logo

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på signerad gravyr av Åse Marstrander

Eget tryck, torrnål. Marguerite ammar Andreas. Ur sviten Marguerite – en förlossning. Signerat 1982. Bladet: höjd 61 cm x bredd 43,7 cm. Bildytan: höjd 36,5 cm x bredd 28,8 cm.

2018-02-19

KONSTAUKTION
Lägg ett bud på en gravyr av Åse Marstrander

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under februari ligger ute till försäljning är en signerad gravyr av Åse Marstrander. Bilden tillhör en svit om 21 torrnålsgravyrer med titeln Marguerite – en förlossning. Samtliga graverade direkt i kopparplåten under den förlossning som konstnären bevittnade. Genom Riksutställningar visades bilderna på mödravårdscentraler, bibliotek, skolor och liknande 1983-88, men också på Oslo Kunstforening, Svenska Ambassaden i Helsingfors samt La Défense i Paris.

Åse Marstrander föddes 1944 i Sandviken men är sedan många år bosatt och verksam i Stockholm. Hon har en gedigen konstnärlig utbildning och har belönats med en rad stipendier och utmärkelser. Däribland Johan Ahlbäckspriset 1999.

Om sin konstnärliga gärning skriver Marstrander så här: "Under min mer än 30-åriga verksamhet som konstnär har det framför allt varit människor som intresserat mig. Människor i vardagsliv, skildrade i stunden och med ögonblickets uttryck. (...) Jag graverar direkt på plats för att de människor och den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag lägger inte till eller ändrar något i efterhand. Då skulle linjen, trycket på pennan och tempot ändras vilket skulle störa bildens rytm."

Lägg ett bud här

 

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.