logo

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.

Nobelpristagarna finner det anmärkningsvärt att ingen av senaste tidens debattartiklar nämner det största militära hotet mot landet och som statistiskt förväntas döda flest. Det är inte en rysk invasion eller att Nordkorea vätebombar Stockholm som utgör det största hotet, utan ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland "som börjar av misstag, genom felbedömning eller terroristprovokation".

Det har redan inträffat över 20 incidenter som kunde ha fått den följden. Skulle Ryssland betrakta Sverige som Nato-allierat skulle svenska storstäder utplånas av vätebomber och även radioaktivt nedfall från detonationer i grannländer skulle drabba Sverige

"Den fasansfullaste faran för Sverige kan vara en atomvinter där eld och rök från så få som tusen detonationer förmörkar atmosfären tillräckligt för att utlösa en global mini-istid med vinterväder året runt. Detta skulle kunna orsaka en fullständig kollaps av global matproduktion som potentiellt dödar de flesta människor på jorden – även om endast en bråkdel av världens kärnvapen avvänds. En klimatanalys från 2007 som publicerades i Journal of Geophysical Research uppskattade att temperaturen i Sverige under det första året efter tredje världskriget skulle vara cirka femton grader kallare än normalt, och alla svenska bönder vet hur nattfrost i juli skulle påverka deras skörd", skriver nobelpristagarna.

Genom att underteckna FN-fördraget skulle Sverige på bästa sätt minska riskerna genom att kärnvapenländerna skulle minska sina arsenaler. "Avskräckning kräver högst några hundra vätebomber, men Ryssland och USA har cirka 7 000 vardera. I stället för att föra en konstruktiv nedrustningsdialog har både Putin och Trump lovat bygga nya destabiliserande kärnvapen som är mer lämpade för en smygattack. USA planerar att ersätta de flesta av sina kärnvapenmissiler och atomubåtar med nya, till en kostnad av tusen miljarder dollar, och mindre stater som Nordkorea följer stormakternas exempel genom att upprusta."

"De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror inte att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet med fördraget är i stället att stigmatisera kärnvapen, precis som förbudet mot landminor stigmatiserade dessa kontroversiella vapen och pressade stormakterna att dramatisk krympa sina arsenaler. Så varför möter fördraget så starkt motstånd i Sverige?"

Debattartikeln är underskriven av:

Peter Higgs, University of Edinburgh, nobelpristagare i fysik 2013

Eric Kandel, Columbia University, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2000

Wolfgang Ketterle, MIT, nobelpristagare i fysik 2001

Edvard Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

May-Britt Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

William Phillips, Joint Quantum Institute, nobelpristagare i fysik 1997

David Politzer, Caltech, nobelpristagare i fysik 2004

Richard Roberts, New England Biolabs, nobelpristagare i fysiologi/medicin 1993

Max Tegmark, MIT, fysikprofessor

Frank Wilczek, MIT, nobelpristagare i fysik 2004

Översättning: Max Tegmark

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.

NYHETER

Löften, löften!

Lasse Lindström

2018-04-20

Denna otåliga rubrik sitter på Simon Baptists senaste kortanalys. Han är chefsekonomen på världsledande ekonomitidskriften The Economist Intelligens Unit. 

NYHETER

FiB/K: Fördöm anfallet på Syrien

2018-04-15

Uttalande vid FiB/K:s årsstämma:

USA, Frankrike och Storbritannien har nu anfallit Syrien. Detta är ett brott mot FN-stadga och folkrätt.

NYHETER

Mikrofonen avstängd och utvisad

Lasse Lindström

2018-04-13

Lissa Lucas, som tänker ställa upp i valen till kongressen i USA:s West Virginia, fick mikrofonen avstängd och själv utvisad när hon började läsa upp namn på valda i församlingen som tagit emot stora kampanjbidrag från olje- och gasindustrin.