logo

TIDNINGEN

Sex punkter: Om yttrandefrihets- och mediefrågor

2017-08-25

Yttrandefrihetsfrågor har varit mycket aktuella under den senaste tiden. Att Nordiska Motståndsrörelsen fick demonstrationstillstånd under Almedalsveckan på Gotland och att Nya Tider (i tidningen står felaktigt Fria Tider) får ställa ut på Bokmässan i Göteborg är bara ett par exempel. Vi tog upp några punkter med Nils Funcke, journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor, och sedan februari även vd för Utgivarna.

1. Är yttrandefriheten obegränsad?
– Nej, det har den aldrig varit och kommer heller aldrig att bli. Enligt min uppfattning bör den heller inte vara det. Det finns naturligtvis yttranden som ska kunna bestraffas, men ska då göras så efter offentliggörandet. Att kräva någon form av förhandsgranskning är fullständigt otänkbart.

2. Ska Nya Tider stoppas från bokmässan?
– Nej. Det är först när någon har begått en brottslig gärning som denne ska lagföras. Man kan heller inte enbart gå på en polisanmälan utan att titta närmare på vad som hänt. Det finns mängder av okynnesanmälningar. Skulle utgivaren för Nya Tider fällas i ett tryckfrihetsmål för hets emot folkgrupp eller uppvigling, då skulle jag ha betydligt svårare att ställa mig upp och säga att de borde få hyra monter på Bokmässan.

3. Bör ett demokratikriterium införas som grund för presstöd?
– Jag har kritiserat det förslaget och fick med mig publicistklubben på det. Presstödet, som det är utformat, stämmer inte med andan i tryckfrihetsförordningen och med våra traditioner. Det stämmer inte överens med den etableringsfrihet som vi har.
– Även ett selektivt presstöd är av ondo. Jag förstår inte hur Nya Tider och andra kan ta emot stöd. Det är väl egentligen bara en tidning som hårdnackat av principiella skäl har sagt nej till presstödet och det är FiB/K. Jag tycker det är snyggt!

4. Borde NMR ha fått demonstrera i Almedalen?
– Det handlar i grunden om demonstrations- och mötesfrihet. Jag tycker polisen i det här fallet har hanterat frågorna professionellt och helt enligt grundlagen.

5. Fejknyheter är omdiskuterade, inte minst på grund av en amerikansk president. Din kommentar?
– Jag säger så här – fejknyheter är ingen ny företeelse. Desinformation, misstag och glidande vinklingar har alltid förekommit. Det har alltid funnits intresse för någon att framställa någon annan som en idiot.

6. Hot mot medieföreträdare ökar och blir allt allvarligare, hur ser du på det?
– Dessa hot ska naturligtvis lagföras. Här har det funnits en njugg och naiv inställning från rättsamhället som tidigare inte tagit dessa på allvar. Men nu har det skett en skärpning och säkerhetspolisen är mer på tårna. Jag ser dock inget behov av en ny lagstiftning, det räcker med att vi tillämpar de regler som finns.


Fotnot: I nästa nummer av FiB/K (nr 9 med utgivning 14 september) kommer en längre intervju med Nils Funcke.
 

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

Jan Bjerkesjö

TIDNINGEN

Skriftställning: Varför nådde fascismen inte verkshöjd i Sverige?

Jan Myrdal

2017-11-16

Det nuvarande intresset för Furugårdare och Lindholmare för sjuttio, åttio år sedan leder vilse. Ty det avgörande med dem är att de aldrig förmådde bli av politisk betydelse. För att låna ett ord från upphovsdebatten nådde de aldrig verkshöjd. Det skriver Jan Myrdal.

TIDNINGEN

Folket i Bild Kulturfront nr 11

Jan Bjerkesjö

2017-11-09

I dag är det utgivningsdag för årets elfte nummer av Folket i Bild Kulturfront. Som alltid med en mängd läsvärda artiklar, som bland andra var alliansfriheten står just nu inom socialdemokraterna, vad menar vi med imperialism, FN-förbundets avslag på föreningens ansökan om medlemsskap och vårt svar, intervju med illustratören Ulf Lundkvist, bilder av krig - och mycket mer!

TIDNINGEN

Folket i Bild nr 8 i sin helhet

Jan Bjerkesjö

2017-11-08

I morgon torsdag är det utgivning av årets elfte nummer av Folket i Bild Kulturfront. I väntan på det kan du nu läsa hela numret av nummer åtta 2017, som hade utgivningsdag 17 augusti.

TIDNINGEN

Sex punkter: Sverige övar regelbundet med andra länder

Jan Bjerkesjö

2017-11-01

Fokus har under senaste tiden legat på försvarsövningen Aurora 17 som genomfördes i september. Men faktum är att svenska försvaret övar regelbundet med olika länder och på olika sätt. Bara i år har Försvarsmakten avslutat nio övningar innan Aurora 17 ägde rum. FiB/K har tittat närmare på några av de större övningarna.