logo

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på signerad gravyr av Åse Marstrander

Eget tryck, torrnål. Marguerite ammar Andreas. Ur sviten Marguerite – en förlossning. Signerat 1982. Bladet: höjd 61 cm x bredd 43,7 cm. Bildytan: höjd 36,5 cm x bredd 28,8 cm.

2018-02-19

KONSTAUKTION
Lägg ett bud på en gravyr av Åse Marstrander

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under februari ligger ute till försäljning är en signerad gravyr av Åse Marstrander. Bilden tillhör en svit om 21 torrnålsgravyrer med titeln Marguerite – en förlossning. Samtliga graverade direkt i kopparplåten under den förlossning som konstnären bevittnade. Genom Riksutställningar visades bilderna på mödravårdscentraler, bibliotek, skolor och liknande 1983-88, men också på Oslo Kunstforening, Svenska Ambassaden i Helsingfors samt La Défense i Paris.

Åse Marstrander föddes 1944 i Sandviken men är sedan många år bosatt och verksam i Stockholm. Hon har en gedigen konstnärlig utbildning och har belönats med en rad stipendier och utmärkelser. Däribland Johan Ahlbäckspriset 1999.

Om sin konstnärliga gärning skriver Marstrander så här: "Under min mer än 30-åriga verksamhet som konstnär har det framför allt varit människor som intresserat mig. Människor i vardagsliv, skildrade i stunden och med ögonblickets uttryck. (...) Jag graverar direkt på plats för att de människor och den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag lägger inte till eller ändrar något i efterhand. Då skulle linjen, trycket på pennan och tempot ändras vilket skulle störa bildens rytm."

Lägg ett bud här

 

KULTUR

Fanny å Farmor

Ett inlägg under pågående valrörelse av Kristina Eriksson och Hans-Magnus Meincke.

KULTUR

Musikaliskt mirakel

Margareta Zetterström

När Bach gjorde det inledande preludiet i Das Wohltemperierte Klavier spelbart för alla gläntade han på dörren till musikens underbara värld. Det menar författaren och översättaren Margareta Zetterström.

KULTUR

Illusion – sant eller falskt?

Eva Wernlid

Än lever det gamla järnbruket i Avesta, ett semestertips som står sig i alla väder. I år visar Avesta Art utställningen Illusion, en samlingsutställning med tretton konstnärer. Fotografen Eva Wernlid har besökt utställningen. Här återger hon den i ett kortare referat.