logo

NYHETER

Svenska och ryska fredsröster samlas för att inte tystas

2017-08-30

I takt med att spänningen stiger runt Östersjön ökar trycket på regionens fredsröster. I Sverige anklagas dem som ifrågasätter rustningen och närmandet till Nato för att vara förrädare och nyttiga idioter. I Ryssland stämplas kritiker av militariseringen, krigen och krigsförberedelserna som utländska agenter.
 
I den första fredsövningen av sitt slag kommer tolv ryska och tolv svenska fredsivrare att öva med det uttalade målet att inte låta sig tystas. Metoden är hämtad från de krigsövningar som har utvecklats under åtminstone ett par tusen år och med nästintill obegränsade resurser.
 
En rad fiktiva händelser leder till öppet krig. För varje händelse tvingas deltagarna reagera. Till en början antagligen individuellt och okoordinerat. I slutet av övningen förhoppningsvis med alltmer stöd från varandra. Övningen hålls på det demilitariserade Åland 8-10/9.
 
Bland de svenska deltagarna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt. De ryska deltagarna är bland andra konstnärerna Masha Biryukova och Oleg Samoilov, aktivisterna Leda Garina och Alisa Sidorenko samt forskaren Peter Levich.
 
”Samtidigt som militärmakterna på båda sidor tränar krig möts vi nu folk till folk och tränar fred. Låt inte civilbefolkningen bli lidande för dåliga ledare.” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter, en av deltagarna.
 
”Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på vapenskramlet.  Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse.” säger Pelle Sunvisson, initiativtagare till fredsövningen.
 
”När spänningarna stiger blir folk-till-folk-kontakter viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram mot att få träffa modiga ryska fredsaktivister och gemensamt diskutera hur vi bygger den tusenåriga freden. När allt fler i såväl öst som väst pratar om upprustning måste några börja prata om nedrustning”, säger den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt.

Läs mer

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

Jan Bjerkesjö

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.

NYHETER

Lika lön för utländska arbetare

2017-10-24

På måndagkvällen fattade EU-ministrar beslut som innebär att utländsk arbetskraft ska få samma lön som inhemska. 

– Det var en bred kompromiss som inte delar Europa i två delar, öst och väst. Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för. Det bådar gott från det fortsatta arbetet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT Nyheter direkt efter mötet i Luxemburg.

NYHETER

Carl Johan De Geer får belöningsmedalj

2017-10-20

Regeringen tilldelar konstnären Carl Johan De Geer, konstnären Britta Marakatt-Labba samt förintelseöverlevaren Livia Fränkel belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för deras kulturella insatser på riksplanet.

Medaljen Illis quorum meruere labores används för att belöna personliga insatser på riksplanet för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål.

Carl Johan De Geer tilldelas Illis quorum-medaljen, 12:e storleken, för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen.