logo

KULTUR

Satir: Saker som man inte behöver

Illustration: Carl Krantz

2018-05-09

Det finns saker som man vill ha eller behöver som man inte har råd med. Sedan finns det saker man inte behöver och inte vill ha som man faktiskt har råd med. Det finns till och med saker man inte vet att man behöver eller vill ha som man har råd med. För den sistnämnda kategorin finns Gekås i Ullared.

Jag stiftade bekantskap med denna firma någon gång under 1980-talet. Ett besök i dåvarande lokaler gjorde att min far köpte en så kallad tenniströja – eller pikétröja – för en billig penning. Efter första tvätten förstod han varför den var så billig. Tröjan tappade minst fem storlekar, färgen och formen. Något mer besök i handelsboden blev det inte.

Numer har Gekås vuxit och blivit ett begrepp i Sverige. Med miljontals kunder per år och en mångmiljardomsättning är företaget stort som i STORT! Kung Carl XVI Gustaf besökte varuhuset på sin Eriksgata 2013. Om det var för att shoppa billiga kallingar eller av artighet vet jag inte, men ett besök gjorde han!

Varuhuset har till och med fått en egen tv-serie. I avsnitt efter avsnitt kan man se hur tiotusentals besökare per dag irrar runt mellan gondolerna i varuhuset, lika skenbart desorienterade som myror i en myrstack. Mekaniskt plockar de på sig från erbjudandena i varuhuset, utan att veta om man någonsin kommer att använda det som slängs ner i korgen.

Det finns en hel räcka olika slags konsumenter som har förirrat sig in bland kram och krimskrams. Några har en ambitiös shoppinglista som de inte följer, andra gifter sig i något hörn av varuhuset, ytterligare några vandrar omkring lite mer medvetet planlöst och shoppar efter inspiration eller pris. För de som inte vill eller orkar shoppa tills de droppar finns det frisörer, fotografer, barer och annat att besöka. Lite lagom fördomsfullt finns en sportbar ämnad för trötta makar att sitta och dricka i, om än inte som barbarer så i alla fall tillräckligt för att bedöva tristessen.

Sålunda svämmar varuhuset över av shoppingsugna semesterfirare, pensionärer som vill göra sig av med sin påstått magra pension, unga par, medelålders par, ditresta grupper som har anlänt per buss och andra shoppingsugna människor. Shopping är den nya religionen, vad passar då bättre än ett varuhus med tiotusentals kvadratmeter med saker man inte ens visste att man behövde, eller ens fanns!

För handen på hjärtat, även om diskmedlet kostar i det närmaste noll så vem behöver tjugo flaskor? Hur många plagg passerar kassorna för att sedan hängas in i en garderob för evig glömska? Hur många ”bra att ha”-saker som har köpts på Gekås ligger i sin originalförpackning i förråd eller garage runt om i Sverige? Hur många verktyg, köksattiraljer eller elektronikprylar från varuhuset ligger och samlar damm runtom i landet? Men det är strunt samma för det var ju billigt! Är man i Ullared ska betalkortet gå varmt när den överfyllda shoppingvagnen dras genom kassan. Stämmer fördomarna så är det förmodligen en genom sportbarens försorg halvlurig gubbe som slantar. I vilket fall som helst är nära 100 procent av alla kunder som betalar tusenlappar av sina surt förvärvade pengar, helt övertygade om att de påsar de lämnar varuhuset med är fyllda med välbehövda fynd! Den ruelse de har vid uppackningen av påsarna när de har kommit hem är just då inte ens en hägring i fjärran! Glädjen att ha julklappsköpen avklarade redan veckan efter midsommar kan just då inte grumlas av att man förmodligen kommer att hitta just dessa fynd längst inne i källarförrådet när man letar efter påskpyntet året efter. Varför fundera över att badrumsskåpet – och inget annat skåp hemma heller – inte rymmer de 50 tuberna fyndtandkräm, 30 flaskor schampo, den låda duschtvål och alla andra produkter som släpats hem en masse. Alla skåp är ju redan överfyllda av tidigare inköp från varuhuset. Skynda att fynda!

Så fortsätt att raida varuhuset som om ni vore preppers som samlar saker inför armageddon. Känn er som vinnare! Men glöm inte att köpa ingredienser till pasta rosso på varuhusets matavdelning. Det är ett billigt sätt att överleva mellan turerna till Gekås. Utifall att alla fynd har orsakat ebb i kassan!

Teckna en prenumeration här
 

Jan-Erik Back

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.

KULTUR

Lyrik: Den poetiska cykeln

Bengt Berg

2018-05-14

LEIF NELSON är en skånsk kulturprofil med många konstnärliga verksamheter i sitt skapande: Grafiker, målare, tecknare, formgivare och författare som inte minst blivit välkänd genom sina författarporträtt. 

KULTUR

Bokrecension: En onödig debattbok?

Torbjörn Wikland

2018-05-11

Allt fler, även folk som inte läser ledarsidor, kultursidor och djupare politiska analyser i våra media, har förstått att Kina blivit en stormakt, framför allt ekonomiskt men även politiskt. Efterhand växer därför fram ett intresse för att bättre förstå och även bevaka Kinas roll i världen och världspolitiken.