logo

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.

Nobelpristagarna finner det anmärkningsvärt att ingen av senaste tidens debattartiklar nämner det största militära hotet mot landet och som statistiskt förväntas döda flest. Det är inte en rysk invasion eller att Nordkorea vätebombar Stockholm som utgör det största hotet, utan ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland "som börjar av misstag, genom felbedömning eller terroristprovokation".

Det har redan inträffat över 20 incidenter som kunde ha fått den följden. Skulle Ryssland betrakta Sverige som Nato-allierat skulle svenska storstäder utplånas av vätebomber och även radioaktivt nedfall från detonationer i grannländer skulle drabba Sverige

"Den fasansfullaste faran för Sverige kan vara en atomvinter där eld och rök från så få som tusen detonationer förmörkar atmosfären tillräckligt för att utlösa en global mini-istid med vinterväder året runt. Detta skulle kunna orsaka en fullständig kollaps av global matproduktion som potentiellt dödar de flesta människor på jorden – även om endast en bråkdel av världens kärnvapen avvänds. En klimatanalys från 2007 som publicerades i Journal of Geophysical Research uppskattade att temperaturen i Sverige under det första året efter tredje världskriget skulle vara cirka femton grader kallare än normalt, och alla svenska bönder vet hur nattfrost i juli skulle påverka deras skörd", skriver nobelpristagarna.

Genom att underteckna FN-fördraget skulle Sverige på bästa sätt minska riskerna genom att kärnvapenländerna skulle minska sina arsenaler. "Avskräckning kräver högst några hundra vätebomber, men Ryssland och USA har cirka 7 000 vardera. I stället för att föra en konstruktiv nedrustningsdialog har både Putin och Trump lovat bygga nya destabiliserande kärnvapen som är mer lämpade för en smygattack. USA planerar att ersätta de flesta av sina kärnvapenmissiler och atomubåtar med nya, till en kostnad av tusen miljarder dollar, och mindre stater som Nordkorea följer stormakternas exempel genom att upprusta."

"De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror inte att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet med fördraget är i stället att stigmatisera kärnvapen, precis som förbudet mot landminor stigmatiserade dessa kontroversiella vapen och pressade stormakterna att dramatisk krympa sina arsenaler. Så varför möter fördraget så starkt motstånd i Sverige?"

Debattartikeln är underskriven av:

Peter Higgs, University of Edinburgh, nobelpristagare i fysik 2013

Eric Kandel, Columbia University, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2000

Wolfgang Ketterle, MIT, nobelpristagare i fysik 2001

Edvard Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

May-Britt Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

William Phillips, Joint Quantum Institute, nobelpristagare i fysik 1997

David Politzer, Caltech, nobelpristagare i fysik 2004

Richard Roberts, New England Biolabs, nobelpristagare i fysiologi/medicin 1993

Max Tegmark, MIT, fysikprofessor

Frank Wilczek, MIT, nobelpristagare i fysik 2004

Översättning: Max Tegmark

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak

2018-02-19

Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Onsdag 7 mars arrangeras ett samtal mellan Åsa Lindestam och Lars-Gunnar Liljestrand kring dessa frågor.

NYHETER

Ship-to-Gaza-helg i Göteborg

Kjell Martinsson

2018-01-24

Fredsaktivister från olika hörn av världen samlades i Göteborg den 20-22 januari. Värd för konferensen var Ship to Gaza. På den presskonferens som ETC och Folket i Bild/Kulturfront var inbjudna till infann sig också aktivister.

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.