logo

KULTUR

Satirjulbonus: Hur firar ni jul egentligen?

En julbild från anno dazumal då julfirandet kanske var något lugnare. Åtminstone i Norge. Foto Wikimedia Commons

2017-12-23

Hur firar ni jul egentligen? Inte på något bra sätt i alla fall av mina julspaningar dan före dopparedagen i kön på Ica att döma. Hur vet jag det? Jo se:

Framför mig står en ungkarl med ett sexpack 3,5-procentigt  öl. Han köper lite snus också. Tänker han ens förhöja julstämningen hemma? Inte då, han går hem till sin syster och firar julafton. Det kostar bara en liten julhyacint till värdinnan, en whiskeyflaska – som han dricker minst hälften av själv – till hennes sambo och något tv-spel till deras dotter. För det får han full service med mat, mumma, snaps och kaffe med avec. När klapparna är delade och avecen svald är det bara för vår ungkarl att gå hem och titta på tv, lägga in en prilla och smutta på ölen. Minimalt med jobb med en liten insats som ger maximal utdelning. 

Han kanske skulle gå hem till den gamla damen som står framför honom i stället. Hon gör ingen hemlighet av att hon firar julen ensam. Inte för sig själv utan ensam. Hon försöker göra det bästa av det hela och köper lite sill, några skinkskivor, prinskorv, köttbullar och ett par skivor sylta. Lite sillsallad också givetvis, plus färdiggröt. ”Det är enklare än att laga maten själv, jag behöver ju inte så mycket nu när jag är ensam” säger hon till kassörskan när hon stressad av alla julstressade människor försöker slå koden på betalkortet rätt.

Färdigmat köper även den lite trashiga familj som står i kön bredvid min. De har anammat den amerikanska trailerpark möter Walmart-stilen och står där i joggingbyxor och felvända kepsar med en varuvagn halvfull med färdiglagad julmat. En flaska julmust till barnen för julstämningens skull och arton liter cola för törstens. Eftersom varken paret eller barnen gillar julmat så toppas varuvagnen med chips och godis. Plus några fryspizzor för alla eventualiteter. Även två limpor cigg och en stock snus åker med.  Det öl, det vin och den eventuella sprit paret kommer att dricka när barnen har gått och lagt sig eller sitter leker med julklapparna och det är dags för det årliga julångestgrälet, har importerats från Puttgarden redan i början av december, vilket gör att de får ta julmat och nikotin på kortkrediten, men vad gör väl det? Det gjorde de med de överdrivet dyra julklapparna också, det är ju jul bara en gång om året!

Bakom mig stå familjen Hipster. De är givetvis redan klara med all julmat och är bara här för att komplettera lite. Farfar kommer lite oväntat på julafton och han envisas med att kräva lutfisk. Herr Hipster önskar att han vetat om detta redan i somras så att han kunnat torka klippfisk själv. Kryddpepparn har han köpt på en resa till fjärran land, så den är redan hemma. Nu behövs bara fisken och lite mer grädde. Hoppas att alla släktingar kommer att gilla den hemstoppade julkorven, skinkan från en ekobonde i Jämtland, surdegsvörten med ekokryddor och julölen de bryggde i badkaret efter midsommar.

Veganen en bit längre bak i kön har det lite jobbigare att komma i julstämning. Det enda riktigt veganska i julutbudet är väl röd- och grönkål, men det får hon gaser i magen av. Några köttbullsliknande kluttar av soja och en skinkliknande klump, även den av soja, får väl funka till potatisen. Förra året la hon in svamp i sillspad, men det var så vidrigt att hon kräktes på julgranen.

Familjen Svennebanan står bakom trashfamiljen. De ska köpa ALLT. De har typ fyra kundvagnar breddfyllda med mat och dryck och grälar lite tyst om man verkligen ska ha chips till jul. Deras barn har ju spanat in familjen framför och deras vagn. Hälften av det Svennebanan köper kommer att åka i sopen på annandagen för då är alla sugna på hamburgare. Några av de icke gemensamma barnen firar dessutom jul hos sin andra familj medan andra kommer och firar jul hos Svennebanan, så åtgången på julmat är lite osäker. Vad som händer vet bara den som föder fåglarna i naturen.

I ytterligare andra kassaköer står människor som behöver lampor till julgransbelysningen de ärvde från gammelfarmor, en ljusslinga som försvann ur produktionen 1956. Några har glömt russin och mandlar till glöggen, kanel till gröten, glitter till julgranen eller eventuellt en toppstjärna, eller så nödköper de en julblomma med kruka för 59:90 som ska skänkas till svärmor. Någon muslimsk invandrarfamilj ler i mjugg åt eländet och handlar som vanligt.

Ingen av dessa människor vet hur en jul ska firas! Ingen fattar att julen går ut på att dan för dopparedagen stå i en kassakö som går i snigelfart och i andanom fundera över varför bara jag vet hur julens slipsten ska dras. Med ett illa dolt förakt för dessa julamatörer kan jag betala juliga överpriser för de varor jag plockat på mig och i mitt stilla sinne tänka ”vad har jag nu glömt?”. När allt är sagt och gjort och Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson och Svensson med familj har tonat ut i julnatten kan jag knäppa upp mina byxor och försöka smälta all den mat jag åt i onödan och försöka härbärgera tanken att det är ett helt år till nästa jul. För julen är precis som livet bara en period man ska överleva.

Teckna en prenumeration här

ÅRET UT: KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! 
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Jan-Erik Back

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.