logo

KULTUR

Till min allra bästa vän

2017-07-21

Till min allra bästa vän 
Maria Hamberg, Ordfront

Artonåriga Kristina lämnar gladeligen sin ångermanländska by, pappas okontrollerade vredesutbrott och mammas hukande och tårar. Hon är utled på att gå hemma som passopp åt karlarna i familjen och ångrar att hon inte valde gymnasiet utan nöjde sig med fackskola. Så när mammas väninna, som bor i London, ordnar en au pairplats, finns ingen tvekan. Pappa blir rosenrasande, men Kristina står på sig. Hon måste bort. Hon reser iväg med tåg och båt med en hopvikt tusenlapp i behån. Från pappa. En försäkran om att hon skulle kunna ta sig hem. Utifall att. 

Kristinas fantasier om den engelska överklassfamiljen krossas från första stund. I stället för afternoon tea tillsammans med dem finner hon sig förvisad till bakgårdsrummet och ensamt tröstätande.  Barnens tillit vinner hon så småningom, men Mrs Nortons dagliga inspektioner och ifrågasättande är förnedrande. Kristina konstaterar  att hon är andra klass. 

En annan au pair, Anabell, med större mod och målmedvetenhet, tar sig an henne. Hon kommer från en walesisk gruvarbetarfamilj, men har högt ställda mål. Hon ska studera, ta sig fram i livet och inte bli fast som sin mamma. Inte ha barn. Hon uppfostrar Kristina, pekar på skillnaderna i samhället. Anabell genomför sin klassresa: gör karriär och ”lyckas”, flyger ut i världen.

Kristina kommer aldrig längre än till olika fabriksarbeten och skiftgången som innebär  ständig värk i kroppen och svårigheter att ta ledigt några timmar från jobbet. Men hon lever i ett fungerande, kanske lyckligt, äktenskap. Inget överflöd av vare sig sömn eller pengar men två barn och en man, Bernt, som tar ansvar. Han och Anabell är båda hennes allra bästa vänner.

Till min allra bästa vän är Maria Hambergs senaste bok. Hon tillhör de få författare som skriver om arbete och klass. Av det skälet tilldelades hon Fackföreningsrörelsens Ivar Lo- pris 2012.  Jag uppskattar hennes lågmälda ton och saklighet. Inga förskönande omskrivningar eller överdrifter. Det räcker som det är.

Vi följer olika faser i Kristinas liv; som barn, som ung i London, som gift tvåbarnsmor och  från sjuksängen.

Allra bäst lyckas författaren med de gestaltande skildringarna från barndomshemmet. Orosmomenten ja, men också vardagliga scener som leken med bröderna. Jag känner värmen från köket, när familjen har gjort kväll, när pappa lyssnar på radion och mamma lagar och lappar. Där Kristina ibland får somna i pappas knä för att sedan bäras upp till sängen. Eller förtroliga stunder över mormors kokbok från 1912 och högtidstunder när mamma plockar fram breven, ”Helenabreven”, från sin hemlighetsfulla väninna. 

Och, självfallet, beskrivningen av den livslånga och djupa vänskap som Kristina och Anabell utvecklar. De skriver sporadiskt, träffas sällan, men tar vid där de senast slutade. Vänskapen är rotad, håller för stora geografiska avstånd och olika ekonomisk betingelser. Det är naturligt att tankarna går till Elena Ferrantes böcker om den slitsarka vänskapen mellan Lila och Elena En stannar, en går. Hon, som har råd, kommer tillbaka vid oväntade tidpunkter. Anabell kan, efter sex år, ringa med kort varsel och be Kristina komma till centralen för ett kort möte innan hon fortsätter sin resa. Kristina krånglar sig på något vis från jobbet.

De håller fast vid varandra. De är varandras allra bästa vän.
 

Solveig Giambanco

KULTUR

Omdebatterad Bok- och Biblioteksmässa

Stefan Estby

2017-10-20

Årets bokmässa i Göteborg föregicks av debatter i media under flera månader på grund av den kritiserade tidskriften Nya Tiders medverkan. Ett antal utställare och författare hade därför valt att inte delta i årets bokmässa.

FiB/K frågade en författare som valde att delta och en författare som stannade hemma om deras ställningstagande. 

KULTUR

Arundhati Roy: ”Det vore idiotiskt att inte vara rädd”

Sigge Andersson

2017-10-18

Hur känns det att vara en stjärna kvittrar DN-tanten från scenen som dominerar FiB/K:s flygel av bokmässan, där FiB mittemot slagit upp sin monter och som en påminnelse om att hegemonin utmanas med en vepa där av en mun igenstängd med blixtlås öppnas upp. 
- Är jag en stjärna, det vill jag inte vara. Om jag är en stjärna vill jag att folk ser upp - man ska inte lita på stjärnor, svarar Arundhati Roy.

DN-tanten pratar mod och känslor, pratar rädsla - frågar om Roy är rädd, rädd för hatare, rädd för att framträda.
- Det vore idiotiskt att inte vara rädd, säger Roy lågmält.

KULTUR

Konstauktion: lägg ett bud på linoleumsnitt av Gun Kessle

Agnes Käll

2017-10-12

Varje månad auktionerar vi ut ett konstverk, som kan förvärvas genom budgivning på auktionssajten Tradera. Samtliga försäljningsintäkter går till tidningens nya bildfond. Därmed kommer konstverken ut ur förråden och tidningen kan fyllas med ny konst.

Konstverket som under oktober ligger ute till försäljning är är ett signerat linoleumsnitt med titeln ”De landsteg i gryningen” (med motiv från Indien) av Gun Kessle (1926-2007).

KULTUR

”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön …”

Bengt Berg

2017-10-04

Gustaf Fröding tillhör de i bästa mening klassiska svenska diktarna. Trots hans relativt korta levnad (1860–1911) och den mycket begränsade skaparperioden kunde han ändå åstadkomma så många både till form och innehåll vitt skilda dikter. Ibland folkligt humoristiska på rimmad värmländska, ibland sökande, filosofiska eller helt enkelt galna dikter, som tillkom under hans sjukdomsperiod. Bland Frödings dikter finns också dikter med stort socialt och politiskt patos, till exempel den skoningslösa Den gamla, goda tiden.