

2018-03-13

Många svenskar som var i TV-mogen ålder 1982 tycks än i dag bevara minnet av Brideshead Revisited som Charles Sturridges och Michael Lindsay-Hoggs uppenbarligen mycket förtjänstfulla TV-serie med samma namn; ”världens bästa TV-serie”, och så vidare.

KULTUR

Bokrecension: Utan logik i Kassel

Christer Lundgren

2018-03-13

Avantgarde betyder förtrupp. Det är en militär term, som har lånats in i politiken och i kulturen. Men i vilken strid och för vem är den avantgardistiska konsten en förtrupp? 

KULTUR

Tvingad i landsflykt

Bengt Berg

2018-03-12

Abd al-Wahhab al-Bayati, född 1926 i Irak. Efter studier vid lärarhögskolan i Bagdad undervisade han i arabiska språket och litteraturen. Debuterade 1950. På grund av sitt radikala politiska engagemang förlorade han sitt arbete och tvingades i landsflykt – i Syrien, Libanon, Egypten, Österrike, Sovjet och Spanien.