logo

KULTUR

Till min allra bästa vän

2017-07-21

Till min allra bästa vän 
Maria Hamberg, Ordfront

Artonåriga Kristina lämnar gladeligen sin ångermanländska by, pappas okontrollerade vredesutbrott och mammas hukande och tårar. Hon är utled på att gå hemma som passopp åt karlarna i familjen och ångrar att hon inte valde gymnasiet utan nöjde sig med fackskola. Så när mammas väninna, som bor i London, ordnar en au pairplats, finns ingen tvekan. Pappa blir rosenrasande, men Kristina står på sig. Hon måste bort. Hon reser iväg med tåg och båt med en hopvikt tusenlapp i behån. Från pappa. En försäkran om att hon skulle kunna ta sig hem. Utifall att. 

Kristinas fantasier om den engelska överklassfamiljen krossas från första stund. I stället för afternoon tea tillsammans med dem finner hon sig förvisad till bakgårdsrummet och ensamt tröstätande.  Barnens tillit vinner hon så småningom, men Mrs Nortons dagliga inspektioner och ifrågasättande är förnedrande. Kristina konstaterar  att hon är andra klass. 

En annan au pair, Anabell, med större mod och målmedvetenhet, tar sig an henne. Hon kommer från en walesisk gruvarbetarfamilj, men har högt ställda mål. Hon ska studera, ta sig fram i livet och inte bli fast som sin mamma. Inte ha barn. Hon uppfostrar Kristina, pekar på skillnaderna i samhället. Anabell genomför sin klassresa: gör karriär och ”lyckas”, flyger ut i världen.

Kristina kommer aldrig längre än till olika fabriksarbeten och skiftgången som innebär  ständig värk i kroppen och svårigheter att ta ledigt några timmar från jobbet. Men hon lever i ett fungerande, kanske lyckligt, äktenskap. Inget överflöd av vare sig sömn eller pengar men två barn och en man, Bernt, som tar ansvar. Han och Anabell är båda hennes allra bästa vänner.

Till min allra bästa vän är Maria Hambergs senaste bok. Hon tillhör de få författare som skriver om arbete och klass. Av det skälet tilldelades hon Fackföreningsrörelsens Ivar Lo- pris 2012.  Jag uppskattar hennes lågmälda ton och saklighet. Inga förskönande omskrivningar eller överdrifter. Det räcker som det är.

Vi följer olika faser i Kristinas liv; som barn, som ung i London, som gift tvåbarnsmor och  från sjuksängen.

Allra bäst lyckas författaren med de gestaltande skildringarna från barndomshemmet. Orosmomenten ja, men också vardagliga scener som leken med bröderna. Jag känner värmen från köket, när familjen har gjort kväll, när pappa lyssnar på radion och mamma lagar och lappar. Där Kristina ibland får somna i pappas knä för att sedan bäras upp till sängen. Eller förtroliga stunder över mormors kokbok från 1912 och högtidstunder när mamma plockar fram breven, ”Helenabreven”, från sin hemlighetsfulla väninna. 

Och, självfallet, beskrivningen av den livslånga och djupa vänskap som Kristina och Anabell utvecklar. De skriver sporadiskt, träffas sällan, men tar vid där de senast slutade. Vänskapen är rotad, håller för stora geografiska avstånd och olika ekonomisk betingelser. Det är naturligt att tankarna går till Elena Ferrantes böcker om den slitsarka vänskapen mellan Lila och Elena En stannar, en går. Hon, som har råd, kommer tillbaka vid oväntade tidpunkter. Anabell kan, efter sex år, ringa med kort varsel och be Kristina komma till centralen för ett kort möte innan hon fortsätter sin resa. Kristina krånglar sig på något vis från jobbet.

De håller fast vid varandra. De är varandras allra bästa vän.
 

Solveig Giambanco

KULTUR

Matilda Magnusson: ”Jag behövde någon som kunde ge mig styrka”

Torbjörn Wikland

Matilda Magnusson sjöng i Varberg den 21 april i samband med utdelningen av Lenin- och Robespierrepriset. Som 12-åring ”fann” Matilda Magnusson Björn Afzelius. Det blev starten till en musikalisk karriär som nu lett fram till en skiva med sånger av – Björn Afzelius. Idag kombinerar Matilda ett lärarjobb med en solokarriär på scen. Här intervjuas hon av FiB/K:s Torbjörn Wikland.

KULTUR

Gerhard Nordström: "Krig löser inga politiska frågor"

Gösta Elmquist

I Folket i Bild/Kulturfront nummer 6-7 visas Gerard Nordströms verk från sviten Sommaren 1970 och De antimilitära planscherna, vilka befäste Nordströms position som en av vår tids främsta antikrigskonstnärer. Med 93 års erfarenhet är han övertygad: krig löser inga politiska frågor. Dessvärre har USA:s katastrofala Asienpolitik från 1900-talet inte förbättrats. Det säger konstnären till FiB/K:s gästredaktör Gösta Elmquist i en kort intervju.

KULTUR

Satir: Hoppet och klippet

Jan-Erik Back

2018-05-30

Livet kan vara bekymmersamt ibland. Särskilt tillkrånglat är det när det är mycken månad kvar i slutet på lönen. Av någon okänd anledning brukar det speciellt då finnas hundratals saker att betala medans kylskåpet innehåller ett kvarts paket härsket smör och en urklämd tub senap plus något oidentifierat som var menat som jobblunch två månader tidigare.

KULTUR

Två ting äro vita - oskuld och arsenik

Mats Parner

2018-05-28

En tidig sommarmorgon år 1851 avvek en 57-årig man av medellängd spårlöst från sitt hem i kungliga huvudstaden. Stockholmspolisen, som leddes av den nyutnämnde Wilhelm Stråle, engagerade sig per omgående i ärendet: husrannsakan genomdrevs, handlingar beslagtogs, förhör hölls med de närmast berörda och en rad tänkbara flyktvägar kartlades.