logo

NYHETER

Svenska och ryska fredsröster samlas för att inte tystas

2017-08-30

I takt med att spänningen stiger runt Östersjön ökar trycket på regionens fredsröster. I Sverige anklagas dem som ifrågasätter rustningen och närmandet till Nato för att vara förrädare och nyttiga idioter. I Ryssland stämplas kritiker av militariseringen, krigen och krigsförberedelserna som utländska agenter.
 
I den första fredsövningen av sitt slag kommer tolv ryska och tolv svenska fredsivrare att öva med det uttalade målet att inte låta sig tystas. Metoden är hämtad från de krigsövningar som har utvecklats under åtminstone ett par tusen år och med nästintill obegränsade resurser.
 
En rad fiktiva händelser leder till öppet krig. För varje händelse tvingas deltagarna reagera. Till en början antagligen individuellt och okoordinerat. I slutet av övningen förhoppningsvis med alltmer stöd från varandra. Övningen hålls på det demilitariserade Åland 8-10/9.
 
Bland de svenska deltagarna finns riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt. De ryska deltagarna är bland andra konstnärerna Masha Biryukova och Oleg Samoilov, aktivisterna Leda Garina och Alisa Sidorenko samt forskaren Peter Levich.
 
”Samtidigt som militärmakterna på båda sidor tränar krig möts vi nu folk till folk och tränar fred. Låt inte civilbefolkningen bli lidande för dåliga ledare.” säger riksdagsledamoten Carl Schlyter, en av deltagarna.
 
”Det finns ett fåtal politiker och industriägare som tjänar på vapenskramlet.  Alla andra tjänar på en stark fredsrörelse.” säger Pelle Sunvisson, initiativtagare till fredsövningen.
 
”När spänningarna stiger blir folk-till-folk-kontakter viktigare än någonsin. Jag ser mycket fram mot att få träffa modiga ryska fredsaktivister och gemensamt diskutera hur vi bygger den tusenåriga freden. När allt fler i såväl öst som väst pratar om upprustning måste några börja prata om nedrustning”, säger den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt.

Läs mer

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.