logo

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på signerad gravyr av Åse Marstrander

Eget tryck, torrnål. Marguerite ammar Andreas. Ur sviten Marguerite – en förlossning. Signerat 1982. Bladet: höjd 61 cm x bredd 43,7 cm. Bildytan: höjd 36,5 cm x bredd 28,8 cm.

2018-02-19

KONSTAUKTION
Lägg ett bud på en gravyr av Åse Marstrander

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond, avsedd att finansiera illustrationsjobb för FiB/K. Därmed kommer äldre konstverk ut ur förråden medan tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under februari ligger ute till försäljning är en signerad gravyr av Åse Marstrander. Bilden tillhör en svit om 21 torrnålsgravyrer med titeln Marguerite – en förlossning. Samtliga graverade direkt i kopparplåten under den förlossning som konstnären bevittnade. Genom Riksutställningar visades bilderna på mödravårdscentraler, bibliotek, skolor och liknande 1983-88, men också på Oslo Kunstforening, Svenska Ambassaden i Helsingfors samt La Défense i Paris.

Åse Marstrander föddes 1944 i Sandviken men är sedan många år bosatt och verksam i Stockholm. Hon har en gedigen konstnärlig utbildning och har belönats med en rad stipendier och utmärkelser. Däribland Johan Ahlbäckspriset 1999.

Om sin konstnärliga gärning skriver Marstrander så här: "Under min mer än 30-åriga verksamhet som konstnär har det framför allt varit människor som intresserat mig. Människor i vardagsliv, skildrade i stunden och med ögonblickets uttryck. (...) Jag graverar direkt på plats för att de människor och den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag lägger inte till eller ändrar något i efterhand. Då skulle linjen, trycket på pennan och tempot ändras vilket skulle störa bildens rytm."

Lägg ett bud här

 

KULTUR

Lägg ett bud på etsning och gravyr av Annika Persson

2018-03-19

Konstverken som under mars ligger ute till försäljning är en etsning med titeln Natthundar (1972) och en torrnålsgravyr, Hundar (1973), av Annika Persson. Båda är signerade och skapade under konstnärens studietid för Bertil Lundberg på Forum grafikskola i Malmö.

KULTUR

Klassikertipset: En förlorad värld

Mattias Arreborn

2018-03-13

Många svenskar som var i TV-mogen ålder 1982 tycks än i dag bevara minnet av Brideshead Revisited som Charles Sturridges och Michael Lindsay-Hoggs uppenbarligen mycket förtjänstfulla TV-serie med samma namn; ”världens bästa TV-serie”, och så vidare.

KULTUR

Bokrecension: Utan logik i Kassel

Christer Lundgren

2018-03-13

Avantgarde betyder förtrupp. Det är en militär term, som har lånats in i politiken och i kulturen. Men i vilken strid och för vem är den avantgardistiska konsten en förtrupp? 

KULTUR

Tvingad i landsflykt

Bengt Berg

2018-03-12

Abd al-Wahhab al-Bayati, född 1926 i Irak. Efter studier vid lärarhögskolan i Bagdad undervisade han i arabiska språket och litteraturen. Debuterade 1950. På grund av sitt radikala politiska engagemang förlorade han sitt arbete och tvingades i landsflykt – i Syrien, Libanon, Egypten, Österrike, Sovjet och Spanien.