Ännu ett frontalangrepp på nobelpristagaren Peter Handke

1
1521

”Den raffinerade slughet som Peter Handke ger prov på när han uttalar sig om krigen på Balkan ingår i samma verktygslåda som den politiska extremhögern använder sig av i dagens debatt. I hans litterära texter missbrukas dessutom språket för att ersätta etablerade fakta med en alternativ sanning.”

Det skriver den kroatiska författaren Alida Bremer om årets Nobelpristagare i DN 2019-12-02

ANNONS

1 KOMMENTAR

 1. Jag återger nedan vad jag publicerade på DN ”Ifrågasätt” som en kommentar till artikeln. Tipsar också om denna möjlighet att kommentera på 1500 tecken. Min kommentar där var den 12:e och hittills sista kommentaren. (Ja, jag har förstås övertygat övriga läsare)

  ”Det pågick 4 krig i Jugoslavien under 1990-talet, med markant inblandning av stormakterna från Väst. Omkring 100.000 människor bedöms ha dött. Uppgifterna om antalet dödade i just Srebenica är osäker.

  Den officiella rapporten om Srebenica år 2004 har stora brister. Siffran 8.000 döda har aldrig styrkts av några oberoende källor. Man har slagit ihop två olika ”saknade”-register – med överlappningar, inte heller oberoende granskade. I registren finns de som överlevt kriget. Omfattningen av överlevnad och dubbelregistrering är okänd.”

  Vissa bedömare menar att en mer trolig siffra på totala antalet döda är 2.000 och att den inkluderar offer från båda sidorna i striderna! (i mars år 2015 med cirka 6.300 ”namn”) utanför Srebrenica markerar ett hoprafs av döda från olika platser och år, bortom all kontroll! Och inte alltid med nationaliteten känd!
  * Folkmord, även kallat genocid, är avsiktliga och systematiska handlingar i syfte att helt eller delvis förinta en etnisk, religiös eller nationell grupp. (FN enligt Wikipedia). Rätt att just kalla de 2.000-8.000 döda i Srebenica av 100.000 döda för folkmord?

  Politiska intressen bakom?

  Hur dog de övriga? Bl.a. i Natos folkrättsvidriga bombningar av Belgrad.
  När ska detta prövas i domstol?

  Invasionen i det främst av serber bebodda Krajina av Alida Bremers hemland Kroatien med 100 000 man medförde systematisk bränder av serbiska byar.

  Var inte det en etnisk rensning?

  En kritisk granskning av hela Jugoslavienkriget behövs.”