logo

KULTUR

Var finns alla polarna?

Kärleksparet på månadens omslag av FiB/K heter Lena och Hasse och var två av de många ungdomar vars liv dokumenterades av fotograf Per Björn under 70-talet.

2018-01-24

Var finns alla polarna?

Boken är fotograferad av Per Björn
Text är skriven av Johan Gunnarsson
Utgiven på Journal förlag
Utställningen hängde på Farsta bibliotek mellan den 14 december 2017 och den 14 januari 2018.

Fotoutställningen och boken Var finns alla polarna med samma namn presenterades på Farsta bibliotek i mitten av december. Det är bilder från tidigt 1970-tal om ett ungdomsgäng som hängde på Farsta ungdomsgård.

Bibliotekets utställningslokal är liten och bilderna hänger tätt. En strid ström av besökare kommer, alla med en gemensam historia: Vi var med, eller åtminstone var en bror eller syster med. 

Kommentarerna flödar. ”Där är Krilla och där syns jag”. ”Jaså, han dog av en överdos – skit också”. Och så löper snacket vidare från bild till bild.

Per Björn, som sedan blev pressfotograf på Aftonbladet, studerade inredningsarkitektur på Konstfack 1972 och behövde underlag till ett arbete om hur ungdomsgårdar skulle kunna se ut. Men han blev mer intresserad av ungdomarna än av inredningsfrågor och återvände till Farsta under två års tid. 

Boken är en sammanställning av fotografier tagna i Farsta centrum 1973–74  med text av Johan Gunnarsson. Bild och text har ett fint samspel som förstärker insikten om vad som verkligen hände under dessa år. Texten är en återblick på vad som hände både då och efteråt.

Boken har ett bra format, lätt att hålla i handen på drygt 80 sidor med knappt 50 bilder, både som uppslag och enskilt på en sida. 

Ungdomarna var ett gäng där de flesta var födda i mitten av 1950-talet. En efterkrigsgeneration som växte upp med möjligheter som tidigare generationer aldrig hade fått, eller som Stefan ”Limpan” Lindberg säger i bokens efterord: Man hade precis fått skäggstubb och trodde man ägde hela världen. De flesta av mina vänner dog. Det hade man ingen aning om när man gick med solsken i blick. 

Ungdomsrörelsen var en avnämare av hippierörelsen, men passerade aldrig gymnasium eller universitet. Ungdomarna kom från arbetarklassen, i detta fall från Farsta i södra Stockholm. I stora drag bestod gänget av runt 100 ungdomar (då är även småsyskon inräknade). Hälften av dem är döda i dag. I många fall genom en överdos av heroin eller närliggande orsaker.

Per Björn har på ett finstämt sätt fångat tiden, ett viktlöst tillstånd där bara nuet räknades.

Bilderna är tagna med småbildskamera (35 mm). Vid dåliga ljusförhållanden framkallades filmen med en specialframkallare, pressad film för att pressa ut det mesta av vad filmen kunde återge, därav kornigheten på en del av bilderna. Med denna ”ruffa” teknik kunde Per Björn på ett enkelt sätt närma sig ungdomarna. I bilderna finns det nästan alltid ögonkontakt. Fotografen är närvarande, aldrig som ett hot utan ett trevligt inslag, någon att skoja med eller spela upp en sketch för. Bilderna ger intryck av tillgivenhet mot fotografen. Relationer till omgivningen, ”dom andra” återges också tydligt, Polisen, svennar och de förbipasserande. Här syns tydligt de dubbla signaler som ungdomarna ger till samhället och polisen. Ömsom häcklande, ömsom kramande – se mig 

Detta är också en del av min egen uppväxt. Rotlösheten, men samtidigt en självklar känsla av att vara utvald, med livet framför sig. Men också som det står på försättsbladets citat från The Whos låt My Generation: ”I hope I die before I get old”. I denna motsägelsernas tid är Per Björns bilder tagna. 
   

Lena Taune under en stökig kväll med upplopp på ungdomsgården i Farsta. Tjugofem ungdomar arresterades, varav sju tjejer som kördes till kvinnoarrest på Kungsholmen.


Teckna en prenumeration här

Eva Wernlid

KULTUR

Bokrecension: The Vanishing American Adult

Bo Kramsjö

2018-05-16

Ben Sasse, republikansk senator från Nebraska, är författare till boken The Vanishing American Adult. Senator Sasse menar att amerikansk ungdom har drivit bort från det amerikanska samhällets grundläggande principer.

KULTUR

Bokrecension: Förlåten

Agneta Willans

2018-05-15

Agnes Lidbeck debuterade 2017 med sin kritikerrosade roman Finna sig. Den handlar om de disparata roller dagens kvinnor har och också accepterar – älskarinnan, modern, vårdaren – den självutplånande, som därmed ständigt är missnöjd med sin situation, men tycks ha svårt att bryta det invanda mönstret. Fången och stelnad i genussystemet.

KULTUR

Lyrik: Den poetiska cykeln

Bengt Berg

2018-05-14

LEIF NELSON är en skånsk kulturprofil med många konstnärliga verksamheter i sitt skapande: Grafiker, målare, tecknare, formgivare och författare som inte minst blivit välkänd genom sina författarporträtt. 

KULTUR

Bokrecension: En onödig debattbok?

Torbjörn Wikland

2018-05-11

Allt fler, även folk som inte läser ledarsidor, kultursidor och djupare politiska analyser i våra media, har förstått att Kina blivit en stormakt, framför allt ekonomiskt men även politiskt. Efterhand växer därför fram ett intresse för att bättre förstå och även bevaka Kinas roll i världen och världspolitiken.