logo

NYHETER

Varnar Sverige för att skriva under konvention om kärnvapenfri värld

2017-08-31

I ett hemligstämplat brev varnar USA:s försvarsminister James Mattis den svenska försvarsministern Peter Hultqvist för konsekvenserna av att regeringen undertecknar konventionen om en kärnvapenfri värld. Det skulle nämligen påverka försvarssamarbetet länderna emellan negativt.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet handlar innehållet i det hemligstämplade brevet den svenska regeringens avsikt att skriva under FN-konventionen om avveckling av alla kärnvapen globalt, som öppnas för undertecknande den 20 september i New York. Sverige var ett av 122 länder som röstade för konventionen, medan samtliga kärnvapenstater bojkottade processen.

Formellt är Sverige ett av länderna som haft inriktningen på att nu underteckna avtalet.

– Regeringens inställning till dessa vapen är sedan länge väl känd, har utrikesminister Margot Wallström sagt till SvD.

När James Mattis och Peter Hultqvist träffades i Washington i maj diskuterades det utökade militära samarbetet mellan länderna. Vid den tidpunkten uttalade sig den amerikanska försvarsministern i uppskattande ordalag om Sverige som "vän och allierad" och som kunde uppfattas som att USA utfäste militärt stöd i händelse att Sverige skulle utsättas för angrepp. 

Men i det nyskrivna brevet varnar nu istället James Mattis sin svenska kollega om att det svensk-amerikanska samarbetet skulle försvåras om regeringen skriver under konventionen. Enligt SvD är James Mattis tydlig på punkten att en svensk underskrift om att alla kärnvapen skulle förbjudas, inklusive på svenskt territorium, skulle påverka ländernas försvarssamarbete negativt.

USA har hela tiden varit starkt kritiska till FN-konventionen och under Trump har den inställningen förstärkts då Mattis fått i uppdrag att förstärka och modernisera den amerikanska kärnvapenkapaciteten. President Trump har också hotat med att använda kärnvapen mot terrorgruppen IS och indirekt hotat Nordkorea i termer av att landets provskjutningar kan komma att besvaras med "eld och raseri av ett slag som världen aldrig skådat". Enligt Trump skulle Japan och Sydkorea vinna på att ha egna kärnvapen för att balansera hotet från Nordkorea, något som går i rak motsats till en avveckling.

UD har under sommaren fått rapporter från den svenska Natodelegationen i Bryssel som refererar till ”uppföljande samtal” om förhandlingarna i New York. Här har det då uttryckts oro från Natos tre kärnvapenstater Frankrike, Storbritannien, USA samt från Tyskland för att det framtida försvarssamarbetet med Sverige skulle försvåras om regeringen skriver på konventionen, erfar SvD.

Teckna en prenumeration här

Du kan få ett gratis ex eller ge bort ett här

KAMPANJ! 3 NUMMER FÖR 50 KR! SWISHA 50 KR TILL 1232240356, SKRIV "KAMPANJ" OCH ADRESS

NYHETER

Ställer åtta krav på insatserna i Afghanistan

Svenska Afghanistankommittén

2017-12-13

I morgon fredag ska riksdagen debattera den svenska militära närvaron i Afghanistan. Inför den debatten ställer Svenska Afghanistankommittén åtta krav. "Regeringen föreslår att Sverige förlänger sin militära närvaro i Afghanistan, ytterligare ett år. Riksdagen debatterar den 15 december. Vi är inte emot militär närvaro i Afghanistan av princip, men ställer åtta krav på närvaron", skriver SAK.

NYHETER

Vapenförsäljningen ökar för första gången sedan 2010 enligt SIPRI

2017-12-11

De största vapenproducerande företagens och militära tjänsteföretagens försäljning av vapen och militära tjänster (SIPRI:s Top 100-lista) uppgick 2016 till totalt 374,8 miljarder dollar enligt nya siffror publicerade av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) idag.

NYHETER

Nya Tider nekas att ställa ut på Bokmässan

2017-11-28

Efter årets mässa inleddes ett analysarbete som nu har färdigställts. Bokmässans ledning kan i dag redogöra för en rad nya beslut inför 2018. Ett av besluten är att Bokmässan, efter en samlad bedömning, kommer att neka Nya Tider att ställa ut vid nästa års mässa.

NYHETER

Fria ordet stoppades i Fria ordets hus

Jan Bjerkesjö

2017-11-13

När det kommunistiska partiet och ABF i Växjö ville arrangera en föreläsning av Anders Carlsson, partiets före detta ordförande, i Fria Ordets hus sa kultur- och fritidsförvaltningen nej. Föredraget handlade om Anders Carlssons nya bok om den ryska revolutionen - En resa in i det okända.