logo

NYHETER

Utrikesnyheter: Kritiserad intervention

Mouammar Kadhafi. Foto: US Navy/Wikimedia Commons

2018-04-11

Kritiserad intervention
Under besök i Tunisien i februari kritiserade Frankrikes president Emmanuel Macron Natos intervention i Libyen 2011, den intervention som dåvarande president Nicolas Sarkozy var tillskyndare till. Natoaktionen, som även Sverige deltog i med spaningsflyg, ledde till att president Mouammar Kadhafis regim störtades och han själv mördades. Khadafi hade med oljepengar i ryggen tagit många initiativ för Afrikas självständighet.

Libyen föll ihop och fungerar fortfarande inte. ”Europa, USA och vissa andra har ansvar för det nuvarande läget i Libyen”, sa Macron. ”Jag glömmer inte att många beslöt att man måste göra slut på den libyska ledaren, utan att det fanns något projekt för fortsättningen.”

Vid avresan mot Dakar återkom Macron till Libyenfrågan: Även om man erkänner att ”det nuvarande läget främst beror på åren med tyranni”, påminde han om att ”idén att ensidigt och militärt reglera situationen i ett land är en fadäs”.
(Le Monde)

Översättning: Lasse Lindström

Teckna en prenumeration av FiB/K här

Lasse Lindström

NYHETER

SEMINARIUM OM ETT 75-ÅRIGT SKRIFTSTÄLLARSKAP

Söndagen den 14 april är det dags för ett seminarium om Jan Myrdal och hans 75-åriga skriftställarskap. Klicka dig vidare och läs om programpunkterna och anmäl dig...

NYHETER

FiB/K granskar presstödet! ETC fick hela 48 miljoner förra året!

Stefan Lindgren

Det mesta av det statliga presstödet delas ut av politiker till partianknuten media. Och flera av tidningarna är inte sena med att fuska. Förra året fick ETC hela 48 miljoner i presstöd, en tiondel av det totala presstödet! Stefan Lindgren granskar  härvan alla talar tyst om.

NYHETER

Förr och Nu som webbtidskrift!

Christer Lundgren

Sugen på att läsa något nytt i helgen? Nu har kulturtidskriften Förr och Nu återuppstått. Det är en till FiB/K närstående kulturtidskrift som tidigare utkom mellan åren 1974 och 1996. Och som nu finns som webbtidskrift.