logo

DEBATT

TTIP hotar smart politik

Det handelsavtal som nu förhandlas mellan EU och USA riskerar att omöjliggöra återkommunaliseringar av privatiserade offentliga åtaganden, skriver Lucas De Vivo.

Runt om i världen pågår en ny trend. Kommuner återtar driften av olika samhällsbärande funktioner som privatiserade på 1980- och 90-talen, som sophämtning och gaturenhållning, berättar Arena magasin. Anledningen är att det blir mycket billigare för kommunerna att driva det själva än att ha det på dyr entreprenad. Det är helt enkelt smart politik att driva saker själv istället.


Men kommunerna får skynda sig om de vill hinna genomföra dessa ny-gamla idéer. För om de politiska ledarna i EU och USA får som de vill kommer företagen att kunna kräva tillbaka de pengar de anser sig ha förlorat från kommunerna. Enligt paragrafen om ISDS – investor state dispute settlement i TTIP-avtalet förlorar stater sin rätt att genomföra förändringar som skadar företags investeringar. Dessa fall kan, enligt klausulen, behandlas i en särskild domstol, och rundar därför det nationella rättsväsendet och ger företag en chans att stämma stater. Tanken är att klausulen ska uppmuntra utländska företag att investera i länderna som det finns ett avtal med. Många har kritiserat klausulen för att ge storföretag för mycket makt.


Klausulen finns redan med i andra frihandelsavtal. Till exempel så har Vattenfall stämt den tyska staten två gånger, en för striktare regler kring kolkraftverk och en för att de beslutat att fasa ut kärnkraft. Olje- och kolföretaget Lonely Pine har stämt den kanadensiska staten för att de förbjudit den miljöskadliga metoden fracking. När Australien bestämde sig för att införa neutrala förpackningar för cigaretter blev de stämda av tobaksjätten Phillip morris. Och så pågår det med över 50 fall per år.


För Sveriges del kan det innebära att det förslag som nu utreds om att förbjuda vinster i välfärden, och som var en viktig valfråga, leder till stämning från de privata välfärdsföretagen.


För den som vill läsa mer om TTIP finns nu alla dokument från förhandlingarna, som tidigare varit hemliga, publicerade på internet. Det är Greenpeace i Nederländerna som har lyckats få tag på dokumenten och lagt upp dem på ttip-leaks.org.

Lucas De Vivo

DEBATT

Be om ursäkt, det är nationaldag!

Ingemar Folke

Ingemar Folke har genom Katarina Kyrkas kyrkokör förundrats över den för vänstern och många liberaler känsliga frågan om den svenska nationen.

DEBATT

Tag Hindutva på allvar!

Jan Myrdal

Jan Myrdal skickade på onsdagen (29 augusti) en text till SVT Opinion om gripandet i Indien av fem framstående rättighetsaktivister. Han bad om svar med vändande post, men fick inget, vilket han uppfattade som de facto en refusering beroende på att kritik mot Hindutva var ”för svensk exportindustri taktiskt olämplig”. Därför har han skrivit följande skarpare inlägg för FiB/K och vidare spridning.

DEBATT

Robespierre mot egendomsrättens såriga tumme

Jan Myrdal

Inte nog med att det härskande tänkandet är de härskandes, det framträder inför oss också som det Strindberg med rätta kallade den offentliga lögnen. Den som vill handla förnuftigt måste därför gå till källorna. Söka sig dit tvärs genom de vanföreställningar som sprids av skola, officiella och officiösa medier samt politiker och informatörer av olika tjänstegrad. Det skriver Jan Myrdal.

DEBATT

Så blev vi blåsta på våra pensioner

Jan Hagberg

Dagens offentliga pensionssystem, som ersatte ATP-systemet, tillkom genom ett principbeslut 1994 i samförstånd mellan Socialdemokraterna och de borgerliga. Sedan dess har den allmänna pensionen försämrats ytterligare. Med utgångspunkt i Inga-Lisa Sangregorios nyutkomna bok Blåsningen – Så har det nya pensionssystemet lurat oss alla kommenterar försäkringsmatematikern Jan Hagberg striden om våra pensioner.