logo

NYHETER

Svåra översvämningar i Bangladesh

Kamrun Nahar och hennes familj har drabbats svårt av översvämningarna och vill nu lämna Haorområdet I nordöstra Bangladesh.

Översvämningarna i Bangladesh har pågått sedan i april. Experter och boende som nu lämnar våtmarksområdet Haor i den nordöstra delen av landet vittnar om att de behöver ett dedikerat system för tidig varning vid risk för översvämningar.

De senaste översvämningarna som drabbat stora områden i de nordöstra våtmarkerna har äventyrat livet för tusentals bönder. Department of Agriculture Extension, DAE, har uppskattat att mer än 200 000 hektar som användes för odling av boro-ris har blivit förstörda. 

Kamrun Nahar, hemmafru som bor med sin man och hennes två sönder i Aka Tona och Upazila i Sylhetdistriktet, berättar om hur svår situationen har blivit då hennes man, som brukade arbeta som bonde, nu inte längre kan göra det. Dessutom är det svårt att hitta annat arbete.

– Vi lider av översvämningarna sedan fyra månader. Även om regeringen har givit oss några lättnader så har de inte var tillräckliga. 
Kamrun Nahar vill flytta till huvudstaden på fastlandet. Hon, liksom många andra, vill att familjen ska vara säker och att barnen ska få en ordentlig utbildning.

Översvämningar har drabbat området tidigare, men kom mycket tidigare än vanligt i år. Någon förvarning kom inte heller från grannlandet Indien. Frågan många nu ställer sig är om dessa översvämningar är en följd av klimatförändringar. I fjol kom vintern i Bangladesh under en mycket kort tid, man kan till och med säga att vintern inte kom alls till landet. 

Frilansjournalisten Nadim Majid tror att det är ett resultat av klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är sanna. De är en realitet och därför har vårt land drabbats av översvämningar tidigare än någonsin förr.

Under det brittiska styret i Indien byggdes många floddammar. Nu tror många att dessa förändrade det naturliga flödet av vatten och att det kan vara en anledning till förändringarna. Dammar som nu är mycket gamla och i skriande behov av restaureringsarbete. Några säkra bevis eller någon fastställd förklaring till för varför Bangladesh nu drabbats så svårt finns dock inte.

Sheikh Iraj
Journalist Bangladesh
Översättning Janne Bjerkesjö


Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR!
SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS


 

Sheikh Iraj

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

Jan Bjerkesjö

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

NYHETER

Lika lön för utländska arbetare

2017-10-24

På måndagkvällen fattade EU-ministrar beslut som innebär att utländsk arbetskraft ska få samma lön som inhemska. 

– Det var en bred kompromiss som inte delar Europa i två delar, öst och väst. Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för. Det bådar gott från det fortsatta arbetet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter direkt efter mötet i Luxemburg.

NYHETER

Carl Johan De Geer får belöningsmedalj

2017-10-20

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer, konstnären Britta Marakatt-Labba samt förintelseöverlevaren Livia Fränkel belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för deras kulturella insatser på riksplanet.

Medaljen Illis quorum meruere labores används för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Carl Johan De Geer tilldelas Illis quorum-medaljen, 12:e storleken, för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen.