logo

KULTUR

Satir: Så var det dags för val igen

Illustration: Carl Krantz

2018-03-29

Jaha, då är det dags igen! Val till Riksdag och kommunala församlingar i vår demokrati. En härlig tid för oss medborgare!? Vi får under ett halvår känna att vi betyder något för politikerna, mer och mer fram till valdagen dessutom. Sen är det över och vi förpassas till kulisserna, antingen för att vi röstat fel eller så har vi röstat rätt men får fel ändå.

Det hela kommer att dra igång med att reklambyråer börjar fundera ut häftiga slogans. ”Sverige”, ”ny” och ”hela folket” är triggerord som ska med någonstans i budskapet. Syndabockar ska utses, det brukar variera mellan ”sjuka”, ”arbetslösa” och ”invandrare”. Dessa – eller någon valfri av dessa - ska få bära skämshatten för havererad skola, sjukvård och allmän trygghet oavsett vilken partifärg som framför budskapet. Det går per automatik, inget parti reflekterar över att ojämlikheten frodats i Sverige de senaste 35 – 40 åren trots alla åtgärder för att tukta syndabockarna. Kanske kommer någon reklambyrå att hitta på någon ny syndabock, personligen tycker jag att äldre män i shorts som har sina kritvita ben nedstoppade i tubsockor och sandaler eller foppatofflor borde få stå i skamvrån detta val.

Valårets till lögnens och pinsamhetens gränsande budskap ska sedan kommuniceras med vanliga människor. Politiker gör stor sak av när de i sin mest folkliga skepnad ”ger sig ut i verkligheten”. Medborgarna blir ett Skansen för politikerna, där vi exotiska varelser som lever som vi alltid gjort ska matas med fagra löften om en bättre tillvaro. OM vi röstar rätt och inte slänger bort vår röst på de där andra partierna som bara vill oss ont förstås. Skulle någon medborgare fråga varför vi - trots att vi röstade rätt förra valet - fått se oss frånseglade av de få som de facto gynnats av den politik som skulle gynna oss, får vi veta att det inte finns tid för att besvara frågor. En politiker kan inte vistas i verkligheten alltför länge, alternativa verkligheter väntar med långlunch! 

Sen följer det debatter. I TV, tidningar, på nätet, i valstugor och på gator och torg ska snärtigt formulerade oförskämdheter kastas mellan politiska motståndare. ”Vinnare” ska utses och ”förlorarna” får smyga ut bakvägen för att vässa sina förolämpningar. Debatterna handlar aldrig om människans plats i samhället utan legio om mammons. De som utsetts till valrörelsens Svarte Petter bollas fram och tillbaka, ingen nämner något om att denne Petter ska vara en aktiv del av samhället. Nej då, istället får vi förklaringar över hur bra våra pensionärer skulle ha det och hur de på äldreboendet skulle simma i sylt om vi bara inskränker Petters möjligheter till normalt deltagande i samhällsbygget. Som Påven en gång uttryckte det: " Vi har börjat dyrka pengar. Människan står inte längre i centrum för samhället, det gör pengarna. Det är ett galet ekonomiskt system. Man kastar bort flyktingarna, de fattiga, de gamla”. Kanske svårt att ta in för politiker som är kristna till bekännelse men inte i gärning? Skattesänkningar, TRUT- och FOT-avdrag, inflation och räntor är viktigare parametrar för vad som hos politikerna kallas ”välfärd” än hur medborgarna egentligen mår och lever. Miljön och klimatet är tillsammans med kostsamma medborgare larviga hinder för denna välfärd. Trygghet ska vi medborgare inte ha genom vad som förr kallades ”omfördelning” utan genom fler övervakningskameror och poliser.  

Vem som än vinner valet kommer när det hela är över, trots minskande valdeltagande att ta till brösttoner om ”demokrati”. Detta med vetskap om att efter valet kommer de som verkar men inte vill synas styr som vanligt. Vad som lovades och vad vi hoppades på innan valet kommer inte att nämnas ens i en bisats. Klyftorna kommer fortsatt att öka och politikerna kommer att skylla på den väldiga abstraktionen ”marknaden”. Nästa val har medborgarnas ointresse för politik växt ännu mer. De som tänker tillbringa valdagen på soffan kan skadeglatt utbrista ”vadvardetjagsa” när brutna vallöften skapar än mer politikerförakt. Å sen blir det EU-val… 
 


Teckna en prenumeration på FiB/K här

Jan-Erik Back

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.