logo

NYHETER

Svenska och ryska fredsröster samlas för att inte tystas

2017-08-30

I takt med att spänningen stiger runt Östersjön ökar trycket på regionens fredsröster. I Sverige anklagas dem som ifrågasätter rustningen och närmandet till Nato för att vara förrädare och nyttiga idioter. I Ryssland stämplas kritiker av militariseringen, krigen och krigsförberedelserna som utländska agenter.
 
I den första fredsövningen av sitt slag kommer tolv ryska och tolv svenska fredsivrare att öva med det uttalade målet att inte låta sig tystas. Metoden är hämtad från de krigsövningar som har utvecklats under åtminstone ett par tusen år och med nästintill obegränsade resurser.
 
En rad fiktiva händelser leder till öppet krig. För varje händelse tvingas deltagarna reagera. Till en början antagligen individuellt och okoordinerat. I slutet av övningen förhoppningsvis med alltmer stöd från varandra. Övningen hålls på det demilitariserade Åland 8-10/9.
 
Bland de svenska deltagarna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt. De ryska deltagarna är bland andra konstnärerna Masha Biryukova och Oleg Samoilov, aktivisterna Leda Garina och Alisa Sidorenko samt forskaren Peter Levich.
 
”Samtidigt som militärmakterna på båda sidor tränar krig möts vi nu folk till folk och tränar fred. Låt inte civilbefolkningen bli lidande för dåliga ledare.” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter, en av deltagarna.
 
”Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på vapenskramlet.  Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse.” säger Pelle Sunvisson, initiativtagare till fredsövningen.
 
”När spänningarna stiger blir folk-till-folk-kontakter viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram mot att få träffa modiga ryska fredsaktivister och gemensamt diskutera hur vi bygger den tusenåriga freden. När allt fler i såväl öst som väst pratar om upprustning måste några börja prata om nedrustning”, säger den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt.

Läs mer

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.