logo

DEBATT

Wallströms lögnaktiga svar!

2019-03-13

Utrikesminister Margot Wallströms uttalande om krisen i Venezuela är inte bara slirigt. Det är direkt lögnaktigt!

Den 23 januari utropade ordföranden i Venezuelas nationalförsamling, Juan Guaidó, sig själv till landets interimistiske president. Bara några timmar senare ”erkändes” han av Washington som Venezuelas ”rättmätige” president, och ett antal latinamerikanska och andra länder följde patrull, däribland Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Sverige höll fast vid den folkrättsliga principen att endast erkänna stater, inte personer, men av EU:s 28 medlemsländer uttalade tolv sitt stöd för kuppmakaren, däribland Sverige. Utrikesminister Margot Wallström förklarade:

”… Sverige stödjer och betraktar Juan Guaidó som Nationalförsamlingens ordförande och, inom ramen för den venezolanska konstitutionen, hans strävanden att utöva rollen som ad interimspresident, vilken nu har till uppgift att utlysa nyval. Sveriges hållning, som bygger på långvarig praxis, är att vi inte erkänner regeringar utan stater, med tillämpning av folkrättens principer.”

Det uttalandet är inte bara slirigt, utan direkt lögnaktigt. I Venezuelas konstitution finns ingenting som ger Nationalförsamlingens ordförande rätt att ta över rollen som president eller att utlysa nyval. Nicholas Maduro omvaldes till president i Venezuela söndagen den 20 maj 2018. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67 procent). Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Juan Guaidó kandiderade inte, utan uppmanade till bojkott. Internationella valobservatörer konstaterade enstämmigt att valet gick korrekt demokratiskt till.

Konstitutionen ger inte Nationalförsamlingen rätt att avsätta presidenten eller utlysa nyval, däremot har presidenten rätt att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Guaidó har uppmanat omvärlden till sanktioner mot Venezuela och militär intervention.

Storbritannien har beslagtagit Venezuelas guldreserv, som var deponerad i Bank of England.

Christer Lundgren

DEBATT

Miljön kan inte räddas i ett ojämlikt samhälle!

Lars Drake

Imorgon lördag fortsätter de Gula västarna att demonstrera i Frankrike. Den tändande gnistan för demonstrationerna var höjningen av bensin- och dieselskatter – en punktskatt som slår mot fattiga. Lars Drake, adjungerad professor i miljöekonomi och medlem i FiB/K skriver om varför miljön inte kan räddas i ett ojämlikt samhälle.

DEBATT

Kan Gula västarna bli verklighet i Sverige?

På Facebook finns redan minst två svenska grupper som heter Gula västarna. En med liknande budskap som Gula västarna i Frankrike. De ska ha en manifestation den 2 februari. Men det finns också en grupp med högerextrem och främlingsfientlig ton. De ska ha möte imorgon i Stockholm.   Men kommer vi att få se några Gula västar här i Sverige à la modell Frankrike? FiB/K har frågat runt.

DEBATT

Hon har skrivit boken alla borde läsa - om stormen kommer...

Torbjörn Wikland

Fortfarande är tusentals människor utan el på grund av stormen Alfrida. Journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg har skrivit Prepping - boken alla borde läsa inför nästa oväder eller krig. Torbjörn Wikland som själv hamnade mitt i ovädret recenserar boken. 

DEBATT

Fördjupa det nordiska samarbetet!

Thomas Lindh

För en liten nation i en värld med alltmer tillspetsade motsättningar är det lärorikt att återvända till de principer som den alliansfria rörelsen samlades kring. Dess program förenar nationellt oberoende mot stormaktsdominans med ökat internationellt samarbete. Det skriver FiB/K medlemmen Thomas Lindh som även har webbplatsen Bandung.se