logo

DEBATT

Varför ska SVT få håna kineser?

2018-10-01

Komikern Jesper Rönndahl har i SVT fått håna kineser. Han och och de programansvariga på SVT får nu finna sig i att kallas tvättäkta rasister av kineserna. Och varken etablerade massmedia eller politiker verkar förstå att Sverige och "Västerlandet" inte längre är världens "kungar i baren" skriver FiB/Kulturfronts Torbjörn Wikland i ett träffsäkert debattinlägg. Missa det inte!

Nästan alla svenskar, åtminstone efter diskussion, begriper att man måste respektera samernas kultur och kulturhistoria. Och på samma sätt begriper de flesta att man måste respektera annorlunda kulturyttringar, även när de är knutna till religiösa föreställningar, hos andra folk och minoriteter. Men just här blandar ofta media och politiker bort korten! Med darr på stämman talar ledande i massmedia om hur nödvändigt det är att få håna profeten Mohammed för att försvara yttrandefriheten. Ebba Busch Thor faller in med snaskiga fördömanden av islamska böneutrop i Sverige. Och nu har det blivit läge att håna kineser i vår statsfinansierade TV-kanal. Tyvärr följer det ett mönster av rasistiskt färgade utfall i svensk politik och media – och det handlar verkligen inte bara om SD. Massmedia utnyttjar detta eftersom de lever på att skapa sensationella nyheter.  Partier, som KD, lånar SD-taktiken för att locka över potentiella SD-väljare till sig. Det förklarar en del. Men det räcker inte. Marginaliseringen av människor som bor utanför storstadsområdena, en kraftigt ökad invandring med topp 2015 som många kommuner inte klarade av att hantera och ett kvardröjande kolonialt förakt för människor utanför ”Västerlandet” är viktiga förklaringar.

Efterhistorien med de tre kinesiska turisterna som i september fördes bort av polis är intressant. Polisens förklaring av hanteringen kanske är riktig. Det som hände därefter är intressantare. Svensk statlig TV gjorde satir av händelsen och framställde kineser som bajsande utanför offentliga byggnader och ätandes hundar. Jesper Rönndahl och de programansvariga på den statliga TV-kanalen får finna sig i att kineser (alltså inte bara den kinesiska staten) betraktar dem som tvättäkta rasister. De var ju så uppblåsta i sina rasistiska utfall att de lade ut programavsnittet på en kinesisk motsvarighet till Youtube. Själva nyheten om både de kinesiska turisterna och det rasistiska programmet skickades ut i kinesiska sociala media som omedelbart nådde minst 20 - 30 miljoner kineser. Det innebär att mängden av välbeställda kinesiska turister i Sverige antagligen kommer att minska framöver.

Varken etablerade massmedia eller politiker verkar förstå att Sverige och ”Västerlandet” inte längre är världens ”kungar i baren”. En respekt för andra folks kultur och religion är numer inte bara klädsamt utan nödvändigt om man vill ha ekonomiska relationer med det som tidigare kallades tredje världen. En som inte förstod detta var förre danske statsministern Fogh-Rasmussen (Var det därför han senare blev Nato-chef?). Den jylländska dagstidningen, Jyllands-Posten, gjorde ett stort nummer av att publicera häcklande och jycklande satirteckningar av Mohammed 2005. Flera upprörda ambassadörer från stater i Mellanöstern begärde då ett möte med den danske statsministern. Han vägrade att träffa dem. Strax därefter utbröt stora demonstrationer riktade mot danska ambassader i många arabiska länder. Än viktigare var nog att den danska livsmedelsindustrin drabbades av ett hårt bakslag. Både danska mjölkprodukter och dess moderna mejeriutrustning drabbades av köpbojkott i många länder. Det är kanske sådant vi har att vänta från Kina i fallet med det rasistiska satirprogrammet nyligen.

Torbjörn Wikland

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

Christer Lundgren

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

DEBATT

Miljön kan inte räddas i ett ojämlikt samhälle!

Lars Drake

Imorgon lördag fortsätter de Gula västarna att demonstrera i Frankrike. Den tändande gnistan för demonstrationerna var höjningen av bensin- och dieselskatter – en punktskatt som slår mot fattiga. Lars Drake, adjungerad professor i miljöekonomi och medlem i FiB/K skriver om varför miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

DEBATT

Kan Gula västarna bli verklighet i Sverige?

På Facebook finns redan minst två svenska grupper som heter Gula västarna. En med liknande budskap som Gula västarna i Frankrike. De ska ha en manifestation den 2 februari. Men det finns också en grupp med högerextrem och främlingsfientlig ton. De ska ha möte imorgon i Stockholm.   Men kommer vi att få se några Gula västar här i Sverige à la modell Frankrike? FiB/K har frågat runt.

DEBATT

Hon har skrivit boken alla borde läsa - om stormen kommer...

Torbjörn Wikland

Fortfarande är tusentals människor utan el på grund av stormen Alfrida. Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg har skrivit Prepping - boken alla borde läsa inför nästa oväder eller krig. Torbjörn Wikland som själv hamnade mitt i ovädret recenserar boken.