logo

NYHETER

Utrikesnyheter: Kritiserad intervention

Mouammar Kadhafi. Foto: US Navy/Wikimedia Commons

2018-04-11

Kritiserad intervention
Under besök i Tunisien i februari kritiserade Frankrikes president Emmanuel Macron Natos intervention i Libyen 2011, den intervention som dåvarande president Nicolas Sarkozy var tillskyndare till. Natoaktionen, som även Sverige deltog i med spaningsflyg, ledde till att president Mouammar Kadhafis regim störtades och han själv mördades. Khadafi hade med oljepengar i ryggen tagit många initiativ för Afrikas självständighet.

Libyen föll ihop och fungerar fortfarande inte. ”Europa, USA och vissa andra har ansvar för det nuvarande läget i Libyen”, sa Macron. ”Jag glömmer inte att många beslöt att man måste göra slut på den libyska ledaren, utan att det fanns något projekt för fortsättningen.”

Vid avresan mot Dakar återkom Macron till Libyenfrågan: Även om man erkänner att ”det nuvarande läget främst beror på åren med tyranni”, påminde han om att ”idén att ensidigt och militärt reglera situationen i ett land är en fadäs”.
(Le Monde)

Översättning: Lasse Lindström

Teckna en prenumeration av FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

Broraset i Genua – Ingen överraskning

Margareta Zetterström

Journalisten Fabrizio Gatti visar att skadorna på den nu kollapsade Morandibron i Genua varit kända åtminstone sedan den 1 februari i år. Ändå vidtogs inga åtgärder. Det vittnar om en låt gå-mentalitet av monumentalt slag, menar författaren och översättaren Margareta Zetterström. 

NYHETER

Nya piratdåd av Israel

Lars Drake

Nu har det hänt igen. Israel har kapat två fartyg på väg till Gaza för att bryta blockaden. Kapningarna har skett på internationellt vatten. Fartyget tvingades till israelisk hamn och besättningen fängslades. "Det är piratverksamhet och ett grovt brott mot internationell lag", skriver Lars Drake, kapten på Ship to Gazas segelfartyg Freedom mellan Varberg och Amsterdam.

NYHETER

Freedom seglar vidare mot Gaza för att bryta blockaden

Ship to Gaza Sweden

Ship to Gazas segeljakt Freedom fortsätter sin seglats och åberopar rätt till fri sjöfart på internationella och palestinska farvatten. Detta trots att norska Ship to Gazas fiskefartyg Al Awda igår bordades av den israeliska marinen i det område där Freedom kommer att befinna sig under onsdag och torsdag.

NYHETER

Fred mellan folken och skydd för naturen

2018-05-22

”Upprop för Östersjön – ett fredens hav” är titeln på ett omfattande internationellt upprop från maj 2018 för den hotade Östersjön. Undertecknarna uppmanar alla regeringar kring Östersjön att använda sina finansiella resurser till att rädda innanhavet i stället för till  militär upprustning och annan miljöförorenande verksamhet.