logo

REPORTAGE

Splean fångar karakteristiska ryska känslan

Foto Eva Wernlid

2017-07-05

Kön ringlar sig runt kvarteret i Slakthusområdet i Stockholms södra utkanter. Första halvan av maj har varit kallare än vanligt och de väntande är påpälsade. Några har kommit direkt från arbetet. De flesta ska dit igen i morgon bitti. I Sverige är inte segerdagen en högtid. Att ett av Rysslands största rockband har Sverigepremiär är ett firande i sin egen rätt.

– Splean är mitt favoritband. Jag kan knappt fatta att de är här och att jag ska få se dem! utbrister Julia Chekovskaya. Det som gör dem så bra är att de fångar den där känslan som är så karakteristisk för oss ryssar, det där sorgsna.

Hon håller ögonen på den trånga passage genom vilken bandet snart förvänta dyka upp. I bakgrunden skrattar hennes vänner. Det är fest trots att det är tisdag. Jag frågar henne vilken låt hon rekommenderar för dem som aldrig hört bandet förut. Hon tänker en hel minut, det vill säga en halv evighet i ett samtal mellan två människor som nyss har träffats.

– Ingen väg ut, Vykhoda net, svarar hon till slut. Det är inte nödvändigtvis deras bästa låt, men den sammanfattar kanske musiken och bandet.

Oavsett om låten Vykhoda net är representativ för bandet eller inte är Julia det för publiken. Det är i första hand de som var tonåringar när bandet slog igenom i mitten av 1990-talet som har samlats.

– Så fort vi samlades tog någon fram en gitarr och så sjöng vi deras sånger, berättar Vladislav Mickevic.

– Jag är mycket förvånad över att de plötsligt har bestämt sig för att komma till Sverige. Det är inte lika förvånande att inga svenskar kommit hit.

Frånvaron av svenskar är det flera som kommenterar. Vi frågar en av dem, Alexander Kourilo om han har bjudit in några svenska vänner. Han svarar så som bara ryssar kan både ja och nej – danet.

– Jag är här för kollektivets skull, för ryssarna, mina vänner, bekanta.

På sätt och vis är vi alltså där i samma ärende. Det är människorna snarare än bandet som har dragit oss hit. Förutom det mer allmänna är det en fråga som intresserar oss. Vi vill veta hur de försämrade relationerna mellan Ryssland och Sverige märks i vardagen.

– Det märks knappt alls. Eller i alla fall har jag inte lagt märke till någon förändring, säger Yury Dorofeev. Jag har hört från några av mina vänner att de har fått kommentarer när de har gått med det svartorangea Sankt Georgs-bandet. Men inte alls något allvarligt. Det är positivt.

Inte heller Maria Eriksson har märkt något, men hennes väninna Tatiana Bulavina protesterar.

– Det är klart att det har märkts. Folk vill hela tiden att jag förklarar saker. Det är som om jag alltid är en representant för Ryssland.

– Ja, jo, lite så kan det nog vara, instämmer Maria efter en stund. Inte så att de anklagar, men mina kolleger vill gärna att jag ska förklara olika saker. Ibland frågar de vad jag tycker om till exempel Ukraina.

För vissa, som Valerii Ustian, från Donetskregionen i Ukraina är frågan för känslig och han ber att få prata bara om musiken.

– Spleans musik skiljer sig från mängden. Det finns mening med sångerna. De berättar något. Sådan musik görs inte längre.
Någonstans här kliver sångaren Alexander Vasiljev ut på scenen och våra röster drunknar i såväl hans röst som i sådär femhundra andra. Under en och en halv timme levereras sedan både nya och gamla låtar. De riktiga fansen sjunger med i allt. Alla sjunger med i de största hitsen. Och det sista extranumret avslutas med Vykhoda net.
 

Pelle Sunvisson

REPORTAGE

Betong och systerskap

Ida Vanhainen

2017-06-07

Medlemmarna i Roller Derby Beirut, Libanons första och enda lag i sporten roller derby, kommer från olika delar av Mellanöstern, har olika religioner och talar olika språk. De unga kvinnorna i laget bryter normer inte bara genom sporten de utövar, utan även genom den unika vänskap de har byggt mot alla odds. 

REPORTAGE

Skolan blir den trygga punkten för ensamkommande barn

Jan Bjerkesjö

2017-07-03

För de ensamkommande flyktingbarnen blir skolan den trygga punkten i tillvaron, som ett andra hem i brist på annat. Men det är i många fall stressade och olyckliga barn som svenska skolan har att ta hand om när asylrätten har skärpts.
En som har erfarenhet av detta är rektorn Harri Koski på Mörbyskolan i Danderyd, som tidigare bland annat även har arbetat på en skola i Järfälla.

REPORTAGE

Russelltribunalen i Stockholm för 50 år sedan – sedd med CIA:s ögon

Mike Powers

2017-06-30

Arkiv från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, som nyligen gjorts tillgängliga, ger en bild av Russelltribunalen, som hölls i Stockholm 1967 i protest mot USA:s krig i Vietnam. Dokumenten belyser samtidigt spionorganisationens ingående informationsinsamlade.
För 50 år sedan blev Stockholm centrum för den internationella opinionsbildningen mot USA:s krig i Vietnam. Där hölls 1967 två viktiga möten: Russelltribunalen i maj och Världskonferensen om Vietnam i juli.

REPORTAGE

Porträtt: Hjärta, hjärna och hjälpande händer

Hans O Sjöström

2017-06-26

Den 20 december 1967 klockan 19.32 satt sextonåringen Gunnar Olofsson och såg på Rapport. På tv-skärmen såg han hur polisen angrep FNL-demonstranter som kom ut från ett möte i Folkets hus i Stockholm och folk som trotsade och bröt igenom poliskedjorna. När han reste sig hade hans syn på tillvaron förändrats.