logo

NYHETER

Tom Carlson minns Anders Ehnmark

Foto: Peter Kjellerås 

2019-04-08

Tom Carlson, före detta ordförande i FiB/K och redaktör för tidningen minns Anders Ehnmark. 

Om Jan Myrdal var den som på 1970-talet inspirerade oss unga (företrädesvis) män på vänsterkanten att börja skriva, så var Anders Ehnmark den som fick mig att stryka. Stryka i texten alltså. Som ung aktivist i FiB Kulturfront hade jag fått några mindre alster publicerade i tidningen. Sommaren 1973 hade jag skrivit en text om vårt konsumtionsinriktade samhälle som antogs som gästledare i tidningen. Jag fick tillbaka manuset med några vänliga rader från Anders Ehnmark, som då var kulturredaktör på tidningen. Överstruket med svart tusch på en fotostatkopia som gnisslade mellan fingrarna, var adjektiv, kraftuttryck och annat som dolde det han uppfattade som min röst. Ungefär så uttryckte han det också i följebrevet. Glädjen över att bli publicerad överglänste den gången förtrytelsen över att han dödat mina älsklingar. Det som jag då uppfattade som essensen såg han som utanverk. Inte har jag alla gånger levt som han lärde, men ju äldre jag blivit desto mer har jag insett att det som står mellan raderna många gånger är det som får läsaren att reflektera.

Jag läste alltid Ehnmark med behållning, ibland kunde jag irritera mig på vad jag uppfattade som en brist på ställningstagande, lite för elegant, lite undanglidande, men han fick alltid läsaren att tänka efter. Där andra smashade slog han en lätt underskruv.

Tom Carlson

NYHETER

Från vänster till höger mingel på Myrdal seminariet!

Foto. Eva Wernlid

Moderater, vänster, kulturradikaler, författare, kyrkans folk, FiB/K medlemmar  - ja många kom till seminariet om Den vanartige Myrdal igår i Stockholm. Härligt att olika åsikter kan mötas någonstans - högt i tak, ingen berröringsskräck. 

NYHETER

Rapport från Jan Myrdal seminariet!

Christer Lundgren

Hela 17 talare höll ett anförande på seminariet Den vanartige Myrdal i Stockholm igår. Ja, 18 om man även ska räkna med seminariemannen själv Myrdal. 

NYHETER

"Vi retar ryssarna med Northern wind"

Björn Forseth

En hemvärnare kördes ihjäl av ett stridsfordon under den stora manövern Northern wind i mars i år. Det var den tredje allvarliga olyckan under vinterövningar på senare år. Vid samma tid för två år sedan gick ett  bärgningsfordon 90 under övning väster om Boden igenom isen vid sjön Lule-Altervattnet och vattenfylldes. En man drunknade. I februari i år gick ett stridsfordon 90 under en bataljonsövning igenom isen på Vändträskån nära Boden, men då klarade sig alla.

Björn Forseth har träffat den pensionerade överstelöjtnanten Bertil Kantola och talat Northern wind.