logo

NYHETER

"Sverige bör stå fast vid undertecknandet av FN:s kärnvapenförbud"

2017-09-14

Vi beundrar Sveriges respekt för vetenskapliga och moraliska principer, som vi lärt oss uppskatta bland annat genom kontakter som nobelpristagare. Vi uppmanar därför den svenska regeringen att stå fast vid dessa principer och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst. De senaste argumenten mot undertecknandet i svensk press har varit slående ovetenskapliga, och som forskare har vi ett särskilt ansvar att försvara sanningen. Det skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark på DN Debatt.

Nobelpristagarna finner det anmärkningsvärt att ingen av senaste tidens debattartiklar nämner det största militära hotet mot landet och som statistiskt förväntas döda flest. Det är inte en rysk invasion eller att Nordkorea vätebombar Stockholm som utgör det största hotet, utan ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland "som börjar av misstag, genom felbedömning eller terroristprovokation".

Det har redan inträffat över 20 incidenter som kunde ha fått den följden. Skulle Ryssland betrakta Sverige som Nato-allierat skulle svenska storstäder utplånas av vätebomber och även radioaktivt nedfall från detonationer i grannländer skulle drabba Sverige

"Den fasansfullaste faran för Sverige kan vara en atomvinter där eld och rök från så få som tusen detonationer förmörkar atmosfären tillräckligt för att utlösa en global mini-istid med vinterväder året runt. Detta skulle kunna orsaka en fullständig kollaps av global matproduktion som potentiellt dödar de flesta människor på jorden – även om endast en bråkdel av världens kärnvapen avvänds. En klimatanalys från 2007 som publicerades i Journal of Geophysical Research uppskattade att temperaturen i Sverige under det första året efter tredje världskriget skulle vara cirka femton grader kallare än normalt, och alla svenska bönder vet hur nattfrost i juli skulle påverka deras skörd", skriver nobelpristagarna.

Genom att underteckna FN-fördraget skulle Sverige på bästa sätt minska riskerna genom att kärnvapenländerna skulle minska sina arsenaler. "Avskräckning kräver högst några hundra vätebomber, men Ryssland och USA har cirka 7 000 vardera. I stället för att föra en konstruktiv nedrustningsdialog har både Putin och Trump lovat bygga nya destabiliserande kärnvapen som är mer lämpade för en smygattack. USA planerar att ersätta de flesta av sina kärnvapenmissiler och atomubåtar med nya, till en kostnad av tusen miljarder dollar, och mindre stater som Nordkorea följer stormakternas exempel genom att upprusta."

"De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror inte att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet med fördraget är i stället att stigmatisera kärnvapen, precis som förbudet mot landminor stigmatiserade dessa kontroversiella vapen och pressade stormakterna att dramatisk krympa sina arsenaler. Så varför möter fördraget så starkt motstånd i Sverige?"

Debattartikeln är underskriven av:

Peter Higgs, University of Edinburgh, nobelpristagare i fysik 2013

Eric Kandel, Columbia University, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2000

Wolfgang Ketterle, MIT, nobelpristagare i fysik 2001

Edvard Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

May-Britt Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

William Phillips, Joint Quantum Institute, nobelpristagare i fysik 1997

David Politzer, Caltech, nobelpristagare i fysik 2004

Richard Roberts, New England Biolabs, nobelpristagare i fysiologi/medicin 1993

Max Tegmark, MIT, fysikprofessor

Frank Wilczek, MIT, nobelpristagare i fysik 2004

Översättning: Max Tegmark

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

En fredsaktivist in - två soldater ut

2017-09-18

I dag swishade fredsaktivister in på militärområdet vid Säve flygplats. Aktionen är en tydlig protest mot krigsövningen Aurora 17. Utformningen av aktionen kan även ses som en satir av den swishkupp som försvarsanställda deltagit i tidigare i veckan: en aktivist ska in - två soldater ut.

NYHETER

Nu börjar fredsaktion mot Aurora

2017-09-15

I dag inleds en fyra dagar lång fredsaktion mot den militära övningen Aurora 17. Fredsaktivister samlas nu i Göteborg för en helg fylld av motstånd, samtal, diskussion och ickevåldslig aktion. Kampanjen Stoppa Aurora samlar en rad fredsorganisationer som alla är starkt kritiska till att stora delar av Sverige har förvandlats till en övningsplats för krig.

NYHETER

”Vi borde öva på fred och inte krig”

2017-09-11

Idag inleds den största krigsövningen i Sverige sedan kalla kriget. Flera fredsorganisationer har gått samman i en motståndskampanj mot Aurora 17. ”Man talar om försvarsövning och inte om krigsövning som vore ett mer relevant begrepp. En krigsövning är alltid en förberedelse för krig. Vi borde öva på fred och inte krig”, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för kampanjen.