logo

NYHETER

Svenska och ryska fredsröster samlas för att inte tystas

2017-08-30

I takt med att spänningen stiger runt Östersjön ökar trycket på regionens fredsröster. I Sverige anklagas dem som ifrågasätter rustningen och närmandet till Nato för att vara förrädare och nyttiga idioter. I Ryssland stämplas kritiker av militariseringen, krigen och krigsförberedelserna som utländska agenter.
 
I den första fredsövningen av sitt slag kommer tolv ryska och tolv svenska fredsivrare att öva med det uttalade målet att inte låta sig tystas. Metoden är hämtad från de krigsövningar som har utvecklats under åtminstone ett par tusen år och med nästintill obegränsade resurser.
 
En rad fiktiva händelser leder till öppet krig. För varje händelse tvingas deltagarna reagera. Till en början antagligen individuellt och okoordinerat. I slutet av övningen förhoppningsvis med alltmer stöd från varandra. Övningen hålls på det demilitariserade Åland 8-10/9.
 
Bland de svenska deltagarna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt. De ryska deltagarna är bland andra konstnärerna Masha Biryukova och Oleg Samoilov, aktivisterna Leda Garina och Alisa Sidorenko samt forskaren Peter Levich.
 
”Samtidigt som militärmakterna på båda sidor tränar krig möts vi nu folk till folk och tränar fred. Låt inte civilbefolkningen bli lidande för dåliga ledare.” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter, en av deltagarna.
 
”Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på vapenskramlet.  Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse.” säger Pelle Sunvisson, initiativtagare till fredsövningen.
 
”När spänningarna stiger blir folk-till-folk-kontakter viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram mot att få träffa modiga ryska fredsaktivister och gemensamt diskutera hur vi bygger den tusenåriga freden. När allt fler i såväl öst som väst pratar om upprustning måste några börja prata om nedrustning”, säger den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt.

Läs mer

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.

NYHETER

Nu börjar fredsaktion mot Aurora

2017-09-15

I dag inleds en fyra dagar lång fredsaktion mot den militära övningen Aurora 17. Fredsaktivister samlas nu i Göteborg för en helg fylld av motstånd, samtal, diskussion och ickevåldslig aktion. Kampanjen Stoppa Aurora samlar en rad fredsorganisationer som alla är starkt kritiska till att stora delar av Sverige har förvandlats till en övningsplats för krig.

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.